Πονοκέφαλος οι φοροεκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» ενοικίων

Shutterstock

Μια ακόμα σπαζοκεφαλιά, που προκάλεσε η πρωτοφανής κρίση, καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο και μάλιστα με τέτοιον τρόπο που αφενός να μην προκαλέσει γκρίνια στους ενδιαφερόμενους αφετέρου να μην ανοίξει νέα «τρύπα» στον Προϋπολογισμό.

Ο γρίφος αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να βάλουν «πλάτη» στη διάρκεια της καραντίνας, δίνοντας έκπτωση 40% στο ενοίκιο επαγγελματικής στέγης και στην πρώτη κατοικία όσων πλήττονται. Επί του παρόντος η μόνη διευκόλυνση, το μόνο «αντάλλαγμα» που πήραν, είναι η αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει και κάποια φοροέκπτωση. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Κατ’ αρχάς, δεν είναι σαφές πόσοι είναι αυτοί οι ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» ενοικίων άρα και των εισοδημάτων τους. Μια πρώτη εκτίμηση ήταν ότι ανέρχονται σε 100.000- 150.000, ωστόσο έγινε αντιληπτό ότι από τη στιγμή που οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗΣ, ότι λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ (υποβάλουν αίτηση/δήλωση σε άλλη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ) άρα έχουν δικαίωμα έκπτωσης και στο ενοίκιο, ο αριθμός των πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων εκτιμάται ότι πολύ μεγαλύτερος.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι τι είδους έκπτωση μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός και πότε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο είναι ότι από τη στιγμή που οι εν λόγω φορολογούμενοι έχασαν εισόδημα, η φοροέκπτωση πρέπει να δοθεί στο φορολογούμενο εισόδημα. Το πρόβλημα είναι ότι το «κουρεμένο» εισόδημα είναι του 2020, άρα η έκπτωση θα πρέπει να δοθεί κατά τη δήλωση του, δηλαδή το 2021! Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν λογικό, ωστόσο είναι προφανές ότι όταν κάποιος υποχρεώνεται να βάλει πλάτη τώρα, δεν είναι δυνατόν να περιμένει 12 μήνες για να πάρει και αυτός ανάλογη στήριξη.

Το βασικό αυτό σενάριο έχει κι άλλο «αγκάθι». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ενοίκια αυτών των μηνών θα εξαιρούνται στο 100% από το εισόδημα του ιδιοκτήτη κι έτσι θα προκύπτει η ελάφρυνση, κατά τον υπολογισμό του φόρου. Ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιον ιδιοκτήτη, ο οποίος εκμισθώνει ακίνητο για 1.000 ευρώ το μήνα, άρα με το «κούρεμα» του 40% για το τρίμηνο Μαρτίου- Μαίου θα έχει απώλεια 1.200 ευρώ. Αν εφαρμοστεί το βασικό σενάριο, οι 3.000 ευρώ που αντιστοιχούν στα ενοίκια του τριμήνου θα εξαιρεθούν από ετήσιο εισόδημα των 12.000 ευρώ (1.000 Χ12) και ο ιδιοκτήτης θα φορολογηθεί για 9.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι ο συντελεστής είναι 15%, ο ιδιοκτήτης θα έχει ελάφρυνση 450 ευρώ, έναντι απώλειας εισοδήματος 1.200 ευρώ, άρα χασούρα 750 ευρώ.

Αν και είναι διακηρυγμένη η θέση της κυβέρνησης ότι τα βάρη αυτής της κρίσης θα πρέπει να κατανεμηθούν, άρα ότι όλοι θα έχουν κάποιες απώλειες, εξετάζονται κι άλλα σενάρια, προς αποφυγήν αντιδράσεων.
Ένα σενάριο είναι να αυξηθεί από 5% σε 10% η πάγια έκπτωση στο εισόδημα από ενοίκια για τους εν λόγω ιδιοκτήτες. Ένα δεύτερο σενάριο είναι να προβλεφθεί ελάφρυνση στο φετινό ΕΝΦΙΑ, όχι όμως οριζόντια αλλά κλιμακωτά, σε συνάρτηση με το ύψος των απωλειών/ μισθωμάτων των ιδιοκτητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ