Τρέχει να αυτορρυθμιστεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Ακίνητα στην Αθήνα/ Φωτογραφία Eurokinissi

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» είναι η ατάκα γνωστής ταινίας του μαυρόασπρου ελληνικού κινηματογράφου, που μάλλον ταιριάζει γάντι στην κινητικότητα που αναπτύσσουν όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Δεδομένο πρώτο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει κανονιστικό πλαίσιο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα θέτει περιορισμούς στην πρακτική των μισθώσεων τύπου Airbnb. Στόχος είναι να άρει τον επιχειρηματικό μανδύα από το φαινόμενο που ξεκίνησε ως «εργαλείο» για φτηνότερα ταξίδια, με όφελος και για τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

Δεδομένο δεύτερο. Πολλοί δήμοι αλλά και κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει να βάζουν αυστηρούς κανόνες, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται και αποφάσεις εθνικών δικαστηρίων. Στόχος είναι να προστατευθούν οικιστικές ζώνες από την τουριστική «υπερφόρτωση», αλλά και να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα στέγασης που προέκυψε σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεδομένο τρίτο. Το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις βοήθησε πολύ κόσμο να συμπληρώσει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό και να αντέξει τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Επιπλέον, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι αν και όντως ασκείται ανταγωνισμός έναντι των οργανωμένων καταλυμάτων, το όφελος από την άνθιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαχέεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το φόντο, πάνω στο οποίο ο ευρωπαϊκός οργανισμός Eu Travel Tech, προτείνει στην Κομισιόν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αποφύγει τα χειρότερα ήτοι ένα δρακόντειο πλαίσιο κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με το BNBnews, oι βασικές συστάσεις είναι:

Εισαγωγή εναρμονισμένων συστημάτων καταχώρισης: Τα συστήματα εγγραφής αποτελούν τη βάση για ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον STR (Short Term Rentals). Ένα πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει αυτό το μέσο πολιτικής. Τα παράνομα μη καταγεγραμμένα ακίνητα θα πρέπει να διαγράφονται αμέσως από τις διαδικτυακές πλατφόρμες σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Χρήση συστημάτων εγγραφής για την υποστήριξη της ανταλλαγής δεδομένων: Τα συστήματα εγγραφής μπορούν να είναι μια αποτελεσματική πηγή δεδομένων από κεντρικούς υπολογιστές STR, παρέχοντας στις Αρχές μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της αγοράς για την υποστήριξη επικαιροποιημένων αποφάσεων πολιτικής. Οι πλατφόρμες STR θα μπορούσαν να παρέχουν συμπληρωματικά δεδομένα, όπου χρειάζεται.

Εξασφάλιση σαφών και αναλογικών κανόνων: Μια νομοθεσία της ΕΕ για τα STR θα πρέπει να εισαγάγει σαφείς ορισμούς για τους επαγγελματίες παρόχους και τα μεμονωμένα καταλύματα οικοδεσποτών για να αποφευχθεί η υπερβολική ρύθμιση του τομέα. Οι επαγγελματίες πάροχοι STR θα πρέπει να ορίζονται ανάλογα με το αν η δραστηριότητα STR είναι το κύριο επάγγελμά τους. Και ως εκ τούτου θα πρέπει να καθοριστεί ένα όριο με βάση το εισόδημα.

Καθώς ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19, θα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα STR θα παραμείνουν πλεονέκτημα για τις τοπικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη και ότι θα θεσπιστούν σαφείς κανόνες για την αποφυγή κατακερματισμού και προκλήσεων για όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτόν τον χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ