Σκληρό ροκ με τους Διαχειριστές «κόκκινων» δανείων

Φωτογραφία: Shutterstock

«Κι έπεται συνέχεια», προειδοποιούν από τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την εποπτεία της συναλλακτικής συμπεριφοράς των Servicers, επισημαίνοντας ότι το νέο νομικό «οπλοστάσιο» τους λύνει τα χέρια.

Το νέο πρόστιμο των 305 χιλιάδων δεν ξένισε κανέναν. Ωστόσο τα παραπτώματα για τις «καμπάνες», που έφτασαν ακόμα και σε προσβλητικές συμπεριφορές έναντι δανειοληπτών, αναμφίβολα δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να σφίξει τα λουριά, με απώτερο στόχο ευνοϊκότερες διευκολύνσεις για «κόκκινα» νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, που επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας.

Τα… αντεπιχειρήματα

Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι τα πρόστιμα αφορούν σε υποθέσεις παλαιότερες, προ μέτρων και θεσμικού πλαισίου επίλυσης που υπάρχει από φέτος. Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι το νέο πλαίσιο βοηθάει, καθώς ⁠τώρα αντιμετωπίζονται στην συντριπτική πλειοψηφία τα σχετικά αιτήματα. «Πάντα μπορεί να ξεφεύγουν υποθέσεις αλλά όχι σκόπιμα ή από αδιαφορία», σημειώνουν.

Και πάμε στο «δια ταύτα». Με φόντο τον αυξανόμενο ρυθμό πλειστηριασμών- έχουν ήδη αναρτηθεί 7.578 προγράμματα ως το τέλος Ιουλίου που «παγώνουν» λόγω θέρους- οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι ⁠ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι πλειστηριασμοί είναι να γίνονται ρυθμίσεις.

«Αλλά ⁠ρυθμίσεις χωρίς στοιχεία δανειοληπτών δεν μπορούν να γίνουν. Συνεπώς είναι κρίσιμο να μην κρύβονται ή "εξαφανίζονται" οι δανειολήπτες», υπογραμμίζουν οι ίδιοι, συμπληρώνοντας ότι ⁠κύριο μέλημα των Servicers είναι να εξυπηρετούν και να επιλύουν προβλήματα, με αποτελεσματικές ρυθμίσεις και βιώσιμες λύσεις.

Οι «επιδόσεις»

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι Servicers διαχειρίζονται οφειλές συνολικού ύψους άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε 2.271.548 οφειλέτες.

Στο α’ τρίμηνο του 2024 οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων έφτασαν το 1,2 δισ. ευρώ. Οι διμερείς ρυθμίσεις και οι ρυθμίσεις μέσω του Ν.3869 («νόμου Κατσέλη») για το ίδιο διάστημα έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες προήλθαν από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχουν υποβληθεί περί τις 66.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε οφειλές άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ έχουν διευθετηθεί σε πολυμερείς ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και δάνεια των χαρτοφυλακίων τα οποία διαχειρίζονται οι Servicers.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της ΕΓΔΙΧ, οι εταιρείες Διαχείρισης πραγματοποίησαν το Μάρτιο 2024 απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 7.900 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 351 εκατ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν την πλειοψηφία σε όλους τους τύπους διμερών αλλά και του Ν.4605/2019, ενώ στο πλαίσιο του Ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη) οι ρυθμίσεις για περισσότερα από τα μισά δάνεια αφορούν σε καταναλωτικά.

Οι υποχρεώσεις

Με στόχο την διευκόλυνση των δανειοληπτών, την περαιτέρω προστασία τους και την διασφάλιση της διαφάνεια στις σχέσεις με τους Servicers ισχύουν πλέον αυστηροί κανόνες για την ορθή και προσωποποιημένη ενημέρωση των οφειλετών.

Ειδικότερα, από την 1η Απριλίου, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα ενημερώνεται κατ’ ελάχιστον σε μηνιαία βάση, θα πρέπει να παρέχεται αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για:

  • τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης με αναλυτική καταγραφή
  • την περιοδικότητα των δόσεων
  • το ιστορικό των πληρωμών
  • το ύψος των δόσεων
  • την ημερομηνία πληρωμής τους
  • το τρέχον υπόλοιπο
  • τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής

Ο οφειλέτης μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των Servicers, κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ