Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον ΣΠΑΠ με δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα

NEWSROOM
Νίκος Χαρδαλιάς
O Νίκος Χαρδαλιάς / Φωτογραφία: Eurokinissi, ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Κατόπιν παρέμβασης του περιφερειάρχη Ν. Χαρδαλιά, η Περιφέρεια απέκτησε τελικά στην ίδια τιμή καινούργια οχήματα και όχι μεταχειρισμένα.

«Η πρόληψη βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τελετή παραχώρησης δύο νέων πυροσβεστικών οχημάτων από την Περιφέρεια στον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ).

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την παράδοση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων του συνδέσμου στη Νέα Πεντέλη: «Παραδίδουμε σήμερα, δύο ολοκαίνουρια διπλοκάμπινα 4 x 4 χωρητικότητας τουλάχιστον 500 λίτρων νερού το καθένα, στον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους, τα οποία αγοράστηκαν με δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού ύψους 122.800 ευρώ. Πρωταρχικό μας μέλημα, σε κάθε μας βήμα είναι να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί για την κοινωνία. Και ο ρόλος μας ως νέα Περιφερειακή Αρχή, είναι να δρούμε συντονισμένα, στηρίζοντας έμπρακτα -με κάθε πρόσφορο μέσο- όλους εκείνους που με αυταπάρνηση και γενναιότητα βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή».

Κατά την τελετή παράδοσης των δύο πυροσβεστικών οχημάτων, ο περιφερειάρχης εξήρε το έργο του ΣΠΑΠ τον οποίο σήμερα απαρτίζουν 13 δήμοι της Αττικής, καθώς και τη συμβολή των εθελοντών. «Κατά τη θητεία μου στην Πολιτική Προστασία, κλήθηκα να αντιμετωπίσω σημαντικές κρίσεις στο πεδίο. Εάν κάτι γνωρίζω καλά, είναι πως μόνο μαζί πετυχαίνουμε πάρα πολλά. Είναι αυτονόητο ότι κανένα μέτρο δεν αποδίδει χωρίς συνεργασία, συνεννόηση και χωρίς μία ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείριση. Σε επίπεδο κεντρικού κράτους, τοπικών φορέων και πολιτών.

Στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας, οι ομάδες των εθελοντών πυροσβεστών έχουν κομβικό ρόλο. Περιφρουρούν τα δάση μας, εντοπίζουν έγκαιρα μια πυρκαγιά προτού εκείνη εξαπλωθεί, καλύπτουν απομονωμένες περιοχές και φυσικά συνδράμουν τις άξιες γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού μας Σώματος. Αποτελεσματική λειτουργία του εθελοντισμού δεν μπορεί, όμως, να υπάρξει χωρίς τη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων από μέρους της Πολιτείας. Και είναι χρέος μας να εξασφαλίζουμε σε όλους τα απαραίτητα μέσα, προκειμένου να μπορούν να επιτελούν με ασφάλεια το σπουδαίο έργο τους. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για οτιδήποτε χρειαστεί. Γιατί όταν βρισκόμαστε στο πεδίο, ο ένας πρέπει να κρατάει το χέρι του άλλου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, σημείωσε: «Καλωσορίζουμε τον περιφερειάρχη στο επιχειρησιακό κέντρο του ΣΠΑΠ και τον ευχαριστούμε για την προσφορά αυτών των οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή μας ικανότητα». Ο κ. Ξυπολητάς ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΣΠΑΠ για την ενίσχυση των μηχανισμών πυροπροστασίας και ειδικότερα, για την προμήθεια drones από τους Δήμους, την αγορά νέων οχημάτων και την πρόσληψη επιπλέον εποχικού προσωπικού.

Η απόφαση για την παραχώρηση στον ΣΠΑΠ δύο καινούριων διπλοκάμπινων ημιφορτηγών 4 x 4 με πυροσβεστική υπερκατασκευή, για την περιπολία δασικών εκτάσεων, την άμεση καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών, καθώς και τη μεταφορά εξοπλισμού σε συμβάντα φυσικών καταστροφών, ελήφθη στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, στις 31 Μαΐου 2024.

Επισημαίνεται ότι, κατόπιν παρέμβασης του περιφερειάρχη Ν. Χαρδαλιά, η Περιφέρεια απέκτησε τελικά στην ίδια τιμή καινούργια οχήματα και όχι μεταχειρισμένα, όπως ήταν οι αρχικές εισηγήσεις.

Στην τελετή παράδοσης παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας, Λεωνίδας Μανωλάκος, Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Εβίνα Γιακουμάτου και Υγείας Θάνος Ασκητής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Χιωτάκης, Μαργαρίτα Βάρσου και Κωνσταντίνος Μαρκουίζος, ο εκτελεστικός γραμματέας Γιάννης Σελίμης, η ειδική γραμματέας Έλενα Ράπτη και ο διευθυντής Γραφείου Περιφερειάρχη Γιώργος Χαλκιάς, ενώ από πλευράς ΣΠΑΠ οι δήμαρχοι Πεντέλης Αναστασία Κοσμοπούλου, Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης και Ραφήνας - Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά, ο πρώην πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας και υπηρεσιακά στελέχη.

Παραβρέθηκαν επίσης, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Νίκος Πασσάς, η αν. γεν. διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας Αργυρή Μουρτζανου, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι των ενώσεων εθελοντών.

ΣΧΕΤΙΚΑ