Καραμανλής (υπ. Μεταφορών): Ακριβή η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

NEWSROOM
Ο υπ. μεταφορών Καραμανλής μιλά για τα αυτοκίνητα
Φωτογραφία: SOOC/Nikos Libertas

Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και τα κίνητρα για ανανέωση του στόλου των «γερασμένων» αυτοκινήτων είναι στους βασικούς στόχους του υπουργείου Μεταφορών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, υποστήριξε σχετικά ότι «ο στόχος είναι να φτάσουμε σιγά - σιγά και να αυξήσουμε την ηλεκτροκίνηση», αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται ένα μεταβατικό στάδιο καθώς σήμερα «η αγορά αυτών των αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ ακριβή και απαγορευτική για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ευνοήσει και θα ενθαρρύνει ώστε να μπορεί ο Ελληνας πολίτης να αγοράζει και αυτοκίνητο μέχρι πενταετίας και χωρίς τους πολύ υψηλούς δασμούς που έχουμε με τους εκτελωνισμούς.

Ο κ. Καραμανλής είπε στη συνέχεια ότι «είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έχουμε εξωφρενικούς δασμούς, δηλαδή φορολογία- επιβάρυνση στην εισαγωγή αυτοκινήτων».

Ακολούθως διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε αγορά κανονικού αυτοκινήτου και όχι για τα « “σαπάκια” εικοσαετίας που βλέπουμε στην αγορά, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα και στα ΚΤΕΟ και έχουμε τεράστια ζητήματα. Αρα μιλάμε για αυτοκίνητα με πολύ χαμηλούς ρύπους, αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον για τα οποία εξετάζουμε τρόπους έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να μειωθούν οι δασμοί» προσέθεσε.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής, επίσης ξεκαθάρισε ότι στα κίνητρα δεν θα είναι η απόσυρση, αλλά κάτι άλλο. «Θα πρέπει να εξετάσουμε να δώσουμε κάποια κίνητρα αν μπορούμε - αυτό βέβαια πρέπει να γίνει σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και σε απόλυτη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση- να δώσουμε όπως παλιά κάποιου είδους κίνητρα για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων», συμπλήρωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και καταλήγοντας τόνισε:

«Ο πλέον αρμόδιος είναι το ΓΛΚ και το Υπουργείο Οικονομικών, διότι για να δώσουμε μια ώθηση για να ανανεώσουμε και τον στόλο των Ι.Χ. αυτοκινήτων και τον στόλο των λεωφορείων, πρέπει να δούμε πόσο θα μας κοστίσει αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ