Θεόδωρος Σκυλακάκης: Εντός προβλέψεων τα φορολογικά έσοδα του Μαρτίου

NEWSROOM
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης/ Φωτογραφία Eurokinissi

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προκύπτει ότι τα φορολογικά έσοδα του Μαρτίου είναι εντός στόχων.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε αυτή την εξέλιξη στην καλύτερη του αναμενόμενου αντίδραση της οικονομίας, στο παρατεταμένο lockdown του 2021. Παράλληλα αναφέρθηκε στην στάση των φορολογούμενων, τονίζοντας ότι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντοχή των δημόσιων οικονομικών.

Αναλυτικά η δήλωση του Θεόδωρου Σκυλακάκη αναφέρει:

"Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Μαρτίου, προκύπτει ότι τα αμιγώς φορολογικά έσοδα για τον μήνα Μάρτιο είναι εντός των προβλέψεων. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.918 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 391 εκατ. ευρώ ή 11,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Εάν ληφθεί υπόψη ότι η είσπραξη του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος μετατοπίζεται χρονικά σε επόμενο μήνα, τα έσοδα από φόρους εμφανίζονται αυξημένα κατά 70 εκατ. ευρώ ή 2,1%.

Η εξέλιξη αυτή -παρά το μη προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό lock down των τελευταίων μηνών-, οφείλεται πιθανότατα στην καλύτερη του αναμενόμενου αντίδραση της οικονομίας, τόσο στη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lock down του 2021 όσο και στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις εσόδων του προϋπολογισμού στηρίχθηκαν στην υπόθεση σημαντικά μεγαλύτερης ύφεσης κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2020 σε σχέση με αυτή που τελικά διαπίστωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σημαντικό ρόλο στην μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα των δημοσίων εσόδων έχει διαδραματίσει η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών και ο υψηλός -για τις συνθήκες της πολύ δύσκολης για όλους αυτής περιόδου- βαθμός συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους.

Η στάση αυτή των φορολογούμενων είναι καθοριστική για την αντοχή των δημόσιων οικονομικών και αποτελεί συνεπώς θεμέλια λίθο της δυναμικής ανάκαμψης που προσδοκούμε ότι θα ακολουθήσει μετά την λήξη της πανδημίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ