Η άρση των κυρώσεων στην Κίνα ίσως είναι η λύση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Κριτική στον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αναφορικά με την πολιτική των σκληρών κυρώσεων που είχε ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθούν κάποιες από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τον προκάτοχο του Τζο Μπάιντεν ώστε να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

«Κάποιοι από τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ σε αντίποινα για τις άδικες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, κάποιοι από αυτούς, πιστεύω ότι έχουν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γερμανία λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7, των επτά πλουσιότερων και ισχυρότερων χωρών του κόσμου.

Η υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι πιστεύει ότι το να αναθεωρηθούν κάποιοι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην Κίνα δεν θα επηρεάσει θετικά μόνο τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και τους καταναλωτές και τις εταιρείες.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι υπάρχει «ποικιλία απόψεων».

Η κ. Γέλεν έκανε επίσης εκτενή αναφορά στις τεράστιες και εκτεταμένες συνέπειες που έχει για την ασφάλεια των τροφίμων η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας ότι «οι αυξημένες τιμές τροφίμων και ενέργειας έχουν στασιμο-πληθωριστικές επιπτώσεις, καθώς πιέζουν την παραγωγή και τις δαπάνες, ενώ οδηγούν σε δραματική αύξηση τον πληθωρισμό σε όλον τον κόσμο».

«Οι αυξημένες τιμές ενέργειας, οι αυξημένες τιμές τροφίμων και άλλες τιμές προϊόντων εξ αιτίας της επιλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει πόλεμο στην Ουκρανία» ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκτόξευση του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.

Εκτίμησε, τέλος, ότι οι Αμερικανοί δε θα πρέπει να περιμένουν πτώση των τιμών στην αντλία καυσίμων τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, ωστόσο οι αυξήσεις στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου εν τέλει θα προσφέρουν ανακούφιση στους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, τόνισε η Τζάνετ Γέλεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ