fbpxΣυνεχίζεται το θρίλερ με το πετρέλαιο - Η Ευρώπη αγοράζει με 20 δολάρια ακριβότερα | Economistas.gr
Skip to main content

Συνεχίζεται το θρίλερ με το πετρέλαιο - Η Ευρώπη αγοράζει με 20 δολάρια ακριβότερα

Συνεχίζεται το θρίλερ με το πετρέλαιο - Η Ευρώπη αγοράζει με 20 δολάρια ακριβότερα
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Αντοχές επιδεικνύουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ακόμα και στα σενάρια για σημαντική επιβράδυνση ή και ύφεση.  

Η τιμή του Brent ανοίγει αυτήν την εβδομάδα στα 112 δολάρια και σύμφωνα με το... καλό σενάριο της Trading Economics, θα αγγίξει τα 130 δολάρια σε ορίζοντα 12μήνου. Σε αυτήν την περίπτωση, καταναλωτές και κυβερνήσεις θα αποφύγουν το σοκ από τις ακραίες προβλέψεις για 380 δολάρια, αλλά προφανώς δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλύτερο από τη σημερινή, ήδη πιεστική κατάσταση.  

Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές ακροβατούν αυτήν τη στιγμή ανάμεσα στα σενάρια για περιορισμό της ζήτησης, που θα φέρει μια επιβράδυνση των οικονομιών και των προβλημάτων στον εφοδιασμό της αγοράς. Ο OPEC θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ωστόσο ήδη οι αγορές έχουν αποφανθεί ότι δεν αρκούν αυτές οι ποσότητες για να επέλθει η πολυπόθητη ηρεμία, πόσο μάλλον όταν πέρα από τις αβεβαιότητες της κόντρας Δύσης- Ρωσίας, η Λιβύη και η Νορβηγία δεν μπορούν να συμβάλλουν λόγω έκτακτων συνθηκών η πρώτη και λόγω προγραμματισμένων εργασιών η δεύτερη.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη περιορίζοντας τις ροές από τη Ρωσία πρέπει να βάζει πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε μια συγκυρία όπου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και επάρκειας και τιμών για την προμήθεια φυσικού αερίου. Αυτήν τη στιγμή του πετρέλαιο τύπου Urals “παίζει” γύρω στα 91 δολάρια κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους με άλλου τύπου πετρέλαιο, με τιμή γύρω στα 20 δολάρια υψηλότερη.  

forcast.jpg

Στα ύψη οι εγχώριες τιμές των καυσίμων 

Στα καθ’ ημάς, η προσδοκία ότι μια αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών μπορεί να φέρει μειώσεις και στην αντλία, επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνεται. Αν και έχει καταγραφεί μια μείωση τις τελευταίες 10- 15 ημέρες, αυτή είναι οριακή, καθώς δεν ξεπερνά τα 3-4 λεπτά κατά μέσο κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το κόστος των μετακινήσεων και των μεταφορών παραμένει πολύ υψηλό.  

Με Απόφαση, που πήρε ΦΕΚ την Παρασκευή, η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης παρατείνεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου κι αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται η οριζόντια επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία. Παρά ταύτα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης παραμένει πάνω από τα 2,11 ευρώ.  

Όσον αφορά στην αμόλυβδη, εξακολουθεί να “τσουρουφλίζει”, ειδικά όσους ξεκινούν τις διακοπές τους αυτήν την περίοδο. Επί της ουσίας μιλάμε για μια διαφορά ως και 80 λεπτά από πέρσι, όσον αφορά σε νησιωτικούς προορισμούς, ενώ η σύγκριση με το 2020 είναι απογοητευτική, αφού η διαφορά φτάνει στο 1 ευρώ. Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα η μέση τιμή είναι φέτος στα 2,53 ευρώ, έναντι 1,80 ευρώ πέρσι και 1,56 ευρώ πρόπερσι!  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πήρε «φωτιά» το πετρέλαιο!
Πήρε «φωτιά» το πετρέλαιο!
Πιο “αλμυρές” οι φετινές διακοπές λόγω καυσίμων- Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις
Πήρε «φωτιά» το πετρέλαιο!
Πληθωρισμός «τέρας» και το Μάιο
Πληθωρισμός «τέρας» και το Μάιο
Όσοι προσδοκούσαν μια αποκλιμάκωση ή έστω σταθεροποίηση του πληθωρισμού το Μάιο, θα απογοητευθούν.  
Πληθωρισμός «τέρας» και το Μάιο
Η Ευρώπη προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις
Η Ευρώπη προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις
Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων κατά 48% στα δίκτυα οργανισμών, που είναι ανεβασμένα στο Cloud, καταγράφηκε την περασμένη χρονιά κι αυτό δείχνει ότι οι εγκληματίες του Διαδικτύου δεν περιορίζονται στις... συμβατικές επιθέσεις.  
Η Ευρώπη προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις