Νέες τεχνικές ανακύκλωσης των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων

NEWSROOM
Νέες τεχνικές ανακύκλωσης των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων
Φωτογραφία: Shutterstock

Ερευνητές στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρει τρόπους ανακύκλωσης ηλεκτρικών μπαταριών οχημάτων που μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας τις βιώσιμες προμήθειες για μία αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.

Οι τεχνικές, που περιλαμβάνουν την ανάκτηση τμημάτων της μπαταρίας ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, θα βοηθούσαν την αυτοκινητοβιομηχανία να αντιμετωπίσει την κριτική ότι, παρόλο που τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) μειώνουν τις εκπομπές καθ' όλη τη διάρκεια ζωής τους, ξεκινούν με ένα βαρύ αποτύπωμα άνθρακα από εξορυκτικά υλικά, όπως αναφέρει το Reuters.

Καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις και οι περιφέρειες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν εφοδιασμό με μπαταρίες για μία αναμενόμενη επιτάχυνση της ζήτησης των EV, οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη πιο αξιοποιήσιμα τα υλικά, όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο. Θα μειώσουν, επίσης, την εξάρτηση από την Κίνα και τις δύσκολες εξορυκτικές δικαιοδοσίες.

Οι τρέχουσες μέθοδοι ανακύκλωσης βασίζονται, επίσης, στον τεμαχισμό των μπαταριών σε πολύ μικρά κομμάτια, γνωστά ως μαύρη μάζα, τα οποία στη συνέχεια μεταποιούνται σε μέταλλα, όπως κοβάλτιο και νικέλιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester και το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ που εργάζονται για το έργο ReLib του Ιδρύματος Faraday έχουν βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν υπερηχητικά κύματα για την ανακύκλωση και έχουν υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Σε σύγκριση με την πιο συμβατική τεχνολογία, με βάση την υδρομεταλλουργία, η οποία χρησιμοποιεί υγρά, όπως θειικό οξύ και νερό για την εξαγωγή υλικών, η τεχνολογία υπερήχων μπορεί να επεξεργαστεί 100 φορές περισσότερο υλικό μπαταρίας κατά την ίδια περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ