Το Πεκίνο δίνει βοήθεια 6 δολαρίων (!) στους πολίτες

Κόσμος στην Κίνα/ Φωτογραφία AP

Όπως οι περισσότερες – αν όχι όλες – χώρες του κόσμου, έτσι και η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό, καθώς σιγά σιγά βγαίνει από την πανδημία του κορωνοϊού και προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το Πεκίνο, πρωτεύουσα της Κίνας, σκοπεύει να βοηθήσει τους κατοίκους που παλεύουν να αντιμετωπίσουν τον ολοένα αυξανόμενο πληθωρισμό, με επίδομα 40 γουάν ή περίπου 6 δολάρια το άτομο για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε τον επικεφαλής του σχετικού προγράμματος της δημαρχίας.

Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Φεβρουαρίου και εκτιμάται ότι θα δοθούν σε περισσότερους από 300.000 κατοίκους. Ενώ, όπως τόνισε το Xinhua, πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο.

Βέβαια, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για το εν λόγω μέτρο, καθώς το ποσό είναι τόσο χαμηλό, που με τα 40 γουάν ή τα 6 δολάρια μπορεί κανείς να αγοράσει στην Κίνα δύο Big Mac από τα McDonald’s.

«40… αυτά δε φτάνουν ούτε για το εισιτήριο για να πάει κανείς να πάρει τα χρήματα», γράφουν χρήστες Κινεζικών κοινωνικών δικτύων, όπως Weibo, σχολιάζοντας το επίδομα που θα δώσει η Κινεζική κυβέρνηση.

«Αρκούν για ένα γεύμα στο Πεκίνο» διερωτάται ένας άλλος χρήστης απαντώντας.

Άλλοι χρήστες υποστηρίζουν ότι το επίδομα θα πρέπει να φτάνει τα 40 γουάν την ημέρα αντί για το μήνα, ποσό που θα έφτανε τα 1.200 γουάν – ή περίπου 175 δολάρια – το μήνα.

Πάντως, παρά το γενικότερο σκεπτικισμό και την απόρριψη, υπήρξε και τουλάχιστον ένας χρήστης, ο οποίος είπε ότι τα 40 γουάν για τους πολίτες της Κινεζικής πρωτεύουσας είναι μία καλή αρχή και μία κίνηση, που θα έπρεπε να μιμηθούν και οι κυβερνήτες άλλων περιοχών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκε κατά 2,1% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, παρότι το νούμερο αυτό φαίνεται χαμηλό, οι τιμές των τροφίμων έχουν ενισχυθεί κατά 6,2%, με τις τιμές του χοιρινού και των φρούτων να καταγράφουν αυξήσεις 13,1% και 11,8%, αντίστοιχα.

Η άνοδος οφείλεται εν μέρει και στους εορτασμούς για την Κινεζική Πρωτοχρονιά τον περασμένο Ιανουάριο, όμως οι τιμές των τροφίμων κινούνται ανοδικά εδώ και τουλάχιστον εννέα μήνες στη σειρά.

Παρόλα αυτά, η άνοδος των τιμών των τροφίμων στο Πεκίνο ξεπερνά τον εθνικό μέσο όρο, καθώς έχουν ενισχυθεί κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 6,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές τροφίμων κατά 10,1% την ίδια χρονική περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ