Το Πεκίνο αλλάζει τακτική έναντι των τεχνολογικών κολοσσών

Η σημαία της Κίνας/ Φωτογραφία AP

Για ακόμα μία φορά, το Πεκίνο προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικό της κολοσσιαίας βιομηχανίας των τεχνολογικών εταιρειών της, η οποία έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τους κανονισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Σι Ζινπίνγκ σε μία στιγμή που η οικονομία της χώρας αντιμετώπισε ταυτόχρονα και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε μία σπάνια επίδειξη δημόσιας στήριξης του ιδιωτικού τομέα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και εκ των βασικών οικονομικών συμβούλων του Σι Ζινπίνγκ, Λιου Χε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα διαχειριστεί με τον κατάλληλο τρόπο» τη σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και της αγοράς και θα στηρίξει τις τεχνολογικές εταιρείες που θέλουν να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή είτε στην χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας είτε στο εξωτερικό.

Μετά από αυτή τη δήλωση, οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών ενισχύθηκαν στη Wall Street, όμως υποχώρησαν στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτό, φυσικά, δείχνει ότι η αγορά ανησυχεί πολύ για τις προοπτικές ανάπτυξης των μεγάλων Κινεζικών εταιρειών διαδικτύου και αναμένει πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση.

Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Tencent, η οποία ανακοίνωσε μηδενική αύξηση του τζίρου της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ένα αποτέλεσμα πολύ χειρότερο από το αναμενόμενο.

Η πολιτική σκληρών περιορισμών στις εταιρείες που έχει ακολουθήσει τον τελευταίο χρόνο το Πεκίνο έχει αφήσει βαθιές πληγές στον τεχνολογικό τομέα. Σε συνδυασμό με την εξασθένηση της οικονομίας, είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους.

Η Κινεζική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία.

Οι καταναλωτικές δαπάνες και η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκαν σημαντικά τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ανεργία έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξέσπασε η πανδημία στις αρχές του 2020.

Κάποιοι ειδικοί ανησυχούν ότι «η Κινεζική κυβέρνηση εξαντλεί τα εργαλεία πολιτικής της για να στηρίξει την ανάπτυξη», ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της οικονομίας ουσιαστικά ήταν αυτοί που υποχρέωσαν το Πεκίνο να αλλάξει στάση σχετικά με τις τεχνολογικές εταιρείες και τους περιορισμούς που είχαν μπει το προηγούμενο διάστημα.

Τα τελευταία αποτελέσματα των εταιρειών αποδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος. Ο γίγαντας των διαδικτυακών πωλήσεων, JD.com, ανακοίνωσε τη χαμηλότερη αύξηση τζίρου από την ημέρα που μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2014.

Στις αρχές της χρονιάς, η Alibaba και η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, Pinduoduo, ανακοίνωσαν επίσης τη χαμηλότερη αύξηση των πωλήσεων τους κατά το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ