Ελπίδες για τα επιτόκια από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Φωτο: Shutterstock

Στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη στην πτώση των τιμών στο γάλα, τα αεροπορικά εισιτήρια και νέα αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 4,9 τον Απρίλιο σε δωδεκάμηνη βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5%, ενώ ο Απρίλιος ήταν ο δέκατος κατά σειρά μήνας υποχώρησης των τιμών.

Η υποχώρηση των τιμών έρχεται μετά από σειρά αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να τεθεί υπό έλεγχο ο υψηλός πληθωρισμός.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κορυφώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο 9,1% - το υψηλότερο επίπεδο από το 1981.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δε δείχνει να βιάζεται να πανηγυρίσει, καθώς το πρόβλημα που αρχικά φαινόταν να πλήττει συγκεκριμένους τομείς – όπως την ενέργεια και τα συσκευασμένα τρόφιμα – έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την οικονομία.

Την ίδια ώρα, οι τιμές ακινήτων, το πετρέλαιο και οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κινήθηκαν ανοδικά το διάστημα από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Ενώ αύξηση καταγράφηκε και στο κόστος κομμωτηρίου, τις επισκέψεις σε κτηνιάτρους, αλλά και τις υπηρεσίες κηπουρού.

Και παρότι δεν καταγράφεται πλέον αύξηση, συνολικά οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από το στόχο της Fed, που είναι το 2% για να συνεχίσει να είναι υγιής η οικονομία.

Ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός – στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές τροφίμων και οι τιμές ενέργειας, που μεταβάλλονται πολύ συχνά – αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 5,5% σε δωδεκάμηνη βάση.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια 10 φορές από τον περασμένο Μάρτιο, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να αποθαρρύνει τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις από το να δανείζονται ώστε να επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα και να χαλαρώσουν οι πιέσεις που οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε στη συνεδρίαση αυτού του μήνα να εννοηθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πιστεύει ότι έχουν γίνει αρκετά για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός και ίσως είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι τα τελευταία στοιχεία ίσως πείσουν τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο τονίζουν ότι «η πρόοδος είναι σταδιακή και όχι γρήγορη».

ΣΧΕΤΙΚΑ