Με γαλλικό μοντέλο το «φρένο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις;

Φωτογραφία: Eurokinissi

Στη μετεκλογική ατζέντα και των δύο μονομάχων, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι πέρα από τους φορολογικούς κανόνες που ήδη ισχύουν, έρχονται και περιορισμοί ως προς το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να διαθέτουν το ακίνητο τους για τουριστικούς σκοπούς.

Οι συστάσεις- προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μάλλον «θολές», χωρίς «γωνίες», πετώντας το... μπαλάκι στις εθνικές κυβερνήσεις για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε για να διευκολύνει τους ταξιδιώτες, με χαμηλότερου κόστους καταλύματα, έχει γιγαντωθεί, έχει αλλοιώσει τα οικιστικά χαρακτηριστικά πολλών πόλεων, έχει επιτείνει το πρόβλημα στέγης, ενώ όπως σημειώνουν παράγοντες του Τουρισμού, δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα οργανωμένα καταλύματα. Σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton, ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού υπολογίζεται σε περίπου 3,4 δισ ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός της «επόμενης ημέρας» προβλέπει «φρένο» ως προς τον αριθμό των ακινήτων, που μπορεί να διαθέτει κάποιος για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και ως προς τις ημέρες διάθεσης τους. Σε αυτόν το σχεδιασμό έρχεται να “κουμπώσει” το γαλλικό μοντέλο.

Το Παρίσι πρόκειται να απαγορεύσει τα νέα επιπλωμένα τουριστικά καταλύματα από επαγγελματικές εταιρείες ενοικίασης σε περιοχές τουριστικής υπερσυγκέντρωσης που υποφέρουν από έλλειψη στέγης, προκειμένου προστατεύσει τους μόνιμους κατοίκους από την έκρηξη των ενοικιάσεων μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb. Το εν λόγω μέτρο, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο μελλοντικό τοπικό αστικό σχέδιο (PLU) που θα ψηφιστεί τον Ιούνιο, θα μπορούσε να αφορά το κέντρο του Παρισιού, αλλά και ορισμένες περιοχές που είναι ήδη πολύ καλά εξοπλισμένες με επιπλωμένα καταλύματα, όπως οι Grands Boulevards, τα Ηλύσια Πεδία, η περιοχή γύρω από το κανάλι Saint-Martin, η Μονμάρτρη ή ο Πύργος του Άιφελ. Το μέτρο αυτό δεν θα ισχύει για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν περιστασιακά την κύρια κατοικία τους για έως και 120 ημέρες το χρόνο.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας και με βάση στοιχεία από τον ιστότοπο αναλύσεων InsideAirbnb, ο συνολικός αριθμός των κατοικιών που ενοικιάζονται για διάστημα μεγαλύτερο των 120 ημερών ανά έτος είναι 4.080, ενώ για διάστημα μεγαλύτερο των 180 ημερών περί τις 8.700.

Πέρα και παράλληλα με τους περιορισμούς, η ΑΑΔΕ θα εντείνει τους ελέγχους για τον εντοπισμό «πειρατικών» βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ήδη, πάνω από 73.000 «πονηροί» πιάστηκαν στην «τσιμπίδα», «ξεχνώντας» να δηλώσουν 102 εκ ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες θα κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και θα αφορούν τα εξής:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». 
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής. 
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας  στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
ΣΧΕΤΙΚΑ