Ημερίδα για την ενίσχυση της βιομηχανίας

NEWSROOM
Ημερίδα για την ενίσχυση της βιομηχανίας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η νέα ενεργειακή αγορά που θα λειτουργεί σύμφωνα με το Target Model και η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ηλεκτρισμού, είναι σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας για το μέλλον της βιομηχανίας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι σήμερα το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας εξαρτάται από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, η απελευθέρωση της αγοράς σε συνδυασμό με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην λιγνιτική παραγωγή λόγω της πώλησης των μονάδων της θα δημιουργήσουν νέα δυναμική στην αγορά.

Ο κ. Σταθάκης, ανέφερε ότι ο ρόλος της ΔΕΗ στη νέα αγορά θα είναι ειδικός και το ζητούμενο είναι να υπάρχουν στην αγορά ενσωματωμένοι θεσμοί που θα στηρίξουν τη βιομηχανία. Και πρόσθεσε ότι η μείωση της δεσπόζουσας θέσης στο λιγνίτη από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά θα έχει θετική επίδραση στις τιμές καθώς θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Όπως είπε το χρηματιστήριο ενέργειας θα λειτουργήσει έως το τέλος που 2019, ενώ πρόσθεσε ότι προωθούνται με ταχείς διαδικασίες και οι ενεργειακές διασυνδέσεις, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο αγορών στο πλαίσιο του target model, όσο και στο εσωτερικό (διασύνδεση νησιών, Κρήτης κ.οκ).

Ειδικά για το χρηματιστήριο ενέργειας, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά διμερών προθεσμιακών συμβολαίων μεταξύ των μεγάλων παραγωγών - προμηθευτών και αντίστοιχα των μεγάλων καταναλωτών. Αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης διαμόρφωσης των τιμών μέσω της ομογενοποίησης των συνθηκών ανταγωνισμού, ώστε να επέλθει σταδιακά η σύγκλιση του κόστους ενέργειας με την ΕΕ. Επίσης σημείωσε ότι το χρηματιστήριο ενέργειας, εκτός των τιμών, θα α διαμορφώνει και τη σύνθεση του μίγματος με την εισαγωγή των πράσινων πιστοποιητικών.

Μ. Στασινόπουλος: Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της μεταποίησης

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του ΔΣ της Viohalco και πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, ανέφερε ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, οποιουδήποτε μεγέθους, είναι εκτεθειμένες σε πολλά μέτωπα και ειδικά σήμερα, χρειάζονται ένα προσεκτικά διαμορφωμένο ανταγωνιστικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να έχουν ισχυρή συμβολή στην εθνική οικονομία και την κοινωνία.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής σημείωσε ότι η ελληνική μεταποίηση ανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από το σύνολο της οικονομίας, ωστόσο η βελτίωση αυτή επήλθε χωρίς υποστήριξη και οφείλεται στον αγώνα και την προσαρμογή των ίδιων των επιχειρήσεων και στις πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι εύθραυστη και ανεπαρκής σε σχέση με αυτό που χρειάζεται η χώρα για να κατακτήσει την ισχυρή και περιεκτική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναπτύξει η εγχώρια μεταποίηση το δυναμικό της και να ανταποδώσει το έτσι και αλλιώς χαμηλό κόστος μιας βιομηχανικής πολιτικής:

-Εάν αρθούν οι χρόνιες παθογένειες που κρατούν τη μεταποιητική βιομηχανία καθηλωμένη

-Εάν διασφαλίσουμε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας σε μια ανοιχτή και πλήρως διασυνδεδεμένη αγορά

-Εάν διαμορφώσουμε μια ενεργειακή πολιτική που δίνει περισσότερη σημασία στην ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας

-Εάν θεσπίσουμε επενδυτικά κίνητρα όπως επιταχυνόμενες αποσβέσεις και επιδότηση της καινοτομίας

-Εάν υπάρξει φορολογική σταθερότητα, μείωση του δυσβάστακτου μη μισθολογικού κόστους, περιορισμός της γραφειοκρατίας και εκσυγχρονισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των υπερωριών, που βασίζεται σε νόμο του 1920.

Αθ. Σαββάκης: Αναγκαία η στήριξη της βιομηχανίας

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (πρώην ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης ζήτησε μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη στήριξη της βιομηχανίας. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται παραγωγικές επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις καινοτόμες, διεθνοποιημένες και εξωστρεφείς. Επίσης, προέταξε τη συνεργασία μεταξύ διοίκησης και επιχειρηματικής κοινότητας, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη βιομηχανική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας.

«Οι ανταγωνίστριες χώρες με τη δική μας, υλοποιούν πλέον τα δικά τους προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας, και με γοργούς ρυθμούς μάλιστα, ενώ εμείς συζητάμε για το αν θα πρέπει η βιομηχανία να τεθεί σε προτεραιότητα για την ανάταξη της οικονομίας.

Κατά τον «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος» η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να αρνείται πεισματικά να προσαρμοσθεί στην Ευρωπαϊκή απόφαση επαναφοράς της μεταποίησης στο προσκήνιο.

Η διαρκής οπισθοδρόμηση των τελευταίων δεκαετιών, πρέπει να πάψει και η χώρα μας να ξεκινήσει συναινετικά το μεγάλο έργο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης.

Ν. Παππάς: Η σημασία των νέων τεχνολογιών

Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να συμβάλει με το εκτόπισμά του για τις τεράστιες υποδομές που απαιτούνται ώστε να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο «και να καβαλήσει η χώρα το κύμα των νέων τεχνολογιών» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την εισαγωγή δομικών στοιχείων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και ως παράδειγμα ανέφερε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. «Με την υλοποίηση του έργου, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα "παρακολουθούν" καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα, θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό, τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιούμε ώστε να δίνονται συμβουλές "κομμένες και ραμμένες" στα μέτρα κάθε χωραφιού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μείωση κόστους ως 30% για τους αγρότες».

Στ. Πιτσιόρλας: Συστράτευση για κοινή βιομηχανική πολιτική

Σε συστράτευση για τη διαμόρφωση μιας κοινής βιομηχανικής πολιτικής κάλεσε σήμερα την Πολιτεία και τους παραγωγικούς φορείς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας για το μέλλον της ελληνικής μεταποίησης.

«Είμαστε σε μια στιγμή που συμβαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα για τη βιομηχανία και μια στιγμή που βγαίνουμε από τα μνημόνια, οφείλουμε να διαμορφώσουμε την αναπτυξιακή μας στρατηγική, κορμός της οποίας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με καρδιά τη μεταποίηση και τη βιομηχανία» σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας απευθυνόμενος στους θεσμικούς εκπροσώπους της βιομηχανίας, τους συναρμόδιους υπουργούς και τα στελέχη της διοίκησης που εμπλέκονται με τον τομέα της μεταποίησης.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για τη διαμόρφωση τη νέας βιομηχανικής πολιτικής, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019. Σ' αυτό το διάλογο θα πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς και για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε τις δικές μας θέσεις.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι ο χάρτης των Περιφερειακών Ενισχύσεων διαμορφώνεται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά Περιφέρεια. Η Ελλάδα έχει τεράστιο μέρος της βιομηχανίας της στην Αττική, όμως λόγω αυτού του κριτηρίου δεν μπορούμε να την ενισχύσουμε. Εκεί εμείς θα θέλαμε κάποια αλλαγή, σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Στο διάλογο αυτό, πρέπει να παρέμβουμε, συνέχισε λέγοντας ότι μεταξύ άλλων, έχουμε και τεράστιο ενδιαφέρον να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων και του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

Τόνισε επίσης, ότι όσο ισχύει το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ενεργοβόρο βιομηχανία μας. Όλη η συζήτηση που κάνουμε για τα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας αφορά περί τα 30 εκατ. ευρώ και δεν μπορούμε να τα δώσουμε, εξαιτίας των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχουμε το υψηλότερο κόστος ενέργειας, το κόστος των ρύπων είναι πολύ υψηλό και πρέπει να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της ενεργοβόρας βιομηχανίας.

Τα παραπάνω, είναι ενδεικτικά πεδία στα οποία θα πρέπει να έχουμε παρέμβαση τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας. Η ενεργοβόρος βιομηχανία, έχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη αλλά στη Ελλάδα είναι τεράστιο γιατί έχουμε το υψηλότερο κόστος ενέργειας, σημείωσε ο ίδιος. Στην προοπτική επίτευξης του στόχου, στον οποίο συμφωνεί η ΕΕ, το 2050 να εχουμε μια οικονομία περιβαλλοντικά ουδέτερη, άρα να μειωθούν -έως εξαλείψεως- οι ρύποι και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η οικονομία μας θα καταστεί μη ανταγωνιστική. Ήδη το κόστος των ρύπων ανεβαίνει κατακόρυφα. Όσο ισχύει το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων δεν μπορούμε ε να στηρίξουμε την ενεργοβόρο βιομηχανία μας.

Κ. Φωτάκης: Ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας ​​​​​​​

Τους άξονες πολιτικής για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας ανέπτυξε στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας της γνώσης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό παρότι το 57% των ελληνικών καινοτομούν, διαπιστώνονται προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά τους και σημείωσε ότι το υπουργείο υλοποιηθεί ή βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για την τεχνολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων, όσο και του ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ