Οδηγός επιβίωσης στην αγορά ακινήτων -Ποιες περιοχές προτάσσονται ως «ασφαλείς» και φιλικές

SOOC/ Alexandros Michailidis

Πέρα από τα τετραγωνικά, τον όροφο, το είδος θέρμανσης, το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πάρκινγκ, το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κοντά σταθμός μετρό, οι επίδοξοι αγοραστές ακινήτου αλλά και όσοι βρίσκονται στο νοίκι, αναζητούν και κάτι ακόμα. Το πόσο ασφαλής είναι η περιοχή, όπου θα μετακομίσουν.

Η φυσιογνωμία των περιοχών αλλάζει με τρομακτική ταχύτητα, οι γειτονιές μεταμορφώνονται, ο αστικός ιστός μεταλλάσσεται. Αρκεί άραγε ένα ακίνητο, που προορίζεται για κατοικία, να βρίσκεται κοντά σε δίκτυο συγκοινωνιών ή “μετράει” πλέον και η επικινδυνότητα;

Ποιες θεωρούνται ασφαλείς περιοχές στην Αθήνα; Ο spitogatos κατέληξε σε μια λίστα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως οδηγός επιβίωσης.

#1 Νέα Σμύρνη

Διαχρονικά, η Νέα Σμύρνη είναι πιο «κεντρική» περιοχή των Νοτίων Προαστίων που διατηρεί ακόμα και σήμερα τη μοναδικότητα της γειτονιάς. Παράλληλα όμως συγκεντρώνει όσα μπορεί να φανταστεί κανείς για μια πιο άνετη κι ευχάριστη ζωή στην πόλη.

#2 Παπάγος – Χολαργός

Το πράσινο είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Χολαργού, όπου εκτός από το ομώνυμο άλσος, μπορεί να απολαύσει κανείς και στο Άλσος Παπάγου. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για γονείς και παιδιά και σίγουρα ένα ιδανικό μέρος για να μένει μια οικογένεια ή κάποιος που επιθυμεί να απολαμβάνει λίγο περισσότερο ησυχία και ταυτόχρονα να είναι ένα βήμα δίπλα από την πολύβουη πόλη.

#3 Χαλάνδρι

Το Χαλάνδρι είναι μια ανερχόμενη γειτονιά με πολυσύχναστα κοκτέιλ μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια. Συχνά επιλέγεται πλέον ως τόπος διαμονής για νέους, καθώς και νέα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά, εφόσον κερδίζει έδαφος στις καρδιές των κατοίκων της πόλης που την θεωρούν ως μια από τις πιο ωραίες περιοχές στην Αθήνα.

#4 Ακρόπολη (Πλάκα)

Η Ακρόπολη (Πλάκα), μέρος του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, έχει τη δυναμική να σε ταξιδέψει σε μια Αθήνα άλλης δεκαετίας. Πρόκειται για μια από τις λίγες γειτονιές στην Αθήνα όπου το σύγχρονο συναντά το παραδοσιακό τόσο αβίαστα. Η Πλάκα δεν θυμίζει σε τίποτα μια πολύβουη πρωτεύουσα χάρη στα όμορφα νεοκλασικά, τα γραφικά σοκάκια και τον ρετρό αέρα της. Και για αυτό σίγουρα αξίζει μια ευκαιρία ως ο επόμενος τόπος διαμονής σου.

#5 Γλυφάδα

Η Γλυφάδα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές των Νοτίων Προαστίων με μεγάλη αγορά, πολλές επιλογές διασκέδασης, πράσινο και μπόλικο θαλασσινό αέρα. Σίγουρα, οι γειτονιές της Γλυφάδας είναι μια από τις ιδανικότερες επιλογές διαμονής για οικογένειες με παιδιά.

#6 Βούλα

Παρομοίως με την Γλυφάδα, έτσι και η Βούλα είναι μια περιοχή «ζωντανή» και παράλληλα τόσο όμορφη και οικεία. Διαθέτει πάρκα, πλατείες, πράσινο, μεγάλους κι άνετους δρόμους, θάλασσα σε απόσταση αναπνοής και όμορφα ακίνητα για να μείνει κανείς. Είναι σίγουρα, δε, μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές στην Αθήνα.

#7 Παγκράτι

Ίσως πρόκειται για μια από τις πιο in γειτονιές στην Αθήνα. Βέβαια, πρόκειται και για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες. Το Παγκράτι είναι μια ανάσα από το κέντρο της πόλης και διαθέτει τα πάντα. Είναι από τις περιοχές που αξίζει να μένει κανείς σε όποια φάση ζωής και αν βρίσκεται, εφόσον διαθέτει σωρεία επιλογών για διασκέδαση, ψυχαγωγία, αγορές κ.λπ.

#8 Κηφισιά

Η αριστοκρατική και καταπράσινη Κηφισιά εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την πλούσια αγορά της. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις ομορφότερες και πιο ασφαλείς περιοχές της Αθήνας. Είναι μια από τις πιο ωραίες περιοχές της Αθήνας, η οποία συγκεντρώνει σωρεία πλεονεκτημάτων και ευνοεί την άνετη διαβίωση.

#9 Πετράλωνα

Τα Πετράλωνα είναι τοποθετημένα ακριβώς στο μεταίχμιο κέντρου – απόκεντρου και σαγηνεύουν άπαντες με την κουλ αύρα και τα μοναδικά τους στέκια. Αν σκέφτεσαι «σε ποια περιοχή της Αθήνας να αγοράσω σπίτι;», τότε τα Πετράλωνα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σου, εφόσον είναι μια περιοχή με συνεχή ανάπτυξη κι αναγνώριση.

#10 Κουκάκι

Το Κουκάκι είναι μια πολυσύχναστη και άκρως πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία εντυπωσιάζει, μεταξύ άλλων, και χάρη στην τοποθεσία της - βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη και το Λόφο του Φιλοπάππου. Είναι γεγονός πως το Κουκάκι έχει μια τάση να σέβεται και να διατηρεί το παλιό, όπου είναι δυνατόν, «αγκαλιάζοντας» ταυτόχρονα το καινούργιο δίχως πολλές καχυποψίες.

Ως προς το επίμαχο, δηλαδή τις τιμές, οι περιοχές των νοτίων προαστίων συγκεντρώνουν ενδιαφέρον. Βέβαια, η ανάπτυξη των περιοχών αυτών στο πλαίσιο των έργων της Αθηναϊκής Ριβιέρας, φαίνεται ότι τους έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη για το 2022 είχε μέση τιμή αγοράς 5.933€/τ.μ., αύξηση της τάξης του 19% σε σχέση με το 2021.

Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και το Κολωνάκι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις υψηλότερες τιμές. Παράλληλα, οι αστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των έργων του Μεγάλου Περιπάτου, αλλά και τα επερχόμενα έργα ανάπλασης και επέκτασης των σταθμών του μετρό στις γύρω περιοχές, συνέβαλαν σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις μέσες ζητούμενες τιμές ακινήτων. Ενδεικτικά, σε σχέση με το 2021, σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων σε Μετς (+22%), Ιλίσια (+21%) και Γουδί (+20%).

Όσον αφορά στα ενοίκια, η επικείμενη επέκταση του δικτύου του μετρό με τη Γραμμή 4 έχει ήδη επηρεάσει περιοχές γύρω από τους νέους σταθμούς. Ενδεικτικά, σε Κυψέλη, Γαλάτσι, Ιλίσια και Εξάρχεια παρουσιάστηκε άνοδος κατά μέσο όρο +8,5% στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε σχέση με το 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ