Ανησυχία σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες για την τεχνητή νοημοσύνη

Φωτογραφία: Shutterstock

Δεκάδες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νομοθεσία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποιώντας ότι μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα στην περιοχή και να προκαλέσει νέα έξοδο των επενδύσεων.

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η Siemens, η Carrefour, η Renault και η Airbus, προειδοποιούν για τις «σοβαρές συνέπειες» του EU AI Act, της νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια να μπουν κανόνες στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ την επιστολή υπογράφουν επίσης και μεγάλα ονόματα από τον τομέα της τεχνολογίας.

Τα 160 στελέχη τονίζουν ότι «η προτεινόμενη νομοθεσία θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την τεχνολογική κυριαρχία χωρίς στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που έρχονται».

Και προσθέτουν ότι οι κανόνες είναι υπερβολικοί, ειδικά όσον αφορά την τεχνολογία στην οποία βασίζονται δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το ChatGPT.

Από τις αρχές της χρονιάς που ξεκίνησε η συζήτηση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ακόμα και οι ειδικοί του τεχνολογικού τομέα προειδοποιούν για τη σκοτεινή πλευρά ενός συστήματος που θα δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να χρησιμοποιούν υπολογιστές για να γράψουν τις εξετάσεις τους στο Πανεπιστήμιο, να κάνουν τεστ ή να φτιάχνουν ιστοσελίδες.

Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες κορυφαίοι παράγοντες του τεχνολογικού τομέα προειδοποίησαν για τον κίνδυνο εξαφάνισης του ανθρώπου από την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι «η αποφυγή αυτής της πιθανότητας θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα δίπλα σε άλλους κινδύνους, όπως το ενδεχόμενο μίας νέας πανδημίας ή ενός πυρηνικού πολέμου».

Τα στελέχη του τομέα καλούν τους νομοθέτες να αναθεωρήσουν τους κανόνες της νομοθεσίας, που συμφωνήθηκαν στις αρχές του μήνα στο Ευρωκοινοβούλιο και αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους με τις χώρες – μέλη.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων ζήτησαν τη σύσταση μία επιτροπής ειδικών που θα εποπτεύσει τους κανονισμούς και θα διασφαλίσει ότι θα υπόκεινται σε αλλαγές μίας τεχνολογίας που κινείται με ταχύτατους ρυθμούς.

Πάντως, οι ειδικοί του τεχνολογικού τομέα καλούν όλο και συχνότερα για πιο αυστηρούς κανόνες στην τεχνητή νοημοσύνη, με δεδομένο ότι αυξάνεται διαρκώς η χρήση της.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν επίσης παρουσιάσει τα σχέδιά τους να επιβάλουν κανονισμούς. Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας του ChatGPT, της OpenAI, έχει επίσης καλέσει σε διάφορες περιστάσεις τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να θέσουν κανονισμούς σε διεθνές επίπεδο για την τεχνητή νοημοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ