fbpxΠέφτουν οι πρώτες «καμπάνες» για φοροδιαφυγή made in Bulgaria | Economistas.gr
Skip to main content

Πέφτουν οι πρώτες «καμπάνες» για φοροδιαφυγή made in Bulgaria

Πέφτουν οι πρώτες «καμπάνες» για φοροδιαφυγή made in Bulgaria
Shutterstock

Καρπούς άρχισε να αποδίδει το στενό μαρκάρισμα των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε όσους αξιοποιούν τα «παραθυράκια» της γειτονικής Βουλγαρίας, για να στήνουν επιχειρήσεις- βιτρίνα, με στόχο είτε να φορολογούνται με το… συμβολικό συντελεστή 10% για εισοδήματα που δημιουργούνται στην Ελλάδα είτε να κυκλοφορούν υπερπολυτελή Ι.Χ. χωρίς τα… ενοχλητικά Τέλη Κυκλοφορίας της Ελλάδας.

Αυτή τη φορά, η… «καμπάνα» των 30.000 ευρώ ακούστηκε μέχρι τη Σόφια, όπου ένας… πονηρός Θεσσαλονικιός και η σύζυγος του είχαν στήσει επιχείρηση, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση για τα δύο ακριβά τους αυτοκίνητα. Όλα ξεκίνησαν μετά από έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης, που εντόπισε τα Ι.Χ. να βολτάρουν στη Θεσσαλονίκη με βουλγαρικές πινακίδες. Πέρα από τις τελωνειακές παραβάσεις, ο φάκελος εστάλη στην εφορία για περαιτέρω έλεγχο και κάπως έτσι, μόνο για τις χρήσεις 2013- 2014, προέκυψαν πρόσθετοι φόροι 30.000 ευρώ, καθώς τα «αλλοδαπά» Ι.Χ. αποδείχθηκαν βέρα Ελληνικά.

Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη ΔΕΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να φορολογηθεί με τα παραπάνω τεκμήρια και επικαλέστηκε το αδιάθετο μέρος ενός δανείου που είχε λάβει για άλλο σκοπό. Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε, η «καμπάνα» έπεσε, αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα των ερευνών, που έκαναν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, δείγμα του ότι πλέον δεν μιλάμε για «ξεσκόνισμα» υποθέσεων, αλλά για «ακτινογραφία».

Στοιχείο πρώτο: Από τον έλεγχο των αριθμών πλαισίων των αυτοκινήτων, μέσω του πληροφοριακού Συστήματος Οχημάτων του συστήματος ICISNET, διαπιστώθηκε ότι το επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας PORCHE, είχε ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι τις 16/03/2012, οπότε και διαγράφηκε από το σύστημα με την ένδειξη «εξωτερικό». Παράλληλα, κατόπιν επικοινωνίας που είχαν οι υπάλληλοι της ΕΛ.ΥΤ. Θεσσαλονίκης, με τελωνειακό υπάλληλο του Τελωνείου Σόφιας, προέκυψε ότι το έτερο επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας TOUAREG ανήκε στην επίμαχη επιχείρηση στη Βουλγαρία. Από τις διασταυρώσεις, οι υπηρεσίες κατέληξαν στο ότι ο περί ου ο λόγος, διατηρεί στη Βουλγαρία ΕΠΕ, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκονται και τα Ε.Ι.Χ., τύπου μάρκας VW TOUAREG 2461 κυβ. εκατ. και PORCHE CARRERA 911 3824 κυβ. εκ., με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Στοιχείο δεύτερο: Από την ανταλλαγή στοιχείων διαπιστώθηκε ότι για τη λειτουργία της βουλγαρικής επιχείρησης δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του προσφεύγοντος, αλλά και σε κάθε περίπτωση δεν προέκυψε η παρουσία και εργασία του προσφεύγοντος στη Βουλγαρία για τουλάχιστον εκατόν ογδόντα πέντε ημέρες, συνεχώς ή όχι κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν τον έλεγχο της ΕΛ.Υ.Τ. Σημειωτέον, ότι ο επιχειρηματίας προσκόμισε στον έλεγχο ανυπόγραφα συμβόλαιο ενοικίασης ακινήτων, τόσο της οικίας, όσο και της επαγγελματικής έδρας της επιχείρησης, των οποίων όμως δεν επιβεβαιώνεται η ισχύς τους και διατηρούνται επιφυλάξεις για τη γνησιότητά τους.

Στοιχείο τρίτο: Από τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα συνοδευτικά έντυπα αυτών (Ε2 και Ε3), προκύπτει ότι κατοικεί με την οικογένειά του (σύζυγό και δύο παιδιά που φοιτούν σε σχολείο) στη Θεσσαλονίκη, όπου διατηρεί την ατομική του επιχείρηση. Παράλληλα δεν δηλώνει εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, ενώ στους κωδικούς 319 και 385 του πίνακα 2 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δεν δηλώνει κάτοικος εξωτερικού.

Η βάση δεδομένων Ciela

Όλα τα παραπάνω ευρήματα οδήγησαν με ασφάλεια τις ελεγκτικές υπηρεσίες στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση στη Βουλγαρία ήταν βιτρίνα κι αυτό ακριβώς το προφίλ έχουν χιλιάδες άλλες υποθέσεις που βρίσκονται στα σκαριά. Η ΑΑΔΕ αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται το… θησαυρό πληροφοριών, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων Ciela, με όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία γι’ αυτές και ήδη είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες διασταυρώσεις με στόχο κατ’ αρχάς να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται πραγματικά πίσω από τα νομικά πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος κι εν συνεχεία να διαπιστωθεί σε πόσες περιπτώσεις τεκμηριώνεται φοροδιαφυγή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Στο μικροσκόπιο των Ελληνικών Ελεγκτικών Αρχών μπαίνουν κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις, που ενώ έχουν την κύρια δραστηριότητα τους στην ελληνική επικράτεια, φέρονται να έχουν την έδρα τους στη Βουλγαρία. Ωστόσο, αν και χαρακτηρίζονται μεμονωμένες, δεν λείπουν οι περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών π.χ. γιατρών αλλά και καλλιτεχνών, οι οποίοι εμφανίζονται να πληρώνονται μέσω βουλγαρικής εταιρίας, γλιτώνοντας έτσι χιλιάδες ευρώ φόρου.

Η συμφωνία που έκανε η ΑΑΔΕ με τη βουλγαρική βάση δεδομένων Ciela, παρέχει στις ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. πρόσβαση σε  νομικά και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένα που προέρχονται από κρατικά μητρώα της Βουλγαρίας (εμπορικό μητρώο, μητρώο BULSTAT, μητρώα φορολογικής διοίκησης), από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βουλγαρίας, καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από ομάδες έρευνας της Ciela. Η βάση παρείχε, επίσης, μία πλήρη λίστα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία καθώς και σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με αυτές (επωνυμία, τύπος εταιρείας, μοναδικός αριθμός ΑΦΜ-ΦΠΑ, ισχύουσα έδρα, διαχειριστής, ημ/νια έναρξης, κ.λ.π.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικό καταφύγιο η Ελλάδα;
Φορολογικό καταφύγιο η Ελλάδα;
Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο «διαφημίζουν» το ειδικό καθεστώς για όσους θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα- Στα σκαριά η σχετική Απόφαση.
Φορολογικό καταφύγιο η Ελλάδα;
Διπλάσιος αριθμός οφειλών σε ρύθμιση!
Διπλάσιος αριθμός οφειλών σε ρύθμιση!
Καταλυτική η βελτίωση των όρων για τις 120 δόσεις- Υψηλές οι προσδοκίες από τις 24 δόσεις- Οι μεγαλοοφειλέτες χαλάνε τη γενική εικόνα με αύξηση αριθμού και ποσών.
Διπλάσιος αριθμός οφειλών σε ρύθμιση!
Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις
Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις
Υψηλές οι προσδοκίες στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών από τη νέα πάγια ρύθμιση, που έρχεται να «κουμπώσει» με τις 120 δόσεις- Στρατηγικός στόχος η μηδενική μεταβολή των χρεών στην εφορία το 2020!
Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις
Κοσμοσυρροή στη νέα ρύθμιση οφειλών!
Κοσμοσυρροή στη νέα ρύθμιση οφειλών!
Χιλιάδες αιτήσεις τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας- Ποια είναι τα ψιλά γράμματα για να πάρει κανείς τις 24 ή τις 48 δόσεις- Από… «ακτινογραφία» οι φορολογούμενοι αλλά και δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Κοσμοσυρροή στη νέα ρύθμιση οφειλών!
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ
​​​​​​​Μαστίγιο και καρότο για τους φορολογούμενους- Φόρους 51,3 δις ευρώ «κυνηγάνε» μόνο για φέτος οι ελεγκτικές υπηρεσίες- Κοσμοσυρροή στις 24 δόσεις.
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ