Αλλάζουν όλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προ των πυλών το νέο πλαίσιο από την Κομισιόν

INTIME/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από τη μια μεριά, είναι η αδιαμφισβήτητη εισοδηματική ενίσχυση που προσφέρουν σε χιλιάδες νοικοκυριά σε κάθε πόλη και κάθε χώρα. Από την άλλη, είναι η μετατροπή ολόκληρων οικιστικών ζωνών σε τουριστική ατραξιόν, καθώς και η όξυνση του προβλήματος στέγης που ταλανίζει τους νέους και τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για μια ακόμα φορά βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, χωρίς η χώρα μας να αποτελεί εξαίρεση. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι στα ειδικά προγράμματα για τη στέγαση των νέων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, προϋπόθεση για τις επιδοτήσεις ανακαινίσεων “κλειστών” ακινήτων είναι ότι αυτά δεν θα πρέπει να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση.

Μετά το σοκ της πανδημίας και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις αλλά και τις υγειονομικές συνθήκες διαμονής, οι μισθώσεις τύπου Airbnb πήραν και πάλι “φωτιά”. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, οι ενεργές κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα έφτασαν στις 10.024 πριν καν μπούμε στην “καρδιά” του καλοκαιριού, φτάνοντας δηλαδή στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Όσο για το θερινό τρίμηνο, η Ελλάδα σημείωσε την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη, με αύξηση 26,5% στις κρατήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αυτή η “Άνοιξη” των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι, όμως, ανέφελη. Εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη ένας “πόλεμος” μεταξύ των οργανωμένων καταλυμάτων και των εταιριών διαχείρισης ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση, αναφορικά με το κατά πόσο λειτουργούν σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ στον πιο μεγάλο δήμο της χώρας- το δήμο Αθηναίων- ετοιμάζεται ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ενδεδειγμένους περιορισμούς.

Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με φόντο τις αλλαγές που δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την εισαγωγή ενιαίων κανόνων. Το κλίμα που διαμορφώνεται, πάντως, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνει τον τόνο. Μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πολύπαθη Βαρκελώνη αλλά και το Παρίσι, ήρθε η σειρά του Λονδίνου να βάλει “stop”. Σύμφωνα με το BNBnews, από 1η Οκτωβρίου oι οικοδεσπότες πρέπει να νοικιάζουν χώρο MONO στην κύρια κατοικία τους. Δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση σε ιδιοκτήτες με ακίνητα εκτός του Λονδίνου και σε όσους έχουν πολλά ακίνητα, ενώ συν τοις άλλοις οι οικοδεσπότες πρέπει να χρεώνουν φόρο 4%, όπως τα ξενοδοχεία και να υποβάλλονται σε επιθεωρήσεις. Με τις ρυθμίσεις αυτές, που ψηφίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο με 12 ψήφους υπέρ και 2 κατά, το Λονδίνο επιχειρεί αφενός να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα στέγασης, αφετέρου να πετύχει τη μείωση των θορύβων και άλλων ενοχλήσεων στις γειτονιές από τους μισθωτές των σπιτιών.

Οι διεργασίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται, πάντως, ότι δεν είναι απλές, αν αναλογιστεί κανείς ότι η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου 9 μήνες. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Επιτροπή χρειάζεται κάποιο χρόνο ακόμη για να καταλάβει πώς θα σχετίζονται οι κανόνες με άλλους νόμους στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει το BNBnews, μέρος της συζήτησης σχετικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι το εάν οι καταχωρίσεις που αψηφούν τους τοπικούς κανονισμούς πρέπει να θεωρούνται «παράνομο περιεχόμενο», το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πλατφόρμες.

Ένα άλλο σημείο διαμάχης είναι η πρόσβαση των πόλεων σε δεδομένα που διατηρούνται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι πόλεις υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται πρόσβαση σε όλο το φάσμα δεδομένων (όπως τα βασικά στοιχεία του οικοδεσπότη, ο αριθμός των κρεβατιών στο κατάλυμα και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε κάθε κατάλυμα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης) για την επιβολή των τοπικών κανόνων. Όμως, οι πλατφόρμες αντιδρούν σε αυτά τα αιτήματα, καθώς θεωρούν ότι είναι «ασύμβατα» με τους κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ