Νέος φόρος στις πολυεθνικές - Τι προσδοκά το ΥΠΕΘΟ από τον ελάχιστο φόρο 15%

Φωτογραφία shutterstock

Μετά από πολλά μπρος- πίσω και άπειρα παζάρια στο προσκήνιο και το παρασκήνιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ήρθε η ώρα του ελάχιστου φόρου 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιριών, με τζίρο άνω των 750 εκ ευρώ.

Η ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, είναι ένα από τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΟ στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας χρονιάς, ωστόσο όπως διαμήνυαν αρμόδιες πηγές την περίοδο των διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, ο πήχης των προσδοκιών για τον ελληνικό Προϋπολογισμό δεν θα πρέπει να τεθεί πολύ ψηλά.

Ακόμα κι έτσι, σε μια συγκυρία όπου η δραστηριότητα των πολυεθνικών βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τους λάθος λόγους- τα βαριά πρόστιμα για αισχροκέρδεια ακόμα ηχούν- έσοδα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ είναι καλοδεχούμενα.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν αλλάζει ο εταιρικός συντελεστής (22%), αλλά οι πολυεθνικές, που «έστελναν» τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά ανάμεσα στο μηδενικό φόρο και το 15%, για τα κέρδη που «χτίζουν» στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται π.χ. στην Ελλάδα. Επικουρικά, θα εισαχθούν και μέτρα που αποβλέπουν στην αύξηση των εισπρακτέων φόρων μέσω της άρνησης παροχής φορολογικών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με την 1η παγκόσμια έκθεση για τη φοροδιαφυγή από το EU Tax Observatory, μετά τη διεθνή πολιτική συμφωνία του 2021, ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος έχει αποδυναμωθεί δραματικά. Ενώ αρχικά αναμενόταν να αυξήσει τα παγκόσμια έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά σχεδόν 10%, όλο και περισσότερα νομικά “παραθυράκια” μείωσαν τα αναμενόμενα έσοδα του κατά τρεις φορές.

Από το περασμένο καλοκαίρι, όταν το κίνημα της πετσέτας αποκάλυψε το μπάχαλο στις ελληνικές παραλίες και τις συμβάσεις παραχώρησης, το ΥΠΕΘΟ είχε υποσχεθεί ότι θα αλλάξουν όλα, από τον τρόπο διενέργειας αυτών των συμβάσεων μέχρι το πλαίσιο και τις αρμοδιότητες εποπτείας. Αυτή η ώρα ήρθε και το σχετικό νομοσχέδιο συζητιέται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ξεκινώντας από τις συμβάσεις, όλη διαδικασία των πλειστηριασμών θα γίνεται ηλεκτρονικά, με ελάχιστες τιμές εκκίνησης και θα ολοκληρώνεται μέχρι τον Απρίλιο, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των εκκρεμών διαγωνισμών μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η μεγάλη αλλαγή θα γίνει, όμως, στο πλαίσιο εποπτείας.

Κατ' αρχάς, η χάραξη και οριοθέτηση του αιγιαλού θα γίνει με νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να μη χρειάζονται... μεζούρες. Επιπλέον, οι αρμοδιότητες περνάνε στις Κτηματικές Υπηρεσίες, οι οποίες αναδιαρθρώνονται και ενισχύονται με προσωπικό. Για την επόπτευση θα αξιοποιηθούν drones και αεροφωτογραφίες, ενώ σχεδιάζεται και εφαρμογή στα πρότυπα του appodixi για τις καταγγελίες των πολιτών.

Από τις 21 Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν 4.500 έλεγχοι σε αιγιαλό και παραλίες, όπου διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις από τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Από τις 1.750 παραβάσεις, η πλειονότητα αφορούσε ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων επί του αιγιαλού σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας, ενώ υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις όπου η κατάληψη ήταν τελείως αυθαίρετη, χωρίς την ύπαρξη σχετικής σύμβασης παραχώρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ