Η Ευρώπη χρειάζεται την Ταϊβάν – και η Ταϊβάν την Ευρώπη

ΕΕ-Ταϊβάν /Φωτογραφία shutterstock

Με τις εντάσεις να αυξάνονται στην Ανατολική Ασία, οι Κινεζικές κυρώσεις στην Ταϊβάν είναι μία ακόμα υπενθύμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πόσο εξαρτάται από το νησί και, κυρίως, από τους μικροσκοπικούς ημιαγωγούς που κατασκευάζει.

Το Πεκίνο επέβαλε κάποιες εμπορικές κυρώσεις στην Ταϊβάν σε απάντηση της επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, ενώ διοργάνωσε και στρατιωτικές ασκήσεις με «πραγματικά πυρά» στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί.

Οι τωρινές κυρώσεις είναι μικρής έκτασης, όμως ο κίνδυνος για την Ταϊπέι – και για τις Δυτικές εταιρείες που βασίζονται στα τσιπάκια της – είναι οι ενδεχόμενες μελλοντικές κυρώσεις ή τα μέτρα που μπορεί να λάβει το Πεκίνο, όπως για παράδειγμα ένα συνολικό αποκλεισμό του νησιού ή ακόμα και μία εισβολή.

Το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ταϊβάν για τα τσιπ εδώ και πολλά χρόνια και μία ενδεχόμενη Κινεζική εισβολή θα μπορούσε να διαλύσει μία ζωτική γραμμή παραγωγής προϊόντων χωρίς προειδοποίηση.

Πώς μπορεί να προστατευτεί η ΕΕ ενάντια σε αυτόν τον κίνδυνο;

Κατ’ αρχάς, η ΕΕ δεν διαθέτει την τεχνογνωσία της Ταϊβάν. Η εταιρεία, TSMC, ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Μόρις Τσάνγκ, πρώην μηχανικό της Texas Instruments στις ΗΠΑ. Ο Τσανγκ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς οι Δυτικές εταιρείες έχασαν την τεχνογνωσία που διέθεταν.

Επίσης, η ευέλικτη εργασιακή κουλτούρα στην Ταϊβάν δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προσλαμβάνουν όταν έχουν δουλειά και να απολύουν, με μεγάλη ευκολία, όταν δεν υπάρχει ζήτηση. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο στην Ευρώπη.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ιδιαιτερότητα των τσιπ της TSMC. Η εταιρεία δε φτιάχνει τσιπάκια μόνο για τηλέφωνα και υπολογιστές, αλλά ακόμα και τσιπ πέντε νανομέτρων ή μικρότερα, απαραίτητα για την αυτόνομη οδήγηση.

Και η Ταϊβάν, όμως, χρειάζεται την Ευρώπη

Με τις εντάσεις στο κόκκινο, η στάση των Βρυξελλών είναι πολύ σημαντική για την Ταϊπέι. Επίσης, το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά το σημαντικό ρόλο της TSMC. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η αποστροφή κορυφαίου οικονομολόγου που σε μία απίστευτη ομιλία κάλεσε το Πεκίνο να «πάρει τον έλεγχο» της TSMC.

Κάποιοι παρατηρητές από τη Δύση, μάλιστα, φοβούνται ότι το Πεκίνο θα πραγματοποιήσει αυτή την απειλή. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο επικεφαλής της εταιρείας σε μία σπάνια συνέντευξή του στο CNN είπε ότι σε περίπτωση Κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, η κολοσσιαία εταιρεία ημιαγωγών θα είναι αδύνατο να λειτουργεί.

Στην περίπτωση που γίνει το αδιανόητο – ο τερματισμός της παραγωγής ημιαγωγών της Ταϊβάν – τότε θα πρέπει να κινητοποιηθούν τα ευρωπαϊκά σχέδια για κατασκευή ημιαγωγών από ευρωπαϊκές εταιρείες και να διπλασιαστεί το ευρωπαϊκό μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής ημιαγωγών.

Το σχέδιο αυτό ύψους 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρουσιάστηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Φεβρουάριο. Βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο να πραγματοποιηθεί. Είναι μία επίπονη διαδικασία και η ΕΕ θα πρέπει να δώσει κίνητρα και να πείσει πολλές εταιρείες να αλλάξουν την παραγωγή τους.

Και παρότι η Ευρώπη έχει δρομολογήσει κάποιες επενδύσεις – από εταιρείες όπως η Intel στη Germany και οι STMicroelectronics και GlobalFoundries στη Γαλλία – η TSMC δεν έχει δεσμευτεί να παράγει σε κάποιο ευρωπαϊκό εργοστάσιο και, αντιθέτως, έχει επιλέξει να ανοίξει ένα στην Ιαπωνία και ένα δεύτερη στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και όπως λένε οι ειδικοί, η Intel είναι μία κολοσσιαία εταιρεία, αλλά δε διαθέτει την τεχνογνωσία της TSMC.

ΣΧΕΤΙΚΑ