fbpxΝέα ευρωπαϊκή «μονομαχία» για το φυσικό αέριο | Economistas.gr
Skip to main content

Νέα ευρωπαϊκή «μονομαχία» για το φυσικό αέριο

Νέα ευρωπαϊκή «μονομαχία» για το φυσικό αέριο
Φωτογραφία: Shutterstock

Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τότε που η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν πάνω από τα 200 ευρώ και δύσκολα μπορούσε να φανταστεί κανείς τη «βουτιά» που ακολούθησε.  

Χθες, όλη την ημέρα το φυσικό αέριο “έπαιζε” κάτω από τα 100 ευρώ, καταγράφοντας “βουτιά” 43% μέσα σε ένα μήνα. Επί της ουσίας, βρισκόμαστε γύρω στο 11% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα κι αυτό μόνο ευπρόσδεκτο είναι. Φυσικά δεν έγινε κάποιο... μαγικό. Πολύ απλά οι γεμάτες αποθήκες της Ευρώπης (στο 93,5%) σε συνδυασμό με την καλοκαιρία στην Κεντρική Ευρώπη, απομακρύνουν τα “μαύρα” σενάρια των ελλείψεων, τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο. 

pinakas-aerio.jpg

Είναι ενδεικτικό ότι και τα προθεσμιακά συμβόλαια για το Νοέμβριο προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Ήδη τα “χτυπήματα” γίνονται στα 95 ευρώ, ενώ όσο παγιώνεται αυτή η εικόνα τόσο θα επηρεάζονται τα συμβόλαια και των επόμενων μηνών.  

Το αποτέλεσμα της “βουτιάς” της τιμής του φυσικού αερίου αποτυπώνεται και στη χονδρική τιμή του ρεύματος. Στην Ελλάδα, παρά το ότι το φυσικό αέριο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο (35,64%) στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας, με τις ΑΠΕ να περιορίζονται στο 17,06%, η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 155 ευρώ, δηλαδή 33,64% χαμηλότερα από χθες. 

pinakas-energeia.jpg

Κι εδώ κάπου μπαίνουν στην εξίσωση τα μέτρα που σχεδιάζει η Κομισιόν ή μάλλον για την ακρίβεια, τα μέτρα που θα την εξουσιοδοτήσουν οι κυβερνήσεις να σχεδιάσει, καθώς αυτά θα κρίνουν εν πολλοίς αν η Ευρώπη θα ξαναβιώσει τις πρωτοφανείς αυξήσεις του φυσικού αερίου των προηγούμενων μηνών.  

Σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας θα πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν οι αρχηγοί κρατών την περασμένη Παρασκευή. Η ατζέντα δεν προδιαθέτει, πάντως, για κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, καθώς αναφέρει ότι θα γίνει απλώς μια ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου που έχει παρουσιάσει η Κομισιόν και περιγράφηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Τέσσερα είναι τα βασικά “αγκάθια”, όχι μόνο λόγω των τεχνικών δυσκολιών αλλά κυρίως των πολιτικών αποφάσεων που απαιτούνται: 

  • Ο αποκαλούμενος “διάδρομος” τιμών στο TTF, δηλαδή με απλά λόγια ο “κόφτης” που θα αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, μέχρι να ενεργοποιηθεί ο νέος δείκτης για το LNG.  

  • Η δημιουργία αυτού του νέου δείκτη και κυρίως το πώς αυτός θα λειτουργεί, δηλαδή αν θα είναι υποχρεωτικός για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη ή απλώς ενδεικτικός.  

  • Η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, μέσω ειδικής πλατφόρμας, στο 15% των αποθηκευτικών χώρων των κρατών- μελών 

  • Η εφαρμογή πλαφόν στο φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, δηλαδή το περιβόητο Ιβηρικό μοντέλο. Εδώ οι “γκρίζες” ζώνες δεν περιορίζονται στη διασφάλιση των ροών φυσικού αερίου, για τις οποίες “καίγονται” οι Βόρειοι, αλλά και στο ποιος θα επωμιστεί το κόστος από τη διαφορά μεταξύ πλαφόν κι εμπορικής τιμής του αερίου.  

pinakas_dnt.jpg

Και μέσα σε όλα αυτά το ΔΝΤ και συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, επιμένει στην ανάγκη... σφιξίματος.  

Κατ' αρχάς, στο πεδίο των μισθών, το Ταμείο επισημαίνει ότι αν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις μπουν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων γι’ αυξήσεις πάνω από το φετινό πληθωρισμό, τότε ο πληθωρισμός του 2023 θα είναι τουλάχιστον 2 μονάδες υψηλότερος κι αυτό σημαίνει ακόμα πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.  

Επιπλέον, τα κράτη- μέλη θα πρέπει να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους, μπαίνοντας σε λογική δημοσιονομικής προσαρμογής, ειδικά εκείνα τα κράτη με μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια. Όσο για την προστασία των νοικοκυριών από τις βίαιες αυξήσεις της ενέργειας, τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά και απολύτως στοχευμένα στους πιο ευάλωτους.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διπλός συναγερμός από το μέτωπο των ανατιμήσεων
Διπλός συναγερμός από το μέτωπο των ανατιμήσεων
Η Ευρώπη έχει τεθεί σε κατάσταση ενεργειακού συναγερμού και δικαίως, αφού το σενάριο της ελλιπούς αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από το Χειμώνα, δεν φαντάζει πια τόσο μακρινό. Τουναντίον.  
Διπλός συναγερμός από το μέτωπο των ανατιμήσεων
ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση Χρέους στη διετία 2021- 2022
ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση Χρέους στη διετία 2021- 2022
Με φόντο τα σκληρά παζάρια που ξεκίνησαν στην Ευρώπη για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη χρονιά, το ΔΝΤ “πριμοδοτεί” την Ελλάδα με την καλλίτερη επίδοση στη μείωση του Χρέους.
ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση Χρέους στη διετία 2021- 2022
Η οικονομία της Τουρκίας στο μικροσκόπιο -Ποιες είναι οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες
Η οικονομία της Τουρκίας στο μικροσκόπιο -Ποιες είναι οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες
Η Τουρκία για κάποιους είναι μια μεγάλη οικονομία και μια τεράστια αγορά. Για άλλους πάλι, είναι ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται τα “μαύρα” σενάρια για χρεωκοπία και προσφυγή στο ΔΝΤ, λόγω των διεθνών κραδασμών και των λανθασμένων επιλογών Ερντογάν στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. 
Η οικονομία της Τουρκίας στο μικροσκόπιο -Ποιες είναι οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες