Το σήμα από το Πεκίνο πριν από το ταξίδι- αστραπή του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να μη συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή κατά την επικείμενη επίσκεψη του στο Πεκίνο, ωστόσο πέρα από τα “καυτά” θέματα της εξωτερικής πολιτικής, είναι βέβαιο ότι δεν θα λείπει από την ατζέντα η οικονομία και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Η αναβάθμιση από τον China Lianhe Credit Rating και τον Chengxin Credit Rating Group, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του Κ. Μητσοτάκη στο Πεκίνο, καθώς και η συγχατηρήρια διακοίνωση από την κινεζική πρεσβεία, μόνο ως τυχαία γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, ειδικά μετά την επισήμανση ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει το δρόμο για κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας και ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μας.

Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις της Κίνας με την Ε.Ε. δεν βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο, ειδικά μετά τη στάση που κράτησε το Πεκίνο στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας. Από την άλλη, η Αθήνα δεν προτίθεται να απεμπολήσει το δικαίωμα της οικονομικής- συνεργασίας με τη χώρα του Δράκου, ειδικά από τη στιγμή που μεμονωμένα χώρες της Γηραιάς Ηπείρου πράττουν ανάλογα.

Πέρα από τον Τουρισμό, που είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την Αθήνα, το πεδίο των επενδύσεων είναι αυτό που κατά το κοινώς λεγόμενο έχει “ψωμί”. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική αξία των ξένων άμεσων επενδύσεων κινεζικής προέλευσης στη χώρα μας κατά την περίοδο 2002-2021 ανέρχεται σε 2,2 δισ ευρώ και προφανώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχετικών δεικτών.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας, οι τομείς της ενέργειας, των υποδομών των τηλεπικοινωνιών και των logistics έχουν καθοριστεί από κοινού ως επενδυτικοί τομείς προτεραιότητας. Πλην τούτων, σειρά οικονομικών τομέων της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν ισχυρές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως π.χ. η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, η γεωργία, η μεταποίηση τροφίμων, οι βιο-επιστήμες, η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία κ.α.

Μέχρι σήμερα, σημαντικές κινεζικές επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί ή-και υλοποιηθεί στους τομείς της ενέργειας (Hanergy, China Machinery Engineering Cooperation, State Grid, Shenhua Renewables Co. Ltd., China Gezhouba Group International Engineering Co. Ltd.,), των υποδομών (Cosco – η κεφαλή του κινεζικού Δράκου), του λιανικού εμπορίου (Fosun), των logistics (Huawei, ZTE), της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας (Fosun), καθώς και των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (Pacific Century Cyber-Works, China International Television Corporation, Shanghai Gongbao Business Consulting, KaiXinRong Group).

China Investment Corporation - CIC. Ιδρύθηκε το 2007 με κεφάλαιο 200 δις δολ. ως πλήρως κρατική εταιρεία που λειτουργεί σύμφωνα με τον κινεζικό εταιρικό νόμο. Σκοπός της είναι να λειτουργήσει ως φορέας διαφοροποίησης των κινεζικών επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και να εξασφαλίσει τη μέγιστη αποδοτικότητα για τους μετόχους της εντός αποδεκτού ρίσκου.

Οι δραστηριότητές της λαμβάνουν χώρα μέσω δύο θυγατρικών της οι οποίες λειτουργούν ως δύο διαφορετικές οντότητες, ήτοι την CIC International Co., Ltd. η οποία προβαίνει σε διεθνείς επενδύσεις και τις διαχειρίζεται και της Central Huijin Investment Ltd., η οποία έχει ως αντικείμενο τις επενδύσεις κεφαλαίων σε κρατικά ελεγχόμενους χρηματοδοτικούς οργανισμούς στη χώρα.

China Overseas Development Association (CODA), η οποία είναι ένας εθνικός, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός εγκεκριμένος από το αρμόδιο κινεζικό Υπουργείο Εσωτερικών και παρέχει υπηρεσίες σε κινεζικές επιχειρήσεις για ανάπτυξή τους και επενδύσεις εκτός Κίνας. Η CODA συμμετέχει ενεργά στην πολιτική της οικονομικής εξωστρέφειας που επιδιώκει η κινεζική κυβέρνηση μεσολαβώντας μεταξύ αυτής και των κινεζικών επιχειρήσεων ώστε να παράσχει σε αυτές υπηρεσίες για την εξωχώρια ανάπτυξή τους.

Επιπλέον, έχει διαμορφώσει την πρώτη πλατφόρμα στη χώρα για διεθνείς επενδύσεις «China Go Abroad”. Μεταξύ άλλων υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν εγγραφής να δημοσιευθούν επενδυτικά σχέδια από ενδιαφερόμενους να αντλήσουν επενδυτικά κεφάλαια ή αντιστρόφως να εξερευνηθούν προτεινόμενα σχέδια από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ταυτόχρονα ρυθμιστικοί Οργανισμοί δρουν ως καταλύτες για κάποιες επενδύσεις στο εξωτερικό, για παράδειγμα η China Insurance Regulatory Commission (CIRC) ενθαρρύνει τις κινεζικές ασφαλιστικές να επενδύουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Όπως επισημαίνει το Γραφείο ΟΕΥ, η προσπάθεια για μεταρρύθμιση των κρατικών εταιρειών ώστε να λειτουργούν με βάση τους κανόνες της αγοράς (έμφαση σε αποδόσεις αντί σε συσσώρευση ανεκμετάλλευτων κεφαλαίων), αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις αποφάσεις αυτών για επενδύσεις στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ