«Σεισμός» κρατήσεων για τα ελληνικά Airbnb

Ακίνητα στην Αθήνα/ Φωτογραφία Eurokinissi

«Τι θα είχε συμβεί άραγε αν δεν είχαν εισβάλει οι Ρώσοι στην Ουκρανία;» είναι το ερώτημα που βασανίζει όσους πήραν στα χέρια τους τις μετρήσεις της AirDNA, οι οποίες ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την “αναθέρμανση” της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας, μετά από την περιπέτεια της πανδημίας.

Τα στοιχεία δείχνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Φεβρουάριος “έκλεισε” με την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης ως προς τις κρατήσεις ακινήτων Airbnb όχι μόνο για την Άνοιξη αλλά και για το καλοκαίρι! Σύμφωνα με τα δεδομένα, που επεξεργάστηκε το εξειδικευμένο BNBnews, η Ελλάδα είχε αύξηση στις καλοκαιρινές κρατήσεις κατά 232% σε σχέση με πέρσι, ενώ με απόσταση ακολουθούν στις μετρήσεις η Πορτογαλία (+196%) και η Κροατία (+151%).

Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος έχει αλλάξει τα δεδομένα, τόσο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όσο και για τα κλασικά καταλύματα, ωστόσο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν σιγήσουν τα όπλα και αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς στις οικονομίες της Ευρώπης, λόγω του ράλι τιμών στην Ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Τα καλά νέα είναι ότι το συνήθως “χλιαρό” τρίμηνο Μαρτίου- Μαΐου κινείται φέτος σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της AirDNA, όλα τα έως τώρα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πάμε για επιδόσεις ανάλογες του 2019. Από την 1η Μαρτίου, ο ρυθμός κρατήσεων για την άνοιξη είναι αυξημένος κατά 113,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και κατά 3,4% υψηλότερος από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019. Για τους θερινούς μήνες (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος), οι κρατήσεις είναι 74% περισσότερες από ό,τι το 2021 και κατά 25,1% υψηλότερα από το 2019.

Κρίσιμο στοιχείο είναι, επίσης, ότι αυξάνεται κατά 4,1% ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων προς μίσθωση, μετά το σοκ της πανδημίας, παραμένοντας, όμως, χαμηλότερος από το 2019 (-7,5%). Στα καθ’ ημάς, απολύτως ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των διαθέσιμων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας. Τους καλοκαιρινούς μήνες του 2019 είχαν φτάσει στις 12.249 αλλά η επέλαση του κορωνοϊού έκλεισε στην κυριολεξία χιλιάδες σπίτια, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2020 να έχουν πέσει στις 8.091. Το καλοκαίρι του 2021 ο αριθμός τους είχε ανέβει στις 8.844 και αναμένονται τα νεώτερα δεδομένα για τη φετινή σεζόν. Επί του παρόντος, ο αριθμός των ενεργών ακινήτων προς μίσθωση είναι μόλις 6.993, εξ ου και τα “εκρηκτικά” ποσοστά πληρότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, τα μέσα έσοδα ανά διαθέσιμη καταχώριση στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 17,5% σε ετήσια βάση. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής παράλληλα με λιγότερες καταχωρίσεις. Καθώς η προσφορά συνεχίζει να εισέρχεται εκ νέου στην αγορά, τα επίπεδα πληρότητας ενδέχεται να ομαλοποιηθούν ή ακόμη και να μειωθούν σε ορισμένες περιοχές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έντονη δραστηριότητα κρατήσεων για διαμονές που είναι περισσότερο από τρεις μήνες νωρίτερα, δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ανανεωμένη ταξιδιωτική εμπιστοσύνη για την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ