fbpxΟι τρεις κινήσεις ματ στη φορολογία που δίνουν ανάσα | Economistas.gr
Skip to main content

Οι τρεις κινήσεις ματ στη φορολογία που δίνουν ανάσα

Οι τρεις κινήσεις ματ στη φορολογία που δίνουν ανάσα
Υπολογίζοντας τους φόρους που πρέπει να καταβληθούν / Φωτο: Shutterstock

Όταν το stock των χρεών στην εφορία ξεπερνά τα 104 δισ ευρώ, όταν οι οφειλές της τρέχουσας χρονιάς αγγίζουν τα 3,5 δισ ευρώ πριν καν ξεκινήσει ο Γολγοθάς των πληρωμών κι όταν για ένα ακόμα έτος οι φόροι είναι ασήκωτοι, είναι προφανές ότι χρειάζεται “χτύπημα” σε όλα τα μέτωπα, έτσι ώστε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να μπορέσουν να τραβήξουν γραμμή, αφήνοντας πίσω τη βαριά κληρονομιά της κρίσης. 

Ένα από τα στοιχεία, που προβλημάτισε το οικονομικό επιτελείο αλλά και τους ξένους τεχνοκράτες, είναι ότι παρά τις ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, μόλις το 3,5% των οφειλών παραμένει σε αυτές. Είναι άραγε όλοι οι φορολογούμενοι κακοπληρωτές, μπαταχτσήδες και... πονηροί; Προφανώς όχι. Απλώς ο συνδυασμός των δόσεων των ρυθμίσεων, με τις τρέχουσες φορολογικές- κι ασφαλιστικές- υποχρεώσεις, που χτυπάνε “κόκκινο” κάθε χρόνο, καθιστά είτε αδύνατη την εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων σε βάθος χρόνου είτε απωθητική την ένταξη σε αυτές. 

Η πρώτη κίνηση- ματ επιχειρείται στις 120 δόσεις, οι οποίες φαντάζουν ως η πραγματική τελευταία ευκαιρία για όσους χρωστάνε στην εφορία. Μικρή ελάχιστη δόση (μόλις 20 ευρώ), χαμηλό επιτόκιο προσαυξήσεων (3%), “πάγωμα” των κατασχέσεων για όσους έχουν υποστεί δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού και υπαγωγή όλων επιχειρήσεων με μοναδικό κριτήριο το ύψος της οφειλής (ως 1 εκατ. Ευρώ), είναι ένας συνδυασμός που δύσκολα μπορεί να απορρίψει κανείς, ειδικά από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει κίνηση- ματ και στην πάγια ρύθμιση. 

Με δεδομένο ότι οι 120 δόσεις καλύπτουν οφειλές ως και το 2018, βασικός όρος υπαγωγής είναι να εξυπηρετεί κανείς τις τρέχουσες υποχρεώσεις του είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας. Ωστόσο, το υφιστάμενο πλαίσιο των 12 δόσεων κρίνεται απωθητικό κι αυτό πρόκειται να αλλάξει. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να διπλασιάσει το μέγιστο αριθμό των δόσεων για τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. φόρος εισοδήματος), κάτι που σημαίνει ότι οι 12 δόσεις θα γίνουν 24 δόσεις, ενώ για τις έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. φόρος κληρονομιάς), οι δόσεις να φτάνουν στις 36 από 24 σήμερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι ξένοι τεχνοκράτες εξακολουθούν να πιέζουν για πολύ αυστηρά κριτήρια υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση. 

Η βελτίωση της πάγιας ρύθμισης κρίνεται απολύτως αναγκαία για τους επόμενους κρίσιμους μήνες, έως ότου αρχίζουν να εφαρμόζονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Ως το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να καταβληθεί σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος, το Σεπτέμβριο ξεκινάνε και οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ.

Ο λογαριασμός και φέτος δεν καταπίνεται εύκολα:
• 1,536 δις ευρώ για φόρο εισοδήματος 
• 425 εκατ. Ευρώ ως προκαταβολή φόρου
• 489 εκατ. Ευρώ για Τέλος Επιτηδεύματος

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα 1,172 δις ευρώ της έκτακτης εισφοράς, η οποία ναι μεν παρακρατείται κάθε μήνα από μισθούς και συντάξεις, αλλά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν δύο μισθολόγια ο τελικός λογαριασμός έρχεται στην εκκαθάριση. 

Φυσικά φόρους καλούνται να καταβάλουν και τα νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα περί τα 640 εκατ. Ευρώ, ενώ άλλα 2 δις ευρώ έχουν προϋπολογιστεί ως προκαταβολή της επόμενης χρονιάς. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 240 εκατ. Ευρώ φόρων στα μερίσματα. 

Η τρίτη κίνηση- ματ στοχεύει ακριβώς στα παραπάνω, δηλαδή στη μείωση των φορολογικών βαρών, έτσι ώστε να ανέβει το διαθέσιμο εισόδημα και η εισπραξιμότητα τους. Ήδη, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του μειωμένου ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, ενώ η επόμενη χρονιά φέρνει μειωμένο φόρο στις επιχειρήσεις κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, αν συνυπολογίσει κανείς και το φόρο στα μερίσματα. Επιπλέον, αν όλα πάνε καλά στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους, από την Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει μικρότερη παρακράτηση φόρου σε όλη την κλίμακα εισοδημάτων, καθώς η εισαγωγή χαμηλού συντελεστή 9% ως 10.000 ευρώ, μεταφέρεται αναλογικά και στα επόμενα κλιμάκια. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πονοκέφαλος» η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών
«Πονοκέφαλος» η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών
Πάνω από 26% χαμηλότερα εισοδήματα την προηγούμενη 3ετία δήλωσαν οι επαγγελματίες και το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει ασφαλιστικές δικλείδες πριν από τις ελαφρύνσεις που έρχονται στη φορολογική κλίμακα.
«Πονοκέφαλος» η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών
Πήρε «φωτιά» το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ
Πήρε «φωτιά» το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ
Μόνο για ρυθμίσεις οφειλών το τηλεφωνικό κέντρο έχει δεχθεί περίπου 100.000 ερωτήματα. «Βροχή» αιτημάτων για… βοήθεια σε θέματα φορολογίας εισοδήματος.
Πήρε «φωτιά» το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ
Πάνω από 8% η ανάπτυξη το 2021!
Πάνω από 8% η ανάπτυξη το 2021!
Με «αέρα» ξεκινά η φετινή χρονιά. Ξεκίνησαν τα... τροχειοδεικτικά για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Πάνω από 8% η ανάπτυξη το 2021!
Ψήφος εμπιστοσύνης από τους μεγάλες «παίκτες» των αγορών
Ψήφος εμπιστοσύνης από τους μεγάλες «παίκτες» των αγορών
«Δεν έθεσε κανείς θέμα πολιτικής αβεβαιότητας» τονίζει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στα όσα ακούγονται περί διστακτικότητας των ξένων επενδυτών και των Οίκων Αξιολόγησης και περί πιθανής καθυστέρησης στην πολυπόθητη αναβάθμιση, λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών.  
Ψήφος εμπιστοσύνης από τους μεγάλες «παίκτες» των αγορών