Κόντρες με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες για τις 120 δόσεις

Φώτο: Shutterstock

Μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι οι εμμονές και η νοοτροπία, με την οποία προσεγγίζουν τα... “αγαπημένα” τους θέματα οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, τα αποκαλούμενα τεχνικά κλιμάκια.

Από το περασμένο Φθινόπωρο κιόλας, όταν το υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει γνωστή την πρόθεση του να φέρει ανάλογη ρύθμιση 120 δόσεων με αυτήν του Εργασίας, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους, ενώ και οι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν τους παρουσίασε το νομοσχέδιο στα... ελληνικά την ίδια ημέρα που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως να αλλάξει το κλίμα. Μετά, λοιπόν, από τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για τις βελτιώσεις που προτίθεται να φέρει στις 120 δόσεις, για να γίνουν πιο ελκυστικές άρα και πιο αποδοτικές για τα κρατικά ταμεία, ξεκίνησε γύρος τεχνικών διαβουλεύσεων με τα κλιμάκια των Ευρωπαίων που βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Αθήνα και οι πληροφορίες από όλα τα στρατόπεδα συγκλίνουν στο ότι βγήκαν... μαχαίρια.

Τα τεχνικά κλιμάκια ήρθε να συνδράμει ειδικός εμπειρογνώμονας από τις Βρυξέλλες και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι Θεσμοί γενικώς διαφωνούν με τις 120 δόσεις, αλλά διαφωνούν κυρίως με δύο από τις βελτιώσεις, που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο: τη μείωση του επιτοκίου των προσαυξήσεων και την υπαγωγή των επιχειρήσεων στη ρύυθμιση!

“Δεν σας πιστεύουμε ότι δεν θα βγάλετε στο μέλλον αντίστοιχη ρύθμιση” επαναλάμβαναν οι Ευρωπαίοι, επιμένοντας ότι κακώς ξεκίνησαν οι 120 δόσεις, ενώ αδυνατώντας να αντιληφθούν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει περίπου 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα με χρέη στην εφορία, επικαλούνταν το πλήγμα στην... κουλτούρα πληρωμών. Τα σημεία, δε, που τράβηξαν “κόκκινη” γραμμή ήταν η μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων από το 5% στο 3%, καθώς και η υπαγωγή των επιχειρήσεων στις 120 δόσεις με μοναδικό κριτήριο το ύψος της οφειλής τους (να μη ξεπερνά το 1 εκατ. Ευρώ), χωρίς κανένα άλλο “κόφτη” ήτοι χωρίς να προσδιορίζονται το ύψος και ο αριθμός των δόσεων από κλίμακα.

Εν αναμονή της “επίσημης” αναφοράς από τους Ευρωπαίους, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση συνολικά διαμηνύουν ότι ο σχεδιασμός των βελτιώσεων θα προχωρήσει κανονικά, καθώς παραμένει η εκτίμηση ότι μόνο αν γίνει ελκυστική η ρύθμιση, θα μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Συνεπώς, όλες οι εξαγγελίες θα αποτυπωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, δηλαδή η μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα, η μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3%, η υπαγωγή των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο το ύψος του χρέους, το “πάγωμα” των κατασχέσεων για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση. Από την άλλη, φαίνεται ότι δεν προχωρά η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει και την κλίμακα, με την οποία υπολογίζονται οι δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα.

Η επόμενη μεγάλη κόντρα αναμένεται το Σεπτέμβριο, όταν θα τεθεί επί τάπητος η πάγια ρύθμιση. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων στις 24 από 12 σήμερα και στις 36 (από 24) για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ωστόσο οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν ρελάνς, επιμένοντας να θεσμοθετηθούν πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ