ΠΟΜΙΔΑ για ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τη μείωση

NEWSROOM
ακίνητα σπίτια σε Αθήνα
INTIME/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Γρίφο», κυρίως για τις περιοχές όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, αποτελεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σημαντικές ελαφρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους με ήδη χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ επιβαρύνσεις αγνώστου ύψους θα προκύψουν για όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά, ή που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, ή κατέχουν έστω και εξ αδιαιρέτου μερίδια ή επί μέρους εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000€.

«Πραγματική “Λερναία Ύδρα” όμως αποδεικνύεται ο συμπληρωματικός φόρος των φυσικών προσώπων, αφού “κόβοντας” υποτίθεται το “κεφάλι” του με την δήθεν κατάργησή του, ξεφυτρώνουν δύο νέες μορφές προσαύξησης του φόρου:

-Προσαύξηση επί του βασικού φόρου από 0,20% έως και 1,00% επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα, για κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000€, αν η συνολική περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000€ και

-Προσαύξηση επί του συνολικού φόρου από +5 έως και +20% για περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000€» παρατηρεί η ΠΟΜΙΔΑ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «δυστυχώς δεν υλοποιείται ούτε με αυτήν τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ η σύσταση πλειάδας επιστημονικών φορέων και ινστιτούτων (π.χ. ΙΟΒΕ, Επιτροπή Πισσαρίδη κ.α.) για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου με κάθε μορφή και εφαρμογή μιας λογικής φορολογίας με βάση την αξία του ακινήτου και όχι της περιουσίας του φορολογούμενου, χωρίς εξαιρέσεις για κάποιους και διπλές - τριπλές επιβαρύνσεις για άλλους».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από το 2022:

  • με βάση τις νέες και κατά κανόνα αυξημένες τιμές ζώνης αντικειμενικού προσδιορισμού.
  • με νέα αυξομειωμένα φορολογικά κλιμάκια βασικού φόρου,  που στα ανώτερα επίπεδα κτισμάτων είναι αυξημένα έως και +25%.
  • με τις εκπτώσεις του -30% έως -10% της περιόδου 2019-2021 να περιορίζονται σε ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας έως και 400.000€.
  • με προσαυξήσεις έως και +20% στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000€
  • με το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ να μην καταργείται για τα νομικά πρόσωπα.
  • με την αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού να εξακολουθεί να μην συνυπολογίζεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για την εφαρμογή του νέου ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα το βάρος του ΕΝΦΙΑ να παραμένει στην αστική ακίνητη περιουσία.
  • Με υπολογιζόμενη τη συνολική δημοσιονομική του μείωση να φθάνει εφέτος στα 350 εκατ. ευρώ.


Διαδικαστικά ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, χωρίς οποιαδήποτε έκπτωση, ή σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, τουλάχιστον των δέκα (10) ευρώ, από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου. Η νέα προθεσμία υποβολής του Ε9 είναι η 30ή Μαρτίου, ενώ οι εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 έτους 2022 πρέπει να υποβληθούν έως 29 Ιουλίου 2022.

«Η πολυπλοκότητα του νέου ΕΝΦΙΑ δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλή παραδείγματα και συμπεράσματα στον απλό πολίτη, και μάλιστα με περισσότερα από ένα περιουσιακά στοιχεία. Συνεπώς το τελικό συμπέρασμα και η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…» τονίζει καταλήγοντας η ΠΟΜΙΔΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ