Γιατί «βουλιάζουν» οι πωλήσεις iPhone – Τι συμβαίνει με την τεχνητή νοημοσύνη

Το πιο πρόσφατο iPhone 15 pro Max/ Φωτογραφία shutterstock

Η Κίνα, βέβαια, συνεχίζει – παρά την πτώση των πωλήσεων – να είναι μία πολύ σημαντική αγορά για την Apple.

Εντυπωσιακή πρώτη 10% κατέγραψαν οι πωλήσεις των έξυπνων κινητών της Apple το προηγούμενο τρίμηνο. Αιτία; Η δραματική πτώση των πωλήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα.

Η εταιρεία έχασε το momentum που είχε στην Κίνα καθώς ο εθνικισμός, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και ο αυξημένος ανταγωνισμός από άλλες εταιρείες έπληξαν την Apple τους προηγούμενους μήνες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την πτώση των πωλήσεων, ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας αποδείχτηκε πολύ ανθεκτικός τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μακροοικονομικές προκλήσεις σε σχέση με άλλες εταιρείες κατασκευής τηλεφώνων.

Η Samsung είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής έξυπνων κινητών κατά τα τελευταία 12 χρόνια. Κάποια στιγμή πέρυσι, η Apple πήρε το στέμμα, όμως έμεινε στην πρώτη θέση μόνο για ένα τρίμηνο. Η Samsung επέστρεψε στην κορυφή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό που η Samsung βρέθηκε πάλι στην κορυφή, καθώς φέτος εκτιμούν ότι το Android θα αναπτυχθεί με διπλάσιους ρυθμούς από το iOS.

Αυτό συμβαίνει επειδή το Android κατέγραψε σημαντική πτώση τα προηγούμενα χρόνια, οπότε πλέον έχει περισσότερο χώρο για να αναπτυχθεί.

Συνολικά, ειδικοί εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες παραδόσεις κινητών αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση στις περίπου 289 εκατομμύρια συσκευές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που δείχνει ότι η συγκεκριμένη αγορά ανακάμπτει μετά από δύο χρόνια μακροοικονομικών προκλήσεων.

Η Samsung έχει το 20,8% της αγοράς που αντιστοιχεί σε 60,1 εκατ. συσκευές, ακολουθεί η Apple με μερίδιο αγοράς που φτάνει το 17,3% ή 50,1 εκατομμύρια συσκευές και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κινεζική, Xiaomi, με 40,8 εκατομμύρια συσκευές και μερίδιο αγοράς στο 14,1%.

Παραμένει σημαντική για την Apple η Κίνα

Η Κίνα, βέβαια, συνεχίζει – παρά την πτώση των πωλήσεων – να είναι μία πολύ σημαντική αγορά για την Apple, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα της, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, η Apple συνεχίζει τις προωθητικές ενέργειες – εκπτώσεις – για να δώσει ώθηση στις πωλήσεις της.

Πέρυσι, το δημοφιλές έξυπνο κινητό, Mate 60, της Huawei έκανε πρωτοσέλιδα όταν η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε περισσότερο πληροφορίες για το μοντέλο Pro, το οποίο διέθετε έναν πολύ εξελιγμένο επεξεργαστή.

Η είσοδος του συγκεκριμένου κινητού στην αγορά εξέπληξε τους ειδικούς, οι οποίοι αναρωτιόντουσαν πώς είναι δυνατόν η συγκεκριμένη εταιρεία να φτιάξει ένα τόσο προηγμένο τσιπ, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, που περιόρισαν την πρόσβαση Κινεζικών εταιρειών σε προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών εν μέσω ανησυχιών για θέματα ασφαλείας.

Η τελευταία «αδυναμία» της Apple, πάντως, φαίνεται να είναι η έλλειψη τεχνητής νοημοσύνης σε μία στιγμή που οι εταιρείας τεχνολογίας κάνουν αγώνα δρόμο για να την υιοθετήσουν. Το ίδιο ισχύει και για την ανταγωνίστρια, Samsung, η οποία τη χρησιμοποιεί στο νέο της μοντέλο, Galaxy S24, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ