Χρονιά... χρυσάφι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2023 -«Χαμόγελα» για το νέο ρεκόρ

Φωτογραφία: Shutterstock

Πέρυσι, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες αποτελούσαν το 11% των διανυκτερεύσεων Airbnb στην Ευρώπη.

Οι πλατφόρμες εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, όπως η Airbnb και η VRBO είχαν την... τιμητική τους το 2023, σύμφωνα με την έκθεση-απολογισμό της AirDNA, της διεθνούς εταιρείας αναλύσεων δεδομένων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μετά από μια σημαντική φθινοπωρινή περίοδο, όπου η ζήτηση και οι διαθέσιμες καταχωρίσεις έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ο Δεκέμβριος έκλεισε το έτος με ακόμη περισσότερες επιδόσεις που έσπασαν κάθε ρεκόρ.

Οι ευρωπαϊκές βραχυχρόνιες μισθώσεις είδαν 26,7 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ τον συγκεκριμένο μήνα, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2022 κατά 14,5% και τα επίπεδα του 2019 κατά 17,5%. Σύμφωνα με την έκθεση της AirDNA, το περασμένο έτος αποτελεί την πλήρη επιστροφή των ταξιδιωτών στις εξορμήσεις εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Το 2023 ήταν χρονιά του ταξιδιού στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της AirDNA, το πρώτο πλήρες έτος χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς Covid στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, ιδίως από τους Αμερικανούς που ανυπομονούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μετά από τρία χρόνια περιορισμών.

Διαβάστε επίσης: Η «τρελή» ιδέα που έκανε την Airbnb… χρυσωρυχείο - Αυτή είναι η ιστορία των ιδρυτών της

Πέρυσι, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες αποτελούσαν το 11% των διανυκτερεύσεων Airbnb στην Ευρώπη, ποσοστό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2019, όταν αποτελούσαν το 9,8% των διανυκτερεύσεων. Συνολικά, οι ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική αποτελούσαν το 14,3% των διαμονών Airbnb στην Ευρώπη την περσινή χρονιά, μια αύξηση 10,6% από το 2019, όταν οι ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική αποτελούσαν περίπου το 13% των διαμονών.

Μπορεί οι ταξιδιώτες της Βόρειας Αμερικής να έχουν επιστρέψει πλήρως στην Ευρώπη, αλλά πολλές χώρες δεν έχουν κάνει ακόμη την επιστροφή τους.

Οι Ασιάτες ταξιδιώτες αποτελούσαν ιστορικά το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό των ταξιδιωτών στην Ευρώπη. Πέρυσι, μόλις το 3,3% των διανυκτερεύσεων στην Airbnb στην Ευρώπη ήταν από ταξιδιώτες από την Ασία, μια σημαντική πτώση από το 2019, όταν οι Ασιάτες ταξιδιώτες αποτελούσαν το 4,8% των διανυκτερεύσεων.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Η ζήτηση αυξήθηκε στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες

Για όλες εκτός από μία από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, το 2023 ήταν έτος σημαντικής αύξησης της ζήτησης. Πέντε από τις 20 κορυφαίες χώρες σημείωσαν αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση που ξεπέρασε το 20%: Νορβηγία (+34,2% σε ετήσια βάση), Πολωνία (+24,6% ετησίως), Τσεχία (+23,6%), Ουγγαρία (+23,3%) και Σουηδία (+21,2%) %).

Διαβάστε επίσης: «Βρώμικα σεντόνια παντού και θόρυβος όλο το 24ωρο» - Η πόλη που θέλει να αντισταθεί στην «επέλαση» του Airbnb

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού, οι διεθνείς ταξιδιώτες έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της ταξιδιωτικής ζήτησης, αποτελώντας περισσότερο από το 75% των διαμονών της Airbnb σε καθεμία από αυτές τις πέντε χώρες.

Άλλες εννέα χώρες παρουσίασαν αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση που κυμαίνεται από 10-20%, και πέντε χώρες παρουσίασαν πιο μέτρια μονοψήφια ανάπτυξη.

Πάντως, ενώ ήταν μια ισχυρή χρονιά για την αύξηση της ζήτησης, έξι από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες συνέχισαν να βλέπουν τη ζήτηση να υστερεί σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019: Τσεχία (-26,6%), Κροατία (-26,5%), Ιρλανδία (-20,7). %), την Ολλανδία (-19,0%), τη Δανία (-16,2%) και την Ουγγαρία (-15,1%).

Πανευρωπαϊκά, η AirDNA κατέγραψε 385 εκατομμύρια διανυχτερεύσεις την περυσινή χρονιά, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

«Φάκελος» Ελλάδα

Ειδικότερα για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά, η χώρα μας κατέγραψε 12,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι ήταν κατά 8,8% περισσότερες από το 2022 και 27,5% πιο πάνω από το 2019. Tέλος, με βάση τα σχετικά στοιχεία, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για το σύνολο του 2023 διαμορφώθηκε στα 193 ευρώ, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ