Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν το TikTok

Το λογότυπο του ΤικΤοκ / Φωτογραφία AP

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το TikTok δε θα πέσει αμαχητί, με τους ειδικούς να αναμένουν μία εξαντλητική δικαστική μάχη.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει να δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μία από τις μεγαλύτερες – και με έντονη γεωπολιτική σημασία – αγορές στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία.

Μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία το νόμο που προβλέπει ότι το TikTok θα απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν μέσα στους επόμενους πέντε μήνες, η πλατφόρμα δεν πουληθεί από τη μητρική, ByteDance, σε μία αμερικανική εταιρεία.

Και παρότι ο νόμος θα πρέπει να περάσει από τη Γερουσία και, στη συνέχεια, να υπογραφεί από τον Τζο Μπάιντεν, όλα δείχνουν ότι θα περάσει.

Η εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα υπολογίζεται ότι αξίζει από 35 έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγοραστής θα πρέπει να έχει πάρα πολλά χρήματα, που δεν είναι καθόλου απλό. Και με 170 εκατομμύρια χρήστες μόνο στις ΗΠΑ, όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ίσως θέλουν να την αγοράσουν – όπως η Meta, η Googleκαι η Microsoft – πιθανότατα θα σκοντάψουν στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Ενώ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το TikTok δε θα πέσει αμαχητί, με τους ειδικούς να αναμένουν μία εξαντλητική δικαστική μάχη.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα παρέμβει ακόμα πιο δυναμικά και η Κινεζική κυβέρνηση. Πράγμα που σημαίνει ότι η προοπτική να μεταφερθεί το TikTok σε μία αμερικανική εταιρεία παραμένει προς το παρόν θεωρητική.

Όλα τα παραπάνω δεν σταμάτησαν κάποιους από το να εκφράζουν δημόσια τη βούλησή τους να αγοράσουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μέσω βίντεο. Μέχρι στιγμής, οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Activision, Bobby Kotick. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο επιχειρηματίας έριξε την ιδέα στον διευθύνοντα σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, όταν δείπνησαν παρέα την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στη Σαν Βάλεϊ.

Ο επόμενος ενδιαφερόμενος είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Steve Mnuchin, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα – μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή – ότι φτιάχνει μία ομάδα επενδυτών για να αγοράσουν το TikTok.

Ο τρίτος ενδιαφερόμενος είναι ο επιχειρηματίας και επενδυτής, Κέβιν Ο’ Λίρι, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Fox News είπε ότι θα αγοράσει την πλατφόρμα ή θα συμμετάσχει σε μία ομάδα επενδυτών που θα την εξαγοράσει. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία μίας διακομματικής ομάδας που θα επιβλέπει την εταιρεία και θα την θέσει υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

Ο συνιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, και η Walmart. Ήδη από το 2020 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε δύο προεδρικά διατάγματα ζητώντας να ενσωματωθεί το TikTok σε αμερικανική εταιρεία, η Oracle και η Walmart συνεργάστηκαν σε μία προσπάθεια να εξαγοράσουν την πλατφόρμα. Τότε, το TikTok κατάφερε να νικήσει την κυβέρνηση Τραμπ στα δικαστήρια και να ακυρωθούν τα διατάγματα. Βέβαια, οι δύο εταιρείες ακόμα δεν έχουν γνωστοποιήσει κάποια πρόθεση να αγοράσουν το TikTok από την ημέρα που πέρασε ο νόμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ