Μελέτη: Η γνώση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φέρει 25% καλύτερους μισθούς

NEWSROOM
Εργασία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Εργασία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης / Φωτογραφία shutterstock

Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν σημαντικά υψηλότερους μισθούς από εκείνες που δεν απαιτούν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η εταιρεία συμβούλων PwC μελέτησε αγγελίες, που δημοσιεύθηκαν πέρυσι, για μια σειρά από θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών εφαρμογών, δικηγόρων και λογιστών.

Διαπίστωσε ότι οι μισθοί για θέσεις που απαιτούν γνώσεις τεχνητής νοημοσύνης ήταν κατά μέσο όρο 25% υψηλότεροι στις ΗΠΑ, από τις θέσεις που δεν απαιτούσαν γνώσεις AI ακόμα και στους ίδιους τομείς. Το ποσοστό της αύξησης ήταν 14% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 11% στον Καναδά.

Οι διαφορές ήταν ιδιαίτερα έντονες σε ορισμένα επαγγέλματα. Για παράδειγμα οι δικηγόροι στις ΗΠΑ με δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης μπορούσαν να εξασφαλίσουν έως και 49% υψηλότερο μισθό και οι οικονομικοί αναλυτές 33%, σε σχέση με τους εργαζόμενους στις ίδιες θέσεις που δεν απαιτούν γνώσεις AI.

Η έκθεση της PwC βασίζεται σε ανάλυση περισσοτέρων από 500 εκατομμυρίων αγγελιών εργασίας σε 15 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

«Οι χώρες και οι τομείς που έχουν υψηλή ζήτηση για δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης τείνουν να βλέπουν υψηλότερα μισθολογικά πριμ», δήλωσε ο Mehdi Sahneh, ανώτερος οικονομολόγος της PwC UK.

Μεγάλη αύξηση στις θέσεις που απαιτούν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης

Μεταξύ του 2012 και του 2023, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκε 3,5 φορές ταχύτερα από το σύνολο όλων των θέσεων εργασίας στις χώρες που μελετήθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Barret Kupelian, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC UK, σημείωσε επίσης ότι «το μενού των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τους εργοδότες στα επαγγέλματα που υπόκεινται στην τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει περίπου 25% ταχύτερα από εκείνα που δεν έχουν σχέση με το AI».

«Καθώς η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζεται, η τάση αυτή είναι πιθανό να ενταθεί δημιουργώντας νέους ρόλους, ενώ παράλληλα θα μειώσει τη ζήτηση για ορισμένες δεξιότητες που θα μπορούσαν να γίνουν πιο αποτελεσματικά από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε.

Μια ευλογία για την παραγωγικότητα

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στους κλάδους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη αυξάνεται 4,8 φορές ταχύτερα από ό,τι σε άλλους τομείς.

«Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της αύξησης των πραγματικών μισθών και τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως όταν ο αριθμός ωρών εργασίας σε μια οικονομία μπορεί να μειώνεται καθώς ο πληθυσμός γερνάει», δήλωσε ο Randall Kroszner, μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, σε ομιλία του την Τρίτη.

Η βελτίωση της παραγωγικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική για ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αναπτύσσεται πολύ πιο αργά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ της παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, δίνοντας ώθηση στην οικονομία, τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο», δήλωσε ο Sahneh της PwC.

Με πληροφορίες από το BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ