Σοκ και δέος από το ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη

Φωτογραφία shutterstock

Τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη «τσίτωσαν» τους διακόπτες των κλιματιστικών και των καλοριφέρ για να αντέξουν το πρώτο κύμα ψύχους, αλλά όταν φτάσουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, το σοκ θα είναι ισχυρό.

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ότι η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για θέρμανση, θα προκαλέσει αλυσιδωτές «εκρήξεις» στην αγορά ενέργειας, οι δείκτες δεν επέτρεψαν καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Το μελάνι, που έχει χυθεί για τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την εξάρτηση από τη Ρωσία, τις επιπτώσεις από το γεωπολιτικό μπρα- ντε- φερ της Δύσης με τη Μόσχα, αναμφίβολα δεν μπορεί να αποτρέψει το σοκ που βιώνουν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις. Η τιμή του φυσικού αερίου φλερτάρει, πλέον, με το pick του Οκτωβρίου, καθώς έσπασε το φράγμα των 146 ευρώ, ενώ οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων παραμένουν «κολλημένες» πέριξ των 80 ευρώ. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση την αδυναμία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να ανταποκριθούν εν μέσω Χειμώνα, έχει μπροστά του όλη την εικόνα.

Η Ευρώπη υποφέρει από τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και σίγουρα τα 442 ευρώ της Γαλλίας προκαλούν σύγκρυο. Σε καμία περίπτωση, όμως, η χονδρική τιμή στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί χαμηλή ή διαχειρίσιμη, καθώς για σήμερα τουλάχιστον ξεπερνά τα 342 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στη διάρκεια της ημέρας υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 450 ευρώ!

Η σύγκριση με τα περσινά επίπεδα των 45-50 ευρώ δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτήν την περίοδο εντός κι εκτός συνόρων. Είναι, όμως, ενδεικτικό ότι και επισήμως οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζουν ότι το κόστος της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά- επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 350 δις ευρώ!

Αν και η κατάσταση χαρακτηρίζεται πρωτοφανής, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συντονίσουν το βηματισμό τους, κάτι που διαπιστώθηκε και στη χθεσινή Σύνολο των υπουργών Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. Η ελληνική πρόταση για ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, που θα ανακουφίσει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, μάλλον έπεσε στο… βρόντο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μείζον θέμα για τους Ευρωπαίους στην παρούσα φάση, είναι αν το φυσικό αέριο και πολύ περισσότερο η πυρηνική ενέργεια, θα πάρουν το «πράσινο» φως ως βιώσιμα, άρα εξαιρούμενα υπό προϋποθέσεις, από την «Πράσινη Ατζέντα» της Ευρώπης.

Στα καθ’ ημάς, πάντως, πέρα από τις κρατικές επιδοτήσεις κι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναλάβει να… ξεψαχνίσουν τη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως… βαρύ πυροβολικό των ελεγκτικών Αρχών, ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως έρευνα, βάζοντας στο μικροσκόπιο και τους 18 «παίκτες» στην αγορά του ηλεκτρικού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατ’ αρχάς στο στόχαστρο μπαίνει η περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στα τιμολόγια λιανικής για τη χαμηλή τάση και συγκεκριμένα τι ακριβώς είναι αυτή η ρήτρα και πώς ενεργοποιείται, βάζοντας «φωτιά» στους λογαριασμούς. Πέρα από το θέμα της διαφάνειας, που απασχολεί και άλλες Αρχές- όπως τη ΡΑΕ και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή- στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνουν και τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές, τόσο στο σκέλος της τιμολογιακής πολιτικής των παρόχων, όσο και στο σκέλος των εκπτώσεων.

Πηγές με εμπειρία από ανάλογους ελέγχους σημειώνουν, πάντως, ότι τέτοιου είδους έρευνες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν άμεσα, καθώς μόνο η πρώτη φάση της συλλογής κι επεξεργασίας στοιχείων, ενδέχεται να απαιτήσει ως και έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ