Από το φορολογητέο εισόδημα η έκπτωση για την αναβάθμιση κτιρίων

Eurokinissi

Έκπτωση φόρου ή έκπτωση από το εισόδημα για τις δαπάνες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων; Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν απάντησε στο γρίφο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, το φορολογικό νομοσχέδιο, που παίρνει το δρόμο για τη Βουλή στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, θα προβλέπει έκπτωση αυτών των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για έκπτωση από το φόρο», σημειώνει αρμόδια πηγή, αναγνωρίζοντας έτσι ότι το όφελος για τους φορολογούμενους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Το ερώτημα που «καίει» είναι, φυσικά, αν αυτή η έκπτωση από το εισόδημα θα είναι τέτοια, που θα ισοφαρίζει το «κέρδος» των φορολογούμενων από το αν συμφωνούσαν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, δηλαδή συναλλαγές με μετρητό, χωρίς το ΦΠΑ 24% που επιβαρύνει εργασίες συντήρησης ενός κτιρίου. Κι επειδή πρόκειται για μεγάλες δαπάνες, το κίνητρο για την «εξαφάνιση» είναι πολύ ισχυρό.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έκπτωση 40%, ωστόσο στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό. Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει, λοιπόν, ότι υπάρχει σκέψη, εξετάζεται το περιθώριο αυτή η έκπτωση να ανέβει ψηλότερα, πιθανώς στο 50%, έτσι ώστε το κίνητρο «μαύρων» επισκευών χωρίς ΦΠΑ να αδυνατίσει.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Οικονομικών για αποτυχία του μέτρου και με συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρούν να αναστρέψουν τις αποφάσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μόλις πριν από μερικά 24ωρα είχε κάνει λόγο για έκπτωση από το φόρο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΠΟΜΙΔΑ, σε μια δαπάνη αναβάθμισης 10.000 ευρώ, αντιστοιχεί ΦΠΑ 1.935 ευρώ, συνεπώς αν αυτή η συναλλαγή γίνει «μαύρη», τότε ο φορολογούμενος γλιτώνει αυτόν το ΦΠΑ και ο επαγγελματίας κρύβει εισόδημα 8.065 ευρώ. Τι θα συμβεί, αν προβλεφθεί έκπτωση του 40% της δαπάνης από το εισόδημα του εν λόγω φορολογούμενου μισθωτού; Εάν το εισόδημα του δεν ξεπερνά τις 41.000 ευρώ, τότε έχει μεγαλύτερο όφελος να «γλιτώσει» το ΦΠΑ, καθώς η μέγιστη μείωση φόρου φτάνει στα 1.870 ευρώ.

(κάντε κλικ πάνω στον πίνακα για να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία)

Ελαφρώς καλύτερα είναι τα πράγματα εάν το εισόδημα του φορολογούμενου προέρχεται από την εκμίσθωση ακινήτων. Σε αυτήν την περίπτωση, το όφελος της έκπτωσης από μια τέτοια δαπάνη 10.000 ευρώ, ξεκινά από τις 38.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών στηρίζεται στην παραδοχή ότι θα υπάρχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα από αυτήν την έκπτωση δαπάνης. Πώς θα συμβεί αυτό; Αν και θα υπάρξει- μικρή ή μεγάλη- μείωση φόρου, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ανάλογη ενίσχυση των εσόδων και από την αύξηση αυτών των εργασιών, δηλαδή του τζίρου, αλλά και από την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης που θα έμενε στη «γκρίζα» ζώνη της οικονομίας…

ΣΧΕΤΙΚΑ