Βρετανία: «Βοήθεια» από τις πετρελαϊκές εταιρείες ζητούν οι καταναλωτές

Φωτογραφία από Shutterstock: JaneHYork

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δύο Βρετανικών πετρελαϊκών εταιρειών άνοιξαν ξανά τη συζήτηση για αυξημένη φορολόγηση τους ώστε να πληρωθεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Συγκεκριμένα, οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Βρετανίας – η BP και η Shell – ανακοίνωσαν κέρδη 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περυσινή χρονιά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να επιβάλει ένα προσωρινό φόρο στα εταιρικά κέρδη ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά για να πληρώσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η BP ανακοίνωσε ετήσια κέρδη 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Shell κέρδη 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιγράφοντας, μάλιστα, το 2021 ως μία εξαιρετική χρονιά.

Ώθηση στα κέρδη των δύο κολοσσιαίων εταιρειών έδωσε η σημαντική ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν καταρρεύσει στις αρχές της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, τα τεράστια κέρδη έδωσαν στις εταιρείες τη δυνατότητα να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε ενεργειακά σχέδια με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να δώσουν πολύ σημαντικά μερίσματα στους μετόχους τους.

Μέσα σε όλα αυτά, η BP και η Shell ξόδεψαν 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι για επαναγορά μετοχών.

Βέβαια, οι ανακοινώσεις των τεράστιων κερδών έρχονται σε μία στιγμή που οι λογαριασμοί ενέργειας των Βρετανικών νοικοκυριών καταγράφουν ιλιγγιώδη άνοδο και αναμένεται να έχουν ενισχυθεί κατά 54% έως τον Απρίλιο, τροφοδοτώντας μία κρίση στο κόστος ζωής, το οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας έχει περιγράψει ως τη σημαντικότερη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος εδώ και δεκαετίες.

Ακτιβιστές κατά της φτώχειας και πολιτικοί της αντιπολίτευσης καλούν εδώ και εβδομάδες τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και την κυβέρνησή του να θεσπίσουν έναν εφάπαξ φόρο για τις πετρελαϊκές εταιρείες και τις εταιρείες φυσικού αερίου για να χρηματοδοτηθεί μία μείωση στους λογαριασμούς ενέργειας και να ανακουφιστούν τα φτωχότερα νοικοκυριά, που παλεύουν να αντιμετωπίσουν και την ιστορική αύξηση του πληθωρισμού σε υψηλά 30 ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα κάποια μέτρα ανακούφισης, μεταξύ τους και μείωση στους τοπικούς φόρους.

Ωστόσο, τα περισσότερα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες επιπλέον στερλίνες για τη θέρμανση και το ρεύμα του σπιτιού τους.

Οι ακτιβιστές ζητούν, λοιπόν, αύξηση κατά 10% στη φορολογία των εν λόγω επιχειρήσεων για φέτος και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

Σχετικοί φόροι, πάντως, έχουν χρησιμοποιηθεί από βρετανικές κυβέρνησης της δεξιάς και της αριστεράς, ωστόσο προς το παρόν, η κυβέρνηση Τζόνσον δε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ