fbpxΗ Αμερική θα πάρει το «στέμμα» από τη Σαουδική Αραβία | Economistas.gr
Skip to main content

Η Αμερική θα πάρει το «στέμμα» από τη Σαουδική Αραβία

Η Αμερική θα πάρει το «στέμμα» από τη Σαουδική Αραβία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν τη Σαουδική Αραβία σε εξαγωγές πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων, όπως η βενζίνη, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία ενεργειακών ερευνών, Rystad Energy.

 Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έρευνά της, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά από τη δεκαετία του 1950 όταν η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε για πρώτη φορά τις εξαγωγές πετρελαίου.

«Είναι εντυπωσιακό. Πριν από δέκα χρόνια, κανείς δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ράιαν Φιτζμόρις, στρατηγικός αναλυτής της Rystad Energy. Την επόμενη χρονιά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξάγουν περισσότερα από αυτά που θα εισάγουν, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 1953.

Η «επανάσταση» αυτή αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία άλλαξε το τοπίο της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Οι καινοτομίες στην εξόρυξη έδωσαν τη δυνατότητα να βρεθούν και να είναι εκμεταλλεύσιμα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία ήταν παγιδευμένα στο Τέξας, τη Βόρεια Ντακότα, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Με πρώτο το σχιστόλιθο, η πετρελαϊκή παραγωγή στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε τη δεκαετία που μας πέρασε για να φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Πλέον, οι ΗΠΑ βγάζουν από το υπέδαφός τους περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Χάρη στην τεράστια παραγωγή, το 2015 το αμερικανικό Κογκρέσο προχώρησε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στην άρση του εμπάργκο των εξαγωγών πετρελαίου, οι οποίες έκτοτε εκτινάχθηκαν. Οι εταιρείες χτίζουν διαρκώς υποδομές για να αυξήσουν την παραγωγή τους και να ανταποκριθούν στην  αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές.

Αυτή τη στιγμή, η Σαουδική Αραβία εξάγει περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίας και επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων. Οι ΗΠΑ εξάγουν περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου τη μέρα και άλλα 5 εκατομμύρια βαρέλια υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Η Rystad εκτιμά ότι φέτος το κενό θα κλείσει, οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο το Ριάντ θα παραμείνει στην κορυφή με άνεση όσον αφορά στις εξαγωγές αργού πετρελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το αμερικανικό LNG γεμίζει την Ευρώπη
Το αμερικανικό LNG γεμίζει την Ευρώπη
Νέο αμερικανικό φορτίο LNG έφτασε στην Ευρώπη με στόχο την μελλοντική ενεργειακή απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από την Ρωσία.
Το αμερικανικό LNG γεμίζει την Ευρώπη
Κίνα: Ρεκόρ στις αγοραπωλησίες φυσικού αερίου
Κίνα: Ρεκόρ στις αγοραπωλησίες φυσικού αερίου
Οι ποσότητες φυσικού αερίου που πωλήθηκαν μέσω του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, καταγράφηκαν στα 60,46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2018.
Κίνα: Ρεκόρ στις αγοραπωλησίες φυσικού αερίου
Τα πετρελαιοειδή «έριξαν» τις εξαγωγές
Τα πετρελαιοειδή «έριξαν» τις εξαγωγές
Με ελαφρά κάμψη ξεκίνησαν τη νέα χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που πέτυχαν το 2018, εμφάνισαν μείωση 1,5% τον Ιανουάριο του 2019.
Τα πετρελαιοειδή «έριξαν» τις εξαγωγές
Το γιγαντιαίο fund που λέει «όχι» στο πετρέλαιο
Το γιγαντιαίο fund που λέει «όχι» στο πετρέλαιο
Η κρατική εταιρεία διαχείρισης δημόσιου πλούτου της Νορβηγίας με ενεργητικό 1 τρισ. δολ. θα πουλήσει τις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών που κατέχει.
Το γιγαντιαίο fund που λέει «όχι» στο πετρέλαιο