Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που «καίει»

Φωτογραφία: Shutterstock

Η πρώτη συνεδρίαση του έτους στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν θα είναι περίπατος, καθώς έρχεται σε μια συγκυρία όπου στην αγορά μυρίζει «μπαρούτι».

Το υπουργείο Ανάπτυξης έφερε τις νομοθετικές διατάξεις που βάζουν νέους «κόφτες» και περιορισμούς στη δραστηριότητα πολυεθνικών και αλυσίδων λιανικής, οι ίδιες οι επιχειρήσεις περιμένουν τα νομικά κείμενα και τις σχετικές εγκυκλίους χωρίς να κρύβουν τη δυσφορία τους και οι καταναλωτές συνεχίζουν να μετράνε απώλειες στο εισόδημα τους από τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης, οι οποίες πλέον είναι μεγαλύτερες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο

Την επόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ετοιμάζεται, λοιπόν, να συζητήσει μια υπόθεση, που μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα. Τι θα εξεταστεί; Η Έκθεση της Εισηγήτριας Χ. Β., η οποία αφορά στις ενέργειες του «Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων» και φυσικού προσώπου, κατά τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου στις εγκαταστάσεις της.

Ποιες είναι οι επίμαχες ενέργειες, που θα μπουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Η ενδεχόμενη παραβίαση της διάταξης του άρθρου 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011 περί δυσχέρανσης – παρεμπόδισης της έρευνας με βάση τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου. Με απλά λόγια, η Ολομέλεια θα εξετάσει αν κατά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο, υπήρξε παρεμπόδιση της έρευνας.

Τι έψαχνε το κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Κινήθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων. Με απλά λόγια, οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιχείρησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο, με στόχο να συλλέξουν στοιχεία για το αν υπάρχει καρτέλ ή διαμόρφωση συνθηκών στην αγορά που «φουσκώνουν» τεχνηέντως τις τιμές στα παραπάνω βασικά είδη διατροφής.

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού διευκρινίζουν ότι στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα εξεταστεί μόνο το αν όντως παρεμποδίστηκε ο έλεγχος. Στην περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, τότε πέρα από τα προβλεπόμενα πρόστιμα (ως 3% του τζίρου των επιχειρήσεων του Συνδέσμου και ως 2.000.000 ευρώ για το εμπλεκόμενο φυσικό πρόσωπο), είναι προφανές ότι ανοίγει νέα διαδικασία επί της ουσίας, δηλαδή για το “φτιάξιμο” των τιμών.

Για το Υπουργείο Ανάπτυξης και την κυβέρνηση συνολικά, το θέμα της ακρίβειας αποτελεί, πλέον, στοίχημα, καθώς αν το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, από τον περασμένο Ιούλιο και μετά ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ε.Ε. «έτρεχε» με 5,7%, αλλά στην Ελλάδα ο δείκτης έφτασε στο 8,9%, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Στις επιμέρους κατηγορίες, δεν είναι μυστικό ότι οι επίμονες και μάλλον ασυνήθιστες διψήφιες ανατιμήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ζορίσει τους καταναλωτές κι έχουν θορυβήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι οι εγχώριες αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά φτάνουν στο 13,7%, όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία δεν ξεπερνούν το 8,5%; Πώς δικαιολογείται ότι οι τιμές των φρούτων αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 14,9%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος μόλις που ξεπερνά το 9%; Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ένα από τα τέσσερα μέτρα, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης υποχρεώνει τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing) και θα επιτρέπεται, πλέον, μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας.

Όσον αφορά στις τιμές των γαλακτοκομικών και ειδικά των τυριών, προφανώς και δεν ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα έχει την αυτάρκεια και επάρκεια της Ολλανδίας, αλλά δύσκολα εξηγούνται οι αυξήσεις κατά 9,4% τον περασμένο μήνα, όταν στην Ισπανία μόλις που ξεπέρασαν το 2% και στην Πορτογαλία καταγράφηκαν μειώσεις σε σχέση με πέρσι. Σημειωτέον ότι τα τυριά είναι ένα από τρόφιμα τα οποία μπήκαν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού...

ΣΧΕΤΙΚΑ