Φυσικό αέριο: Πτώση 4% - Στα 26 ευρώ η μεγαβατώρα

Φωτογραφία: Shutterstock

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που «ρίχνουν» τις τιμές φυσικού αερίου.

Η μειωμένη ζήτηση που προκλήθηκε από θερμοκρασίες άνω του φυσιολογικού σε βασικούς καταναλωτές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη, η επιβράδυνση της βιομηχανίας στην Ευρώπη και οι εξαγωγές ρεκόρ από τις ΗΠΑ «έριξαν» τις τιμές φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Ο ευρωπαίκός δείκτης αναφοράς, το ολλανδικό TTF, διαπραγματεύεται την Δευτέρα στα 26 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 4,12%.

Καλές καιρικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη ζήτηση φυσικού αερίου. Πέρυσι, αναφέρθηκαν θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης. Ο ψυχρότερος καιρός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την άνοδο των τιμών, καθώς πρόκειται για ένα εποχιακό φαινόμενο που παραδοσιακά ενισχύει τη ζήτηση θέρμανσης.


Η επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ιδίως στην Ευρωζώνη, άσκησε πρόσθετη πίεση στις τιμές, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Economic Times. Η οικονομική στασιμότητα της Ευρώπης παρατείνεται για περισσότερο από ένα έτος λόγω του ακριβότερου δανεισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας που επηρέασαν αρνητικά την χρήση φυσικού αερίου για βιομηχανικούς σκοπούς.

Μειωμένη ζήτηση

Τα υψηλά αποθέματα, η υποχώρηση των φόβων για έλλειψη προσφοράς και η χαμηλή ζήτηση θέρμανσης ήταν οι σημαντικότεροι λόγοι που οδήγησαν σε πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 7% πέρυσι, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.

ΣΧΕΤΙΚΑ