fbpx«Γρίφος» για την ΕΕ το μέλλον της AirBnB -Τι ισχύει σε πόλεις - «κλειδιά» | Economistas.gr
Skip to main content

«Γρίφος» για την ΕΕ το μέλλον της AirBnB -Τι ισχύει σε πόλεις - «κλειδιά»

«Γρίφος» για την ΕΕ το μέλλον της AirBnB -Τι ισχύει σε πόλεις - «κλειδιά»
Φωτογραφία: Shutterstock

«Μετασεισμούς», σε όλη την Ευρώπη, προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που δικαίωσε την AirBnB

Η υπόθεση έφτασε στο Δικαστήριο της ΕΕ ύστερα από προσφυγή της γαλλικής Ομοσπονδίας Τουρισμού & Διαμονής (AhTop) η οποία υποστηρίζει ότι η AirBnB πρέπει να αναγνωριστεί ως κτηματομεσιτικός παράγοντας και να μην τιτλοφορείται με τον ασαφή όρο «πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών». 

Εν τέλει, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η AirBnB δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με το κτηματομεσιτικό δίκαιο της Γαλλίας, αναγνωρίζοντας ότι είναι μια πλατφόρμα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών. Η AhTop απάντησε στην εξέλιξη με μια ανακοίνωση σε οξύ τόνο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ως «λευκή επιταγή» προς την AirBnB

Μεταξύ άλλων, η γαλλική Ομοσπονδία Τουρισμού & Διαμονής (AhTop) -που εκπροσωπεί 30.000 ξενοδόχους και συνδικάτα- ζήτησε εγγράφως από την κυβέρνηση της Γαλλίας να λάβει άμεσα μέτρα και να εκσυγχρονίσει τον κανονισμό που διέπει τα τουριστικά καταλύματα. Ο «απαρχαιωμένος» -όπως τον περιγράφει η AhTop- κανονισμός έδωσε το κρίσιμο «παράθυρο» ώστε η AirBnB να βγει κερδισμένη από την κρίσιμη δικαστική διαδικασία. 

AirBnB: Τι ισχύει σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες 

Η υπόθεση της AirBnB απασχόλησε πρόσφατα και τα ελληνικά δικαστήρια, με δυο Πρωτοδικεία -Αθηνών και Ναυπλίου- να εκδίδουν αντιδιαμετρικές αποφάσεις για περιπτώσεις που αφορούσαν διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πολυκατοικίες. 

Δεν είναι πάντως λίγες οι χώρες που ορίσει νέους κανονισμούς για να περιορίσουν το «εκρηκτικό» φαινόμενο της AirBnB, στο οποίο αποδίδεται η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων για τους πολίτες, και οι -τερατώδεις, σε κάποιες περιπτώσεις- αυξήσεις στα ενοίκια. 

Ενδεικτικά: 

  • Βαρκελώνη: Μία από τις κορυφαίες επιλογές τουριστών ανά τον κόσμο είναι η βασίλισσα της Καταλωνίας στην Ισπανία, η Βαρκελώνη. Πλέον και μετά από αντιπαραθέσεις σε συγκροτήματα κατοικιών, για να μπορέσει ένας ιδιοκτήτης να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα μέσω της AirBnB θα πρέπει: να διαθέτει ειδική άδεια από τον δήμο, ενώ και η πολυκατοικία αποφασίζει. Αφού τα 3/5 των ιδιοκτητών ενός κτιρίου µπορούν να αποφασίσουν είτε τον περιορισµό είτε την απαγόρευση των βραχυπρόθεσµων ενοικιάσεων.
  • Μαδρίτη: Στην πρωτεύουσα τις Ισπανίας, τη Μαδρίτη, η ενοικίαση μέσω AirBnB για πολλές ημέρες γίνεται πλέον πολύ δύσκολή. Τα καταλύματα που ενοικιάζονται για περισσότερες από 90 ηµέρες θα πρέπει να διαθέτουν αυτόνοµη είσοδο.Μάλιστα η δυσκολία δεν σταματάει εκεί, αφού για την πρόσβαση σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε όροφο απαιτείται η ύπαρξη ξεχωριστού ασανσέρ.
  • Παρίσι: Στην πόλη του Φωτός, το Παρίσι για τη μίσθωση μέσω AirBnB έχει θεσπιστεί ανώτατο όριο ηµερών µίσθωσης, ενώ οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προμηθευτούν από το Δήµο το ειδικό αριθµό µητρώου. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιµο 12.500 ευρώ.
  • Στο Λονδίνο το όριο που έχει τεθεί στην ενοικίαση διαμμερισμάτων μέσω AirBnB είναι οι τρεις μήνες.
  • Στο Βερολίνο η πρώτη κατοικία είναι ελεύθερη να νοικιάζεται για όσο διάστημα το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης μέσω AirBnB, ωστόσο για τη δεύτερη κατοικία μπαίνει το όριο των 90 ημερών.
  • Στην Ολλανδία και το Αµστερνταµ, το οποίο ήταν στιγμές που οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν έντονα για το πλήθος των τουριστών, έχει επιβληθεί φορολογική επιβάρυνση για τις μισθώσεις μέσω AirBnB.
     

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέτωπο με το Παρίσι ανοίγει το Airbnb
Μέτωπο με το Παρίσι ανοίγει το Airbnb
Πρόστιμο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζει στη γαλλική πρωτεύουσα το Airbnb, που δηλώνει πως οι κανόνες που έχει θέσει το Παρίσι είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Μέτωπο με το Παρίσι ανοίγει το Airbnb
Δημοψήφισμα για τα Airbnb υπόσχεται η δήμαρχος Παρισιού
Δημοψήφισμα για τα Airbnb υπόσχεται η δήμαρχος Παρισιού
Δημοψήφισμα για τη σωστή χρήση των Airbnb του Παρισιού, υπόσχεται η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό που διεκδικεί την επανεκλογή της στις δημοτικές εκλογές του 2020.
Δημοψήφισμα για τα Airbnb υπόσχεται η δήμαρχος Παρισιού