Καμπανάκι κινδύνου για τις ρυθμίσεις οφειλών

Φωτογραφία: Shutterstock

Η ΑΑΔΕ έδωσε στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 580 χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα αξιοποίησαν το ευνοϊκό πλαίσιο των 120 δόσεων, προκειμένου να ρυθμίσουν συνολικά χρέη 5,9 δισ ευρώ, ενώ άλλοι 327 χιλιάδες ρύθμισαν ως τώρα ασφαλιστικές οφειλές 3,9 δισ ευρώ. Υπάρχει, όμως, ένα “αλλά”.

Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης και της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως επίσης λογιστές και φοροτεχνικοί, για να μπορέσουν όλοι αυτοί να κρατηθούν στις 120 δόσεις, θα πρέπει να αντέξουν και το βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων, χωρίς μάλιστα να μπορούν να ποντάρουν στη βελτιωμένη πάγια ρύθμιση, αφού ο διπλασιασμός των δόσεων οριστικά και αμετάκλητα ΔΕΝ καλύπτει τα χρέη της φετινής χρονιάς. Πόσα είναι αυτά μέχρι τώρα; Γύρω στα 5,3 δισ ευρώ προς την εφορία και άλλα 460 εκατ. Ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.

Το καμπανάκι κινδύνου ήχησε εκ νέου μετά την Έκθεση του ΔΝΤ. Το Ταμείο, ως γνωστόν, εμφανίζει... αλλεργικά συμπτώματα κάθε φορά που γίνεται λόγος για ρυθμίσεις οφειλών στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι κρυφό ότι κατά τη δεκαετή περιπέτεια των Μνημονίων, οι τεχνοκράτες του έβαζαν τις περισσότερες τρικλοποδιές στις ρυθμίσεις παλιών και νεώτερων χρεών. Αφήνοντας κανείς στην άκρη την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ, περί διάβρωσης της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα και ανάγκης πιο σκληρής στάσης εκ μέρους των Αρχών, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δείχνουν ότι ποσοστό ως και 80% όσων μπαίνουν σε ρύθμιση, δεν την ολοκληρώνουν είτε επειδή περιμένουν κάτι καλύτερο είτε επειδή απλά δεν μπορούν.

Το ΔΝΤ εστιάζει στις διευκολύνσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο ανάλογη είναι η εικόνα και για τις φορολογικές οφειλές, αν κρίνει κανείς ότι αισίως έχουν φτάσει στα 105 δισ ευρώ. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι αυτό που αφορά στην πάγια ρύθμιση, όπως αυτή ισχύει και τροποποιήθηκε μετά το 2013. Περίπου 309 χιλιάδες οφειλέτες έκαναν χρήση της ρύθμισης, ωστόσο, μόλις 65.412 από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στο τέλος. Το 62,4% την έχασε, ενώ οι οφειλές που αντιστοιχούν σε αυτούς τους οφειλέτες ανέρχεται στο 86,4% του συνολικού ποσού προς ρύθμιση!!!

Αν αθροίσει κανείς όλα τα σχήματα ρυθμίσεων που “τρέχουν”, σχεδόν το 60% όσων μπήκαν, έχουν βγει, με αποτέλεσμα από ένα σύνολο χρεών 11,9 δισ ευρώ να έχουν πληρωθεί μόλις 708 εκατ. Ευρώ, ενώ άλλα 1,98 δισ ευρώ εξακολουθούν να εξυπηρετούνται.

Επιστρέφοντας στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών, αναμφίβολα το ότι επεκτείνεται ως τις 24 δόσεις για τις πάγιες υποχρεώσεις (π.χ. φόρος εισοδήματος) είναι θετικό, παρά το ότι το επιτόκιο είναι τσουχτερό (6,2%) για όσους ξεπερνούν τις 12 δόσεις. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν οι οφειλέτες θα μπορέσουν να καλύψουν το “κενό” του 2019, ειδικά από τη στιγμή που εκκρεμεί ακόμα η πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, οι τρεις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι καταβολές ΦΠΑ και βέβαια οι μηνιαίες πληρωμές για τις 120 δόσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ