ΗΠΑ: Η πολιτική της Fed μπορεί να διαλύσει την αγορά ακινήτων

AP Images

Έντονες είναι οι ανησυχίες των επενδυτών το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική αγορά, καθώς η επιθετική πολιτική που έχει υιοθετήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο βασικός τομέας που ανησυχεί όλο και περισσότερο τους επενδυτές είναι η αγορά ακινήτων. Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε άνοδο τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, πράγμα που θα κάνει τους πολίτες να το ξανασκεφτούν για να αγοράσουν σπίτι.

Μέχρι ώρας, οι πωλήσεις ακινήτων κινούνται πτωτικά, όμως οι τιμές παραμένουν σταθερές. Ωστόσο αρκετοί οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ιστορικές και συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση την αγορά ακινήτων.

Τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δείχνουν ότι το κόστος των ακινήτων αυξήθηκε κατά 0,7% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 6,2% σε δωδεκάμηνη βάση – που αποτελεί τη σημαντικότερη ενίσχυση από το 1991.

Η άνοδος αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο του πληθωρισμού του Αυγούστου που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Σε συνδυασμό με τη «σφικτή» αγορά εργασίας, οι υψηλές τιμές είναι αυτό που ώθησε τη Fed να συνεχίσει την επιθετική επιτοκιακή της πολιτική, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Fed θα πρέπει να καταγράψει μείωση του κόστους ακινήτων κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα για να αγγίξει το στόχο της για τον πληθωρισμό. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι τιμές ακινήτων παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, παρότι η Fed προσπαθεί να τις περιορίσει.

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών ακινήτων το επόμενο διάστημα. Και αυτός είναι ο λόγος, όπως τονίζουν, που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αποδείξει την αποφασιστικότητά της για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αποφασίζοντας μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά επιπλέον 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε πτώση των τιμών μεταφορών και ενέργειας.

Κάποιοι αναλυτές παρατήρησαν ότι υπήρξε αδυναμία της αγοράς ακινήτων τον Ιούλιο για έκτο συνεχόμενο μήνα, οπότε θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές φτάνουν στο όριό τους.

Οπότε, το ερώτημα είναι αν η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Ειδικοί θεωρούν ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου περπατούν πάνω σε τεντωμένο σκοινί – μία επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων είχε προηγηθεί στις προηγούμενες εννιά από τις δώδεκα υφέσεις που έζησε η χώρα.

Και, φυσικά, οι ΗΠΑ δεν ξεχνούν την καταστροφική φούσκα των ακινήτων που έφερε την κρίση του 2008.

Πράγμα που σημαίνει ότι τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα πρέπει να κάνουν πολύ δύσκολες επιλογές τους επόμενους μήνες για να δουν την αντίσταση της αγοράς ακινήτων ή αν θα συνεχίσουν την επιθετική επιτοκιακή πολιτική ρισκάροντας μία σοβαρή οικονομική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ