Ελαιόλαδο: «Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων - Tα προϊόντα με την μεγαλύτερη αύξηση και μείωση τον τελευταίο χρόνο

Φωτογραφία: Shutterstock

Με την ακρίβεια να αποτελεί τον μεγαλύτερο «σκόπελο» για τα ελληνικά νοικοκυριά και τον νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο έφτασε στο 3,5%.

Ξεχωριστά, ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε ελάχιστα συγκριτικά με τον Νοέμβριο για να φτάσει στο 8,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο είναι το ελαιόλαδο, οι τιμές του οποίου έχουν δει τον «ανήφορο» κατά 58,5% συγκριτικα με τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθούν φρούτα και λαχανικά με 15% και 14% αντίστοιχα. Στη συνέχεια βρίσκουμε το πετρέλαιο θέρμανσης με αύξηση 13,7%, την κατηγοριά μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί με άνοδο 12,6% και τα φαρμακευτικά προϊόντα με +11,8%.

Στον αντίποδα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες με μείωση στις τιμές, το φυσικό αέριο κατά 52,9%, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες με πτώση 3,5% και τα καύσιμα-λιπαντικά με - 3,3%.

Στις μηνιαίες αυξήσεις, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα νωπά λαχανικά με άνοδο 5,7%, ακολουθούμενα από το ελαιόλαδο με +4,7% και τις τιμές των ξενοδοχείων με + 2,9%.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες μειώσεις τον Δεκέμβριο, συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2023, τις βρίσκουμε στα αεροπορικά εισιτήρια με -6,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης με -5,5%, στα αλλαντικά με -3,3% και στα νωπά φρούτα και κατεψυγμένα λαχανικά με -3,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ