Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει καταστροφικό κίνδυνο για την ανθρωπότητα

Φώτο: Shutterstock

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει καταστροφικό κίνδυνο για την ανθρωπότητα», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφή, που πραγματοποιείται στις 1 και 2 Νοεμβρίου στο Bletchley Park, τον εμβληματικό οίκο των βρετανών αποκωδικοποιητών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σύνοδος φιλοξενεί κυβερνητικούς αξιωματούχους και εταιρείες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, δύο υπερδυνάμεις στον αγώνα για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης αιχμής. Συνολικά, συμμετέχουν εκπρόσωποι από 28 κυβερνήσεις, οι οποίες υπογράφουν το διακήρυξη Bletchley, την ανακοίνωση δηλαδή της συνόδου, που αποφασίστηκε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών.

Στην κοινή ανακοίνωση προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός νέου δικτύου για την έρευνα σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, με τη βρετανίδα υπουργό για την Τεχνολογία να χαιρετίζει τη λεγόμενη διακήρυξη Bletchley ως «επίτευγμα ορόσημο».

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, Guardian, στη διακήρυξη δεν υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία ενός διεθνούς τεχνολογικού κόμβου έρευνας στη Βρετανία, όπως ήλπιζε το Λονδίνο, όμως υπάρχει η αρχική συμφωνία για διεθνή συνεργασία στο μέλλον, με τις επόμενες σχετικές συνόδους να προγραμματίζεται να γίνουν στη Νότια Κορέα σε έξι μήνες και στη Γαλλία σε ένα χρόνο.

Στη Σύνοδο Κορυφής παραβρέθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο μεγιστάνας, Έλον Μασκ, ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι η ανεξέλεγκτη πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα.

Τα πιο σύγχρονα συστήματα πιστεύουν οι ειδικοί ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους σε μια σειρά εργασιών.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Έλον Μασκ προειδοποίησε: «Για πρώτη φορά, έχουμε μια κατάσταση όπου υπάρχει κάτι που θα είναι πολύ πιο έξυπνο από τον πιο έξυπνο άνθρωπο… Δεν μου είναι σαφές ότι μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε κάτι τέτοιο».

Πάντως, η συμφωνία και η κοινή διακήρυξη αποτελούν μία σημαντική διπλωματική νίκη για τη Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερο τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αποφάσισε να συγκαλέσει την εν λόγω σύνοδο εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τη ραγδαία πρόοδο και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ