Ακίνητα: Τρία μέτρα για να αντιμετωπισθούν τα υψηλά ενοίκια - Τι θα γίνει με τα ανενεργά σπίτια

Πανοραμική θέα της Λεωφόρου Συγγρού/Φωτογραφία: Shutterstock

Δράσεις που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2024 για να αποσυμφορήσουν τις ήδη υψηλές τιμές ενοικίων ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Με γνώμονα τον βασικό κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές, στηρίζοντας παράλληλα την αγορά ακινήτων.

Απαλλαγή

Στις σκέψεις της κυβέρνησης έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος 700.000 περίπου ακινήτων που βρίσκονται σε ακινησία και τα οποία θα τροφοδοτούσαν την προσφορά και θα πίεζαν τις τιμές προς τα κάτω.

Αυτά τα ακίνητα είναι ανενεργά επί χρόνια και χρήζουν ανακαίνισης.

Εργασίες ανακαίνισης

Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζεται ήδη η αύξηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων (από το 40% στο 100%), που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και για δαπάνες αγοράς αγαθών με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ σε 5 χρόνια.

Επιπλέον, ξεκινά σύντομα το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40 % το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000 ευρώ.

Golden Visa

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της Golden Visa. Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις, μια κίνηση που αναμένεται να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω.
Μοναδική  εξαίρεση θα αποτελέσουν τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο με σκοπό να στηριχθεί η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ