Κατά δύο χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο στην Κίνα χάρη στον «πόλεμο κατά της μόλυνσης»

Μαγαζιά στην Κίνα/ Φωτογραφία shutterstock

Πριν από δέκα χρόνια, η Κινεζική πρωτεύουσα ήταν συνήθως καλυμμένη από κίτρινη και γκρι ομίχλη, τόσο πυκνή που περιόριζε την ορατότητα στο Πεκίνο σε ελάχιστα μόνο μέτρα.

Οι κάτοικοι έκλειναν τα παράθυρα, φορούσαν μάσκες προσώπου και αγόραζαν ιονιστές σε μία προσπάθεια να καθαρίσουν τον αέρα και να γλυτώσουν από την αποκαλούμενη «air-pocalypse», την καταστροφή του αέρα.

Η ποιότητα του αέρα στην κινεζική μεγαλούπολη ήταν τόσο κακή – και έγινε τόσο διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο – που η κυβέρνηση της κίνας τελικά ξεκίνησε τον «πόλεμο κατά της μόλυνσης» με ένα πρόγραμμα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μία δεκαετία μετά, οι προσπάθειες έφεραν αποτελέσματα. Τα επίπεδα μόλυνσης στην Κίνα το 2021 ήταν μειωμένα κατά 42% σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με μία έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας τη χώρα ένα «success story» σε μία περιοχή, όπως η Ασία, όπου το περιβάλλον υποβαθμίζεται σε διαρκώς σε πολλές χώρες.

Ακόμα και αμερικανικά Πανεπιστήμια σε έρευνές τους εξαίρουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να αντιμετωπίσει τον περιβαλλοντική μόλυνση, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που είχαν οι πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια.

Παγκοσμίως, η περιβαλλοντική μόλυνση παρουσίασε μικρή πτώση κατά το διάστημα από το 2013 έως το 2021, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στη βελτίωση στην Κίνα. Σε διαφορετική περίπτωση, τα επίπεδα της μόλυνσης παγκοσμίως θα είχαν αυξηθεί.

Η βελτίωση αυτή σημαίνει επίσης ότι ο μέσος Κινέζος πολίτης κέρδισε 2,2 χρόνια ζωής επιπλέον.

Οι πόλεις της Κίνας βρίσκονταν σε γενικές γραμμές ψηλά στις λίστες των πόλεων παγκοσμίως με την περισσότερη μόλυνση. Και παρά το γεγονός ότι κάποιες παραμένουν, σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεραστεί από πόλεις της Νότιας Ασίας, καθώς και της Μέσης Ανατολής.

Το 2021, το Πεκίνο κατέγραψε την καλύτερη ποιότητα αέρα από το 2013 που ξεκίνησαν να κρατούνται τα σχετικά αρχεία.

Ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς για την Κίνα, η οποία – παρά την πρόοδο – βρίσκεται στην 13η θέση των πιο μολυσμένων χωρών του κόσμου. Ενώ όσον αφορά τη μόλυνση του Πεκίνου, τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα είναι αυξημένα κατά 40% σε σχέση με την πιο μολυσμένη περιοχή του πλανήτη, που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη, παρά τη μείωση που υπάρχει, τα επίπεδα περιβαλλοντικής μόλυνσης στην Κίνα συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλότερα από τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί, η πρόοδος που έχει γίνει στον Ασιατικό γίγαντα δείχνει ότι η βελτίωση είναι εφικτή, αν υπάρχει πολιτική βούληση και αν οι πολίτες συνεργαστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ