ΕΝΦΙΑ: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι - Απαντήσεις σε 6 ερωτήματα

NEWSROOM
Πανοραμική εικόνα από πολυκατοικίες στην Αθήνα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχουν αναρτηθεί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πληρώσουν είτε εφάπαξ, είτε σε έξι δόσεις.

Σημειώνεται δε, πως η δόση του Σεπτεμβρίου μπορεί να πληρωθεί τον Οκτώβριο, χωρίς να υπάρξει κάποια προσαύξηση.

Η Φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη απαντάει στο economistas.gr σε κρίσιμα ερωτήματα για τον ΕΝΦΙΑ.

Θα ισχύσει τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα σεισμόπληκτα ακίνητα στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία;

Ισχύει η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό 30 Οκτωβρίου 2020 και εδώ μιλάμε για τις περιοχές , όπως πολύ καλά γνωρίζεται της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου, καθώς και για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό 3 Μαρτίου 2021 στις περιοχές της Θεσσαλίας, και ειδικότερα της Λάρισας και των Τρικάλων. Η απαλλαγή οροθετείται με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείο Οικονομικών .

Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο αυτού και αφορά το έτος καταστροφής καθώς και τα δύο συνεχόμενα επόμενα έτη.

Για να μπορέσουν οι πολίτες να τύχουν της εύνοιας της απαλλαγής θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην εφορία που υπάγονται προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το οποίο πρέπει να προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Για τις ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα “Τα Αιτήματά μου” της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά.

Τα βήματα είναι τα εξής :

Επιλέγω την ΔΟΥ, κατόπιν την θεματική ομάδα «Κεφάλαιο», κλικάρω «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ», και πρέπει να επισυνάψω αίτηση και δικαιολογητικά.

Για τις υπόλοιπες ΔΟΥ που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα με της νέες εφαρμογές της myAADE, αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να αποσταλούν είτε με συστημένη επιστολή, είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ.

Με ποιες αντικειμενικές αξίες έχει υπολογιστεί;

Έχει υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες και περιλαμβάνει πανομοιότυπες εκπτώσεις με το 2020. Ακριβώς ότι πληρώσαμε πέρυσι ΕΝΦΙΑ το ίδιο θα πληρώσουμε και φέτος, σε περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί καθόλου η περιουσιακή μας κατάσταση.

Τα εκκαθαριστικά θα είναι και φέτος τα ίδια με πέρυσι για περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για να υπάρξει διαφορετικός φόρος θα πρέπει :

Ή η αξία της περιουσίας να έχει μεταβληθεί εξαιτίας μεταβιβάσεων π.χ. αγορών , πωλήσεων, δωρεών κτλ.

Ή να έχει μεταβληθεί ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων μέσω της διαδικασίας π.χ. νομιμοποίησης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων

Ή να έχει μεταβληθεί το δηλωθέν εισόδημα του πολίτη π.χ. εξαιτίας της πανδημίας, εξαιτίας απόλυσης κ.τ.λ.

Σε πόσες δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ;

Ο φόρος πρέπει να εξοφληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη και την δεύτερη έως το τέλος Οκτωβρίου και για φέτος και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Ποιοι θα μπορέσουν να έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για πλήρη απαλλαγή αφορούν οικογένειες τρίτεκνες, πολύτεκνες, ή με άτομα με αναπηρία (80%) και άνω και θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια

α) Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12.000€ (αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγο/ παιδί)
β) Σύνολο κτισμάτων: έως 150 τμ


Ποιοι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50%;

Όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα εξής κριτήρια:

α) Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα 9.000 ευρώ (αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγος/ παιδί)
β) Σύνολο κτισμάτων: 150 τ.μ.
γ) Αντικειμενική αξία : 85.000 ευρώ άγαμος/ 150.000 ευρώ έγγαμος/ 200.000€ με παιδιά.


Πως θα δοθεί απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από 1 Μαΐου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2021;

Αρχικά τα ακίνητα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2021, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για το έτος αυτό.

Ειδικά για τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές αυτές και ειδικά για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2021, δεν απαιτείται να υποβληθεί αίτηση απαλλαγής στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, διότι η απαλλαγή για το έτος αυτό στα ακίνητα των συγκεκριμένων περιοχών χορηγείται εκ του νόμου, χωρίς να εξετάζεται η ύπαρξη συγκεκριμένων βλαβών στα ακίνητα αυτά.

Αλλά για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ μέσω κεντρικής εκκαθάρισης για τα έτη 2022 και 2023 για τα εν λόγω ακίνητα, απαιτείται κατ' αρχήν η υποβολή αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε αυτή (15 Οκτωβρίου 2021). Εφόσον δεν υποβληθεί σχετική αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr εντός της προθεσμίας αυτής, με αποτέλεσμα να μην δύναται να χορηγηθεί η απαλλαγή μέσω κεντρικής εκκαθάρισης, η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο ΔΟΥ, όπου ανήκει ο φορολογούμενος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τι θα γίνει με τα ακίνητα των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από 1 Μαΐου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2021;

Για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021 έως και 2023 για τα ακίνητα των λοιπών περιοχών χρειάζεται υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (15 Οκτωβρίου 2021), και, εφόσον δεν υποβληθεί σχετική αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr εντός της προθεσμίας αυτής, η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο ΔΟΥ συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Ειδικά για τα ακίνητα της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, για τα οποία έχουν χορηγηθεί στοιχεία από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και οι δικαιούχοι απαλλαγής έχουν ταυτοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, ακόμα και αν δεν έχει υποβληθεί αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας.

Και αφού εκτυπώσω, πριν πληρώσω, ελέγχω ότι τα ακίνητα μου είναι σωστά δηλωμένα στο Ε9 και μετά προχωράω στην πληρωμή.

Αν βέβαια ο έλεγχος του Ε9, έχει γίνει σε προγενέστερο χρονικό διάστημα και έκτοτε δεν έχει γίνει καμία μεταβολή στην περιουσιακή μου κατάσταση, συνεχίζω στην εξόφλησή του.

Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη

Φιλοθέη Μακριδάκη
ΣΧΕΤΙΚΑ