fbpxΑλλάζουν όλα στις πληρωμές χρεών με πωλήσεις ακινήτων | Economistas.gr
Skip to main content

Αλλάζουν όλα στις πληρωμές χρεών με πωλήσεις ακινήτων

Αλλάζουν όλα στις πληρωμές χρεών με πωλήσεις ακινήτων
Eurokinissi

Τέλος στον παραλογισμό ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς όσοι χρωστάνε στην εφορία θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας ακίνητο, χωρίς ταλαιπωρία.

Ποιο είναι το σχέδιο; Θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο κατά την μεταβίβαση ακινήτου και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Η σχετική ρύθμιση, ύστερα από συνεννόηση με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Με τον τρόπο αυτό, ο ιδιοκτήτης που αναγκάζεται να πουλήσει ένα ακίνητο δεν θα υποχρεώνεται – όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα - να ρυθμίζει την οφειλή ή να δανείζεται για να την εξοφλήσει. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Γ. Γεωργαντάς, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, η ρύθμιση αυτή θα εξυπηρετεί τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και το Δημόσιο, που θα εισπράττει άμεσα το ποσό του φόρου.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ειδικά από φόρους στην περιουσία, αγγίζουν τα 2,8 δισ ευρώ.

Οι απλοποιήσεις, οι οποίες περνάνε μέσα από την ψηφιοποίηση της εφορίας, θα σταματούν, όμως, εδώ. Με μια μικρή καθυστέρηση, αφού αναμενόταν να ξεκινήσει πριν κλείσει η χρονιά, τίθεται σε λειτουργία εντός του 2020 σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, που θα καλύπτει τις δηλώσεις φόρων μεταβίβασης ακινήτου, δωρεών - γονικών παροχών, κληρονομιών, χρηματικών δωρεών και κερδών από τυχερά παίγνια. Από το ίδιο σύστημα θα εκδίδονται τα πιστοποιητικά περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς – δωρεάς και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις ΔΟΥ τα συμβόλαια μεταβίβασης αντί της ταχυδρομικής αποστολής τους.

Πέρα από τις απλοποιήσεις, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί ότι το «πακέτο» των ρυθμίσεων για την οικοδομή, που συμπεριλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην κτηματαγορά:
• Το 3ετές «πάγωμα» του ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα με άδεια οικοδομής από το 2006 και μετά, παρά τις… γκρίνιες των Ευρωπαίων
• Η αναστολή του Φόρου Υπεραξίας για 3 χρόνια
• Η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών από κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές ως και σε 48 δόσεις
• Η έκπτωση φόρου στο 40% των δαπανών αναβάθμισης κτιρίων
• Η αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης στα επίπεδα των εμπορικών τιμών και ο εξορθολογισμός του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών

Ειδικά όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, φαίνεται ότι η διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ δεν θα περιοριστεί στην επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 7.000 περιοχές, αλλά και σε παρεμβάσεις στα αγροτεμάχια. Σήμερα, τα εκτός σχεδίου γήπεδα φορολογούνται με ειδικούς συντελεστές, ανάλογα τη χρήση τους (π.χ. βοσκοτόπια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις) κι όπως προκύπτει από την Έκθεση της Κομισιόν, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές σε αυτούς τους συντελεστές. Ούτως ή άλλως, ο ΕΝΦΙΑ  στα αγροτεμάχια θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών και επισήμως ετοιμάζεται για τη 2η φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8-10%, υπολογίζοντας σε θετικό αποτέλεσμα από τις αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αναμένεται και μείωση του Συμπληρωματικού Φόρου, ο οποίος σήμερα επιβαρύνει ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ και άνω, δηλαδή ακόμα και διαμερίσματα σε «μεσαίες» περιοχές.

Η ΠΟΜΙΔΑ από την πλευρά της ζητάει ακόμα:
• Να μειωθεί στο μισό η υποχρέωση ηλεκτρονικών δαπανών ύψους 30 % επί των εισοδημάτων από ενοίκια, ή να συνδυαστεί με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου και στα εισοδήματα από μισθώματα, .
• Η έκπτωση 40% για δαπάνες ενεργειακής, αισθητικής κ.α. αναβάθμισης των ακινήτων να νομοθετηθεί από όλες τις δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων και από οποιοδήποτε φόρο του Δημοσίου.
• Να επανέλθει η έκπτωση των ασφαλίστρων κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οι πληγέντες να μη στρέφονται προς το κράτος για αποζημιώσεις.
• Να ισχύσει έκπτωση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με εφάπαξ καταβολή του προστίμου ως τον Ιούνιο του 2020.
• Η ταυτότητα κτιρίου να ισχύσει μόνο για ολόκληρα κτίρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελεσίγραφο από τους Ευρωπαίους για τις αντικειμενικές αξίες
Τελεσίγραφο από τους Ευρωπαίους για τις αντικειμενικές αξίες
Ως τα μέσα του 2020 θα πρέπει να έχει αναθεωρηθεί το σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων- “Κόκκινη” κάρτα στο “πάγωμα” του ΦΠΑ για την οικοδομή.
Τελεσίγραφο από τους Ευρωπαίους για τις αντικειμενικές αξίες
ΕΝΦΙΑ 2020: Τα ποσά βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών
ΕΝΦΙΑ 2020: Τα ποσά βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών
Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι ο παράγοντας - κλειδί για τον καθορισμό των ποσών του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
ΕΝΦΙΑ 2020: Τα ποσά βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών
Πονοκέφαλος οι φοροεκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» ενοικίων
Πονοκέφαλος οι φοροεκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» ενοικίων
Το βασικό σενάριο προβλέπει μετάθεση των φοροελαφρύνσεων στις δηλώσεις του 2021- Ανοικτό ακόμα το σενάριο για έκπτωση από το φετινό ΕΝΦΙΑ
Πονοκέφαλος οι φοροεκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» ενοικίων