Tesla: Μπαίνει σε μάχη μείωσης τιμών με τους Κινέζους ανταγωνιστές της

NEWSROOM
Το λογότυπο της Tesla
Το λογότυπο της Tesla / Φωτογραφία shutterstock

Η Tesla, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της στην Κίνα, εντείνει τον πόλεμο τιμών εναντίων των Κινέζων ανταγωνιστών της εν μέσω μειωμένων πωλήσεων για την Αμερικανική εταιρεία. Ο εταιρεία του Έλον Μασκ έριξε τις τιμές σε πολλές αγορές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στην Κίνα, η Tesla μείωσε την τιμή των Model 3, S, X, Y κατά περίπου 1930 δολάρια. Παρόμοια μείωση εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, με τα Model S, X και Y να δέχονται είναι οικονομικότερα κατά 2.000 δολάρια το καθένα. Οι τιμές για το Cybertruck και το Medel 3 παρέμειναν αμετάβλητες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι κινήσεις της Tesla δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες απάντησαν με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα η Li Auto ανακοίνωσε μειώσεις τιμών μεταξύ 18.000 και 30.000 γουάν (περίπου 2 με 4 χιλιάδες δολάρια) σε όλα τα μοντέλα της. Από την πλευρά της η BYD μείωσε επίσης τις τιμές τον Μάρτιο όταν κυκλοφόρησε μια φθηνότερη εκδοχή του μοντέλου της Yuan Plus. Το συγκεκριμένο όχημα πωλούταν στα 120.000 γιουάν (περίπου 15.500 δολάρια) και ήταν περίπου 12% φθηνότερο από τον προκάτοχό του.

Το τάιμινγκ των μειώσεων και ο έντονος ανταγωνισμός

Ο Έλον Μασκ υπερασπίστηκε τη στρατηγική τιμολόγησης της Tesla γράφοντας στο Χ ότι «οι τιμές πρέπει να αλλάζουν συχνά, προκειμένου να ταιριάζει η παραγωγή με τη ζήτηση».

Οι μειώσεις τιμών ήρθαν σε μια δύσκολη στιγμή για την Tesla, η οποία απέλυσε πάνω από το 10% του προσωπικού της παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα. Ο Μασκ είπε στο προσωπικό ότι οι απολύσεις ήταν απαραίτητες για παραμείνει η Tesla «λιτή, καινοτόμος και πεινασμένη για τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης».

Στις 2 Απριλίου, η Tesla ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 386.810 αυτοκίνητα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας πτώση 20,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι επιδόσεις της Tesla στο πιο πρόσφατο τρίμηνο ήταν επίσης οι χειρότερες από το 2022. Εκτός από την επιβράδυνση των πωλήσεων, η Tesla έχει να αντιμετωπίσει τον αυξημένο ανταγωνισμό από την Κίνα.

Τον Ιανουάριο, ο Μασκ αναγνώρισε την απειλή που συνιστούν οι Κινέζοι ανταγωνιστές της Tesla, όταν δήλωνε ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι «οι πιο ανταγωνιστικές στον κόσμο». Μάλιστα, ο CEO της Tesla έφτασε στο σημείο να τις χαρακτηρίσει απειλή για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Εάν δεν δημιουργηθούν εμπορικά εμπόδια, θα καταστρέψουν λίγο πολύ τις περισσότερες άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο», δήλωσε ο Μασκ στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη τον περασμένο Ιανουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ