TikTok: Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι επίδοξοι αγοραστές στις ΗΠΑ

NEWSROOM
Το σήμα του TikTok
Το σήμα του TikTok / Φωτογραφία shutterstock

Η προοπτική πώλησης του TikTok σε Αμερικανούς παραμένει στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα θεωρητικό σενάριο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά θα απαγορεύσει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός αν ByteDance βρει αγοραστή με έδρα τις ΗΠΑ εντός έξι μηνών από στη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος.

Για να φτάσουμε στην απαγόρευση θα πρέπει το νομοσχέδιο να περάσει από τη Γερσουία και στη συνέχεια να το υπογράψει και ο πρόεδρος Μπάιντεν. Οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι κατά πιθανότητα ότι το νομοσχέδιο θα περάσει.

Η πλατφόρμα αξίζει περίπου 35 με 40 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι απλό πράγμα να βρεθεί αγοραστής, καθώς απαιτείται να έχει ισχυρό πορτοφόλι. Με περισσότερους από 170 εκατομμύρια χρήστες μόνο στις ΗΠΑ, το TikTok θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Meta, η Google και η Microsoft. Αυτές οι εταιρείες έχουν σίγουρα τα απαιτούμενα κεφάλαια αλλά είναι σχεδόν απίθανο να κάνουν μια τέτοια κίνηση φοβούμενοι ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους κανονισμούς περί μονοπωλίου.

Ακόμα και αν το νομοσχέδιο περάσει, το TikTok φέρεται να είναι έτοιμο για μια νομική μάχη. Ήδη κινητοποιεί τους χρήστες να καλέσουν τοπικούς αντιπροσώπους να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Φυσικά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει αντίδραση και από την κινεζική κυβέρνηση.

Όταν οι νομοθέτες στην Ουάσινγκτον ζήτησαν την πώληση του TikTok το 2020, το υπουργείο εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι θα απαιτούταν και η υπογραφή της κυβέρνησης. Ο τότε ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Wenbin, δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «καταφεύγουν σε ηγεμονικές κινήσεις».

Η προοπτική πώλησης του TikTok σε Αμερικανούς παραμένει στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα θεωρητικό σενάριο. Αυτό δεν έχει εμποδίσει μερικούς επενδυτές να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά της πλατφόρμας.

Ακολουθεί μια λίστα με τους επίδοξους αγοραστές

Bobby Kotick, πρώην CEO της Activision

Ο Bobby Kotick, πρώην CEO της Activision
Ο Bobby Kotick, πρώην CEO της Activision / Φωτογραφία AP

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παιχνιδιών φέρεται να αποκάλυψε στον Σαμ Άλτμαν της OpenAI ότι σκέφτεται να κάνει κίνηση για την αγορά του TikTok. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές με γνώση επί του θέματος, η συζήτηση των δυο ανδρών έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Steve Mnuchin, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

O Steve Mnuchin πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
O Steve Mnuchin πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ / Φωτογραφία AP

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι συγκεντρώνει μια ομάδα επενδυτών για να αγοράσει το TikTok. «Νομίζω ότι το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει και το TikTok να πουληθεί», δήλωσε στο CNBC.

«Καταλαβαίνω την τεχνολογία. Είναι μια σπουδαία επιχείρηση. Θα φτιάξω μια ομάδα για να αγοράσω το TikTok», δήλωσε αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα. Ωστόσο υποστήριξε ότι προχωράει στην συγκρότηση ομάδας έτσι ώστε το TikTok «να μην ελέγχεται μόνο από έναν επενδυτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mnuchin ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τραμπ, αλλά η άποψη του είναι διαφορετική από του πρώην προέδρου που είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο.

Kevin O’Leary, επιχειρηματίας και επενδυτής

O επιχειρηματίας Kevin O’Leary
O επιχειρηματίας Kevin O’Leary / Φωτογραφία AP

Ο επενδυτής του ριάλιτι, Shark Tank, δήλωσε ότι θα αγόραζε την πλατφόρμα ή θα συμμετείχε σε μια κοινοπραξία που σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο του TikTok, σε συνέντευξή του στο Fox News την περασμένη εβδομάδα. «Δεν πρόκειται να απαγορευτεί γιατί θα το αγοράσω», δήλωσε. «Δεν θα είναι η Meta και η Google οι αγοραστές επειδή οι ρυθμιστικές αρχές θα το σταματήσουν».

Ο O’Leary πρότεινε επίσης τη σύσταση διακομματικής ομάδας για την αναμόρφωση της εταιρείας και την υπαγωγή της υπό αμερικανικό έλεγχο. «Η πλατφόρμα αξίζει δισεκατομμύρια. Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες διαφημιστικές πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλες οι εταιρείες μου το χρησιμοποιούν. Θα το αγοράσω», δήλωσε.

Ο συνιδρυτής της Oracle Larry Ellison και η Walmart

Ο συνιδρυτής της Oracle Larry Ellison
Ο συνιδρυτής της Oracle Larry Ellison / Φωτογραφία AP

Πίσω στο 2020, αφού ο Τραμπ εξέδωσε δυο διατάγματα που απαιτούσαν από το TikTok να εκχωρήσει τις δραστηριότητες της στις ΗΠΑ σε αμερικανική εταιρεία, η Oracle και η Walmart έκαναν κοινή προσπάθεια. Το TikTok πήγε την υπόθεση στα δικαστήρια και τελικά δικαιώθηκε μπλοκάροντας τα σχέδια του Τραμπ.

Το TikTok συνεργάστηκε τελικά με την Oracle στα πλαίσια του «Project Texas», μιας πρωτοβουλίας που οδηγούσε τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών σε διακομιστές της Oracle.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Oracle και Walmart δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα για τις πρόσφατες εξελίξεις και είναι άγνωστο αν θα ενδιαφερθούν και αυτή τη φορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ