fbpxΠώς είναι να δουλεύεις σε ένα σούπερ γιοτ | Economistas.gr
Skip to main content

Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα σούπερ γιοτ

Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα σούπερ γιοτ
Φωτογραφία: Shutterstock

Η δουλειά σε ένα σούπεργιοτ μπορεί να ακούγεται λαμπερή σε σύγκριση με άλλες εργασίες, να περιλαμβάνει ταξίδια σε νησιά και εξωτικά μέρη, ωστόσο, όπως όλες οι δουλειές έχει τις δυσκολίες της.

Το Business Insider ζήτησε από μέλη πληρώματος να μοιραστούν στιγμές από τη δουλειά τους σε ένα πολυτελέστατο γιοτ. Πώς είναι τελικά να εργάζεσαι για έναν εκατομμυριούχο ή δισεκατομμυριούχο. Και οι εννιά που ρωτήθηκαν συμφώνησαν σε πολλά και ένα από αυτά είναι πως οι ώρες είναι πολλές.

Η ημέρα για τους αρκετούς εργαζομένους ξεκινά τα ξημερώματα, πριν καν χαράξει, ώστε το γιοτ να είναι έτοιμο, όταν ο ιδιοκτήτης ή ο φιλοξενούμενος ξυπνήσει. Κάθε ιδιοκτήτης έχει τις δικές του απαιτήσεις, άλλοι περισσότερες, άλλοι λιγότερες, ωστόσο, ορισμένες εργασίες είναι συγκεκριμένες.

Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα σούπεργιοτ 

Ενας καπετάνιος που εργάζεται σε σκάφος 36,5 μέτρων δηλώνει κουρασμένος από τις συνθήκες εργασίας. Η δουλειά για έναν δισεκατομμυριούχο είναι «απαιτητική», λέει, καθώς ξεκινούν στις 06:00 το πρωί και συνήθως ολοκληρώνονται πολύ αργά το βράδυ. Από την άλλη, ένας μηχανικός που δουλεύει σε ένα γιοτ 68 μέτρων αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται για κορυφαίες υπηρεσίες, ενώ είσαι επικεφαλής. «Η εργασία σε ένα γιοτ περιλαμβάνει πολύ, πολύ μεγάλες ημέρες με λίγη ξεκούραση και προσδοκίες να αποδώσεις στα υψηλότερα επίπεδα εξυπηρέτησης χωρίς να χάσεις τη ψυχραιμία σου υπό πίεση», λέει.

Πρέπει να δουλεύουν σκληρά για να διατηρήσουν πεντακάθαρο το γιοτ

Μπορεί ιδιοκτήτες και επισκέπτες να κάνουν ό,τι θέλουν, ωστόσο, το πλήρωμα καλείται να σιγουρευτεί ότι το γιοτ θα είναι πεντακάθαρο. Ενας εργαζόμενος σε σκάφος 28 μέτρων περιγράφει πως πρέπει να ξυπνά πριν από όλους, ακόμη και από τα άλλα μέλη του πληρώματος για να προετοιμάσει το εξωτερικό του σκάφους για την ημέρα. «Περιμένουν να το βρουν σαν να μην το έχει αγγίξει κανείς. Οπότε, η βροχή ή πάχνη, οι κηλίδες νερού, τα περιττώματα πουλιών ή το αλάτι πρέπει να καθαρίζονται συνεχώς. Μην αναφερθώ στον ανοξείδωτο χάλυβα και το γυαλί, όταν οι επισκέπτες μετακινούνται στο σκάφος και αφήνουν λεκέδες και δαχτυλικά αποτυπώματα», αναφέρει και προσθέτει: «Μέχρι να αρχίσω τη μπροστινή πλευρά του σκάφους και να το στεγνώσω, να πλύνω τα παράθυρα και να προετοιμάσω τα παιχνίδια νερού, έρχεται η ώρα να καθαρίσω την πίσω».

Φωτογραφία: Shutterstock

Δουλειά και χαμόγελα

Ο Νικ, επικεφαλής προσωπικού, λέει στο Business Insider πως τυπική ημέρα ξεκινά από τις 06:00 το πρωί και τελειώνει στις 23:00 το βράδυ με ένα διάλειμμα μίας ώρας. Το προσωπικό πάντα έχει στη διάθεσή του σνακ, καθώς δεν υπάρχει πολλές φορές χρόνος να κάτσει να απολαύσει ένα γεύμα. «Πάντα υπάρχει η σκέψη και ο σχεδιασμός για το επόμενο γεύμα ή εκδρομή», όπως «τι πρέπει να πάρουν μαζί τους οι επισκέπτες και τι χρειάζονται για την επιστροφή». «Πάντα σκέφτεσαι τρόπους να κάνει την ημέρα ξεχωριστή και τέλεια, όσο το δυνατόν περισσότερο», συμπληρώνει.

Μια άλλη υπάλληλος περιγράφει: «Μια τυπική ημέρα περιλαμβάνει στρώσιμο κρεβατιών, πλυντήρια για τους επιβάτες και το πλήρωμα, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο εάν είσαι μόνος σου. Φαγητό και ποτά τρεις φορές την ημέρα. Σχέδια και προγραμματισμός ανάλογα με τις επιθυμίες και ιδιοτροπίες που υπάρχουν, στοιχείο που μπορεί να είναι λίγο απογοητευτικό».

Κάθε εργαζόμενος καλείται να είναι συνεχώς χαμογελαστός και να κάνει τη δουλειά του χωρίς να χρονοτριβεί. «Καθαρίστε, καθαρίστε, καθαρίστε και χαμογελάτε. Πίσω από αυτά, υπάρχει πολύ τρέξιμο και δουλειά σε υψηλές ταχύτητες. Ρίχνουν πράγματα και συρτάρια, τα φτιάχνουν αργότερα, όταν έχουν χρόνο, χαμογελούν και κρατούν το πνεύμα του πληρώματος υψηλό. Το πλύσιμο δεν σταματά».

Φωτογραφία: Shutterstock

Πιο εύκολη η κατάσταση, όταν ο ιδιοκτήτης δεν είναι στο γιοτ

Στην πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες δεν περνούν πολύ χρόνο στα πανάκριβα γιοτ τους, ούτε καν οι φιλοξενούμενοι που τα μισθώνουν. «Οι ιδιοκτήτες ή οι επισκέπτες δεν είναι συνήθως στο γιοτ τόσο πολύ, έτσι τις περισσότερες φορές το πλήρωμα έχει το σκάφος για τον εαυτό του», αναφέρει ο Μίκαελ, ένας πρώην καπετάνιος γιοτ. «Η δουλειά είναι πολύ εύκολη και η γενική συντήρηση και διατήρηση του γιου σε τέλεια κατάσταση είναι όταν εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης. Εάν έχετε πολύ καλό πλήρωμα, η δουλειά είναι πολύ ευχάριστη. Αν όχι, μπορεί να μετατραπεί σε αγχωτική και άθλια», επισημαίνει.

Ο ιδιοκτήτης του γιοτ είναι το πρόσωπο «κλειδί»

Ορισμένοι έχουν την τύχη να εργάζονται για έναν γενναιόδωρο ιδιοκτήτη, χωρίς ιδιοτροπίες, ωστόσο, άλλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη συμπεριφορά του αφεντικού τους. «Η δουλειά είναι σκληρή όταν βρίσκονται στο γιοτ», τονίζει ο Μάρτιν, καπετάνιος σε γιοτ 47 μέτρων και προσθέτει: «Εξαρτάται πραγματικά από τον ιδιοκτήτη, μερικοί σε αντιμετωπίζουν σαν οικογένεια και άλλοι σαν υπάλληλο».

Ωστόσο, δεν είναι πάντα ο ιδιοκτήτης εκείνος που κάνει τη ζωή δύσκολη στους εργαζομένους τους, μιας και ο καπετάνιος είναι το πραγματικό αφεντικό των υπαλλήλων. «Να θυμάστε ότι ο καπετάνιος είναι πιο πολύ το αφεντικό σας από τον ιδιοκτήτη και μερικές φορές είναι εκείνος που κάνει τη ζωή πιο δύσκολη από τον ιδιοκτήτη», λέει.

Ιδιοκτήτες γιοτ: Ανθρωποι σαν και εσάς που απλά κάνουν διακοπές... με περισσότερα χρήματα

Σύμφωνα με τον Μαρκ, καπετάνιο σε σκάφος 35 μέτρων, οι ιδιοκτήτες γιοτ είναι άνθρωποι που κάνουν διακοπές. «Είναι απλώς άνθρωποι που κάνουν διακοπές, αλλά με περισσότερα χρήματα και παιχνίδια για να γεμίσουν τις ημέρες τους», υπογραμμίζει.

«Είναι πραγματικά υπέροχο όταν ανακαλύπτεις πως πάμπλουτοι άνθρωποι για τους οποίους εργάζεσαι είναι στην πραγματικότητα προσγειωμένοι και φυσιολογικοί όπως αυτοί που συναντάς στον δρόμο», λέει ένας άλλος εργαζόμενος. Αλλωστε λένε πως «τα χρήματα κραυγάζουν, ο πλούτος ψιθυρίζει».

Φωτογραφία: Shutterstock

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα: Όσοι έχουν ακατάστατο γραφείο, έχουν καλύτερες ιδέες
Έρευνα: Όσοι έχουν ακατάστατο γραφείο, έχουν καλύτερες ιδέες
Κι όμως το γραφείο σας και το πόσο καθαρό είναι φέρεται να αποκαλύπτει εάν έχετε δημιουργικές ιδέες ή όχι στη δουλειά σας. Εχετε καθαρό ή ακατάστατο γραφείο;
Έρευνα: Όσοι έχουν ακατάστατο γραφείο, έχουν καλύτερες ιδέες
Τι είναι ο κανόνας «90-90-1» που ακολουθούν οι επιτυχημένοι
Τι είναι ο κανόνας «90-90-1» που ακολουθούν οι επιτυχημένοι
Τα πρωινά φαίνεται πως είναι «ιερά» για όσους θέλουν να λέγονται επιτυχημένοι. Υπάρχει, λοιπόν, μια στρατηγική που ακολουθούν αρκετοί, ένας κανόνας που τους προγραμματίζει τι θα κάνουν τις πρώτες ώρες στη δουλειά τους.
Τι είναι ο κανόνας «90-90-1» που ακολουθούν οι επιτυχημένοι
Πόσοι κλαίνε στη δουλειά; Αποκαλυπτική έρευνα
Πόσοι κλαίνε στη δουλειά; Αποκαλυπτική έρευνα
Η δουλειά είναι ένας διαρκής στίβος με τα πάνω και τα κάτω της. Το αφεντικό, οι συνάδελφοι, οι υποχρεώσεις και το άγχος μπορεί να φέρουν τον καθένα στα όρια του και να μην αντέξει άλλο και να ξεσπάσει σε κλάματα. Αυτοί που το κάνουν, είναι παραπάνω απ' όσοι νομίζετε.
Πόσοι κλαίνε στη δουλειά; Αποκαλυπτική έρευνα
Οι 10 δεξιότητες που θα αναζητά κάθε εταιρεία μέσα στο 2020
Οι 10 δεξιότητες που θα αναζητά κάθε εταιρεία μέσα στο 2020
Καθώς ο κόσμος εξελίσσεται προκειμένου να «αγκαλιάσει» την 4η βιομηχανική επανάσταση, τα πάντα αλλάζουν και το εργατικό δυναμικό πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις.
Οι 10 δεξιότητες που θα αναζητά κάθε εταιρεία μέσα στο 2020