Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ακίνητα στην Αθήνα / Φωτογραφία: Shutterstock

Μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρίες να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας του 2023, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων να πάρουν τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, που έστειλε με ειδική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ, τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που θα πρέπει να διαβιβαστούν είναι τα εξής:

α) ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,
β) αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
γ) ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,
δ) ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,
ε) ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),
στ) διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Ειδικότερα: Νομός, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα, Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός Κώδικας, Ονομασία οδού ακινήτου, Όροφος, Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο,
ζ) μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Σύμφωνα με τη διάταξη, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, από το 2024 και μετά, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.

Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προϋπόθεση για την έκπτωση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, αν και η διάταξη κινείται στη σωστή κατεύθυνση, έχει “γκρίζες” ζώνες. Αντί η ασφάλιση της κατοικίας να γίνεται με βάση την αξία του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι σημαντικά ανώτερη από την αξία αποκατάστασης του κτιρίου- καθώς στην τιμή ζώνης συνυπολογίζεται αυτονόητα και η οικοπεδική αξία- θεσπίστηκε τελικά ως βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά στην αναλογική εφαρμογή της έκπτωσης, για ασφάλιση για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο. Συνεπώς για την ελάχιστη έκπτωση του 2,5% κατά το 2024, θα πρέπει να έχει ασφαλίσει κανείς την κατοικία του το αργότερο έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Με φόντο τις καταστροφές των προηγούμενων μηνών από πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλά και τις “μαύρες” προβλέψεις για τις βίαιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια, προκαλούν απογοήτευση τα στοιχεία για τον αριθμό των ασφαλισμένων κατοικιών.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, που επεξεργάστηκε συμβόλαια εν ισχύει την 30η Σεπτεμβρίου 2023, το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών της χώρας μόλις που φτάνει στο 17%, δηλαδή 8 στα 10 σπίτια είναι εκτεθειμένα στις διαθέσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, το πλήθος των συμβολαίων κατοικίας ανέρχεται στα 1.086.037. Από τις ασφαλισμένες αυτές κατοικίες, οι ασφαλισμένες για σεισμό ανέρχονται στις 794.723 ( 80,8%), οι ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα ανέρχονται στις 651.818 ( 66,3%), οι ασφαλισμένες με κάλυψη κτιρίου ανέρχονται στις 983.361 ( 90,5%), οι κατοικίες με κάλυψη μόνο περιεχομένου ανέρχονται στις 102.676 ( 9,5%), ενώ οι 613.471 και με ποσοστό 62,4% συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.

Ένα ακόμα στοιχείο, που πρέπει να προβληματίσει, είναι ότι τα μισά ασφαλισμένα ακίνητα (46,4%) βρίσκονται στην Αττική, όταν από τα δεδομένα των τελευταίων καταστροφών προκύπτει ότι η Περιφέρεια είναι πιο εκτεθειμένη στα φυσικά φαινόμενα. Ενδεικτικά, στην “πληγωμένη” Θεσσαλία, το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών είναι μόλις 4,9%.

ΣΧΕΤΙΚΑ