Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία

Φωτογραφία από Shutterstock: JaneHYork

Οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί στη Μεγάλη Βρετανία υπόσχονται – με στόμφο – ότι θα σώσουν την οικονομία της χώρας. Όμως, ο στόχος αυτός είναι αρκετά δύσκολος.

Ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας, οι δύο υποψήφιοι του Συντηρητικού Κόμματος, βρίσκονται στην τελική ευθεία της μάχης για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα. Και, βέβαια, το βασικό θέμα στην προεκλογική ατζέντα είναι το πώς θα δώσουν πνοή στη βρετανική οικονομία που ταλανίζεται από τον πληθωρισμό – ρεκόρ, την αναιμική ανάπτυξη και τις ελλείψεις εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς.

Βέβαια, τα οικονομικά προβλήματα της Βρετανίας είναι πολύ πιο βαθιά από την πρόσφατη κρίση που προέκυψε εξ αιτίας της ανόδου των τιμών καυσίμων που πυροδότησε μία δραματική αύξηση του πληθωρισμού. Η βρετανική οικονομία αναμένεται να έχει μηδενική ανάπτυξη το 2023 – καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των G7.

Η Τρας και ο Σούνακ έχουν δεσμευτεί και οι δύο να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και να μειώσουν τη φορολογία, αν και με πολύ διαφορετικά χρονοδιαγράμματα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών, όμως πρόκειται για πολύ δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι η βρετανική οικονομία είναι επιρρεπής στις διεθνείς μεταβολές των τιμών. Και, φυσικά, τα εργαλεία που διαθέτει είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη προχωρήσει σε πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, η χώρα έχει εμπορικό έλλειμμα, η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 12% από τις αρχές της χρονιάς έναντι του δολαρίου και, φυσικά, οι Βρετανοί έχουν σφίξει το ζωνάρι ξοδεύοντας λιγότερα.

Ο Σούνακ έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους μόλις ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Από την άλλη, το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών της χώρας έχει υπολογίσει ότι οι περικοπές φόρων που έχει ανακοινώσει η Τρας ανέρχονται σε 30 δισεκατομμύρια στερλίνες, με την ίδια να μην έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για το πώς θα τιθασεύσει τις δημόσιες δαπάνες για να μπορέσει να δώσει φοροαπαλλαγές χωρίς να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν επίσης κατακόρυφη πτώση του δείκτη παραγωγικότητας, έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης στην οικονομία.

Και, φυσικά, εκκρεμεί και το θέμα του Brexit. Ειδικοί τονίζουν ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να κλείσει οριστικά το θέμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας.

Η Τρας, η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έχει έκτοτε κάνει στροφή 180 μοιρών και έχει ταχθεί υπέρ του Brexit. Και εκτός των άλλων, πιέζει για κατάργηση του πρωτόκολλου της Βόρειας Ιρλανδίας – μία σημαντική νομοθεσία της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020 – που δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit αποθαρρύνει τους επενδυτές, ενώ οι επιπτώσεις της εξόδου σε συνδυασμό με την πανδημία επιβάρυναν σημαντικά την αγορά εργασίας στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων σε πολλούς τομείς.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα και οι περισσότεροι δεν αναμένεται να επιστρέψουν ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ